Dag en nacht in de weer voor de veiligheid van anderen

15
205
Streekhistorie

ZUIDHORN – Meer dan zestig maal per jaar zijn de Zuidhorner spuitgasten actief. Of het nu gaat om een enorme brand, een koe in de sloot of een bejaarde die in lift zit: iedereen kan rekenen op even professionele hulp van de Zuidhorner ploeg. In al die jaren maakten ze dan ook heel wat mee. Indrukwekkende zaken zoals een ongeval bij Enumatil waar vijf jongeren bij omkwamen, maar ook koeien in de sloot die daar de verkoeling zochten.

Zet een club brandweermannen bij elkaar en je kunt zo een gezellige avond vullen. Zo kun je de types die bij de brandweer werken het beste omschrijven. Het ene na het andere verhaal passeert dan ook de revue met de nodige grappen. De vlammen zijn als ze naverteld worden vaak een paar meter groter dan ze in werkelijkheid waren en de verhalen van voorgaande generaties zijn mogelijk nog sterker, maar ze worden met zoveel plezier verteld, dat je meteen alles geloofd.

Om alles zelf bij te houden is er ook een enorme administratie. Wietze Westra houdt die bijvoorbeeld bij. In een map zitten uitruklijsten, verslagen en krantenknipsels van de vele acties die de brandweer in de laatste jaren uitgevoerd heeft. “In het verleden heb ik altijd alles op papier bijgehouden,” vertelt hij over de twee dikke mappen die naast hem liggen. “We houden het vooral bij voor onze eigen beeldvorming of voor als er weer eens een journalist langskomt,” lacht hij. “Het is best aardig om te zien hoe vaak we per jaar een uitruk hebben. Tegenwoordig is dat tussen de 50 en 60 keer per jaar.”

Wolter Bergsma zit er al wat langer bij. 31 jaar rijdt de Zuidhorner al mee op de verschillende wagens die het korps gehad heeft. “Toen ik er bijkwam hadden we vaak maar 18 uitrukken per jaar. Dat vonden we toen al veel, maar het is de laatste jaren enorm toegenomen. We hebben zelfs een jaar gehad waarbij we er wel 72 keer uit zijn geweest.” Het aantal uitrukken laat zich aan het begin van het jaar dan ook niet voorspellen. Westra: “Het heeft ook wel te maken met het weer. Als het in het voorjaar droog is hebben we bijvoorbeeld veel kleine brandjes en in de zomer zijn het altijd wel een aantal dieren die in de sloot liggen.”

Toch zijn het niet alleen maar mooie verhalen van het brandweerwerk. Alex Datema: “Branden willen we nog wel eens een beetje overdrijven. Als brandweerman vinden we dat ook mooi om te zien. Het is een enorme uitdaging om het allemaal weer uit te krijgen. Bij ongevallen doe je dat niet. Daar gaat het om mensen.” In de loop der tijd hebben de mannen dan ook wel meerdere mensen zien verongelukken. Toch neemt dit de laatste jaren af. “Drukte op de Friesestraatweg en een betere weginrichting,” zijn volgens Westra daarvan de oorzaak. “Vroeger had je grote lege stukken waarbij mensen ineens gingen inhalen. Dat laten ze nu wel uit hun hoofd, omdat er meteen een tegenligger aankomt. Inhalen kan nu eigenlijk alleen nog maar ’s nachts.”

Zelf hadden ze nooit verwacht bij de brandweer te komen. Datema: “Er werd vroeger wel gezegd dat als er brand was, dat Alex en Hilbrand dan nooit ver weg konden zijn. Zelf had ik er geen benul van toen ooit bij de brandweer te komen. Opeens stond Wolter bij mij voor de deur en hij vroeg of ik wel bij het korps wilde.” Dat is ook de traditie van de Zuidhorner spuitgasten. Datema: “Bij ons word je gevraagd. Wij zetten nooit een advertentie voor nieuw personeel. We zoeken altijd mensen die binnen het korps passen, want je moet wel een team zijn. Ook is het zo dat wij gelukkig nooit dringend op zoek zijn geweest naar mensen.” Het korps bestaat uit vijftien personen. Een relatief klein aantal, maar doordat iedereen in of rond het dorp werkt, geeft het geen problemen als er een inzet is. “We hebben zes mensen nodig om uit te kunnen rukken,” vertelt Datema. “Als nu de pieper gaat, staan er binnen een paar minuten minstens acht mensen. ’s Avonds is altijd bijna iedereen er. Wij werken niet met ploegendiensten. Iedereen komt eigenlijk altijd en in de zomer maken we afspraken over wie wanneer op vakantie is.”

Het meest frustrerende voor de spuitgasten is het als er een brand uitbreekt en de mannen niet thuis zijn. Westra: “Ik neem de pieper dan ook niet mee op vakantie. Je zit je dan alleen maar op te vreten. Als die pieper gaat wil je helpen en niet stil langs de kant blijven zitten. Ik weet nog wel dat ik een keer in Lemelerveld op vakantie was. Ik moest toen in de Telegraaf lezen dat mijn collega’s iemand uit een traphekje hadden bevrijd.”

Branden die bij blijven zijn er genoeg. Een voorbeeld is wel de brand bij een collega, wiens hele huis afbrandde. Datema: “Toen we kwamen aanrijden leek er niet zoveel aan de hand te zijn, maar twee uren later was wel het hele huis afgebrand.” Vaker moesten de spuitgasten uitrukken om een collega te helpen. Twee keer voor een schoorsteenbrand en eenmaal voor een autobrand. Ook de buren van de kazerne konden al eens op de hulp van de ploeg rekenen. Westra: “Ik weet nog een keer dat we bij een adres hier in de straat moesten zijn. Toen ik naar de kazerne fietste leek er nog weinig aan de hand te zijn, maar toen we twee minuten later voor de deur stonden met de auto stond de woning al flink in de brand. Zo kun je maar zien hoe ontzettend snel het vuur om zich heenslaat.”

De spuitgasten zijn voorlopig dan ook nog niet van plan om te stoppen met hun werk. Alleen voor Bergsma dringt de tijd. Met zijn ruim 58 jaar duurt het nog maar 1,5 jaar tot hij moet stoppen. Opvolging is er al. Zoonlief zal de taak van pa binnenkort overnemen als hij klaar is met zijn opleiding.

15 REACTIES

 1. Whats up are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

 2. My family members every time say that I am killing my time here
  at web, however I know I am getting familiarity every day by reading thes
  good articles or reviews.

 3. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specifically the final phase 🙂 I take care of such information a lot.
  I was looking for this particular info for a long time.

  Thanks and good luck.

 4. Aw, this was a really nice post. Taking the time and actual effort to produce
  a great article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t
  manage to get nearly anything done.

 5. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all
  that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!

 6. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I
  realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 7. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just extremely magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and
  the way in which you say it. You make it enjoyable and you still
  take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from
  you. This is actually a wonderful website.

 8. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download
  it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your
  theme. Kudos

 9. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.

  Personally, if all web owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 10. Having read this I believed it was extremely enlightening.

  I appreciate you spending some time and effort to put this short article
  together. I once again find myself personally spending way too much time both reading
  and commenting. But so what, it was still worth it!

 11. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website
  yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this
  from. thanks

 12. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could find a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 13. Terrific article! This is the type of info that
  are supposed to be shared across the net. Disgrace
  on the search engines for not positioning this post higher!
  Come on over and consult with my web site . Thank you =)

 14. First off I would like to say awesome blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not
  mind. I was interested to know how you center yourself and
  clear your head before writing. I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting my
  ideas out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or
  tips? Many thanks!

 15. My partner and I absolutely love your blog and find a lot of
  your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest
  writers to write content available for you? I wouldn’t mind creating a
  post or elaborating on most of the subjects you write concerning here.
  Again, awesome web site!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here