Wet Werken naar Vermogen naar de ijskast

0
136
Bert Nederveen 2011

Gevolgen val kabinet ook in de regio merkbaar

REGIO – De nieuwe Wet Werken naar Vermogen is in de ijskast geplaatst. Dat is het gevolg van de val van het kabinet vorige week. Hoewel de meeste zaken die het kabinet behandeld vooral landelijke aangelegenheden zijn, heeft het uitstel van de wet ook in deze regio grote gevolgen. Al maanden zijn wethouders, ambtenaren en andere belanghebbenden bezig om de wet in deze regio in te passen. Mogelijk is alles voor niks geweest.

Het plan was dat de nieuwe wet per 1 januari 2013 in zou gaan. De wet zou voorgaande wetgeving vervangen en vooral van toepassing zijn op de sociale werkplaatsen, zoals Novatec in het Westerkwartier, Ability in De Marne en Caparis in Achtkarspelen. Nu een meerderheid in de Tweede Kamer het onderwerp controversieel heeft gemaakt, wordt dit plan in de ijskast gezet. Gevolg is dat de regio nu op een nieuw besluit van de Tweede Kamer moet wachten voor verder gewerkt kan worden. Waarschijnlijk komt het besluit hierover pas aan het einde van het jaar, waardoor de ingangsdatum van 1 januari 2013 niet meer gehaald gaat worden.

Voor wethouder Bert Nederveen (CU) van de gemeente Zuidhorn betekent dit ook dat hij moet afwachten wat er gaat gebeuren. “Laat ik voorop stellen dat het slecht is als een kabinet valt. Toch moet ik ook eerlijk toegeven dat ik geen supporter van het kabinet was,” stelt Nederveen. “Dat het plan controversieel verklaard is betekent niet automatisch dat het van de baan is. Wel weten we dat we 1 januari niet meer gaan halen.” Nederveen kent de omstredenheid van de wet. Al wil hij daarvoor niet het huidige kabinet geheel de schuld geven. “Je ziet dat de plannen hiervoor al ingezet zijn door het vorige kabinet.”

Volgens Nederveen biedt uitstel van de wet veel kansen. “We kunnen nu gaan werken aan de grootste knelpunten. Het budget is bijvoorbeeld een knelpunt. Vooral in Oost-Groningen moeten gemeenten erg veel geld aan SW-bedrijven gaan betalen.” In het Westerkwartier biedt het uitstel de gemeenten meer tijd om op zoek te gaan naar bedrijven, waar de mensen van de sociale werkvoorzieningen straks ondergebracht kunnen worden.

Wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) had vorige week dinsdag hetzelfde verhaal voor zijn gemeenteraad. “Het plan zal op een nader te bepalen tijdstip weer opgepakt worden, maar we zullen echt moeten wachten tot de verkiezingen.” Waalkens heeft het vooral over de knoppen binnen het systeem waar volgens hem nog wat aan gedraaid moet worden. “Het plan wordt hier inmiddels redelijk breed gedragen. We pakken het in BMW-verband samen met Eemsmond op.”

Beide organisaties hebben om het plan te dekken een aanvraag tot subsidie gedaan. Bij Ability gaat het om een bedrag van twee miljoen euro. Bij Novatec om ruim drie ton meer. Het overige bedrag moeten de deelnemende gemeenten zelf bijdragen. Voor Ability komt dat neer op ruim twee miljoen. Bij Novatec om bijna een miljoen. Toch houdt wetouder Nederveen er in zijn organisatie rekening mee dat het bedrag wel eens op kan lopen tot 2,5 miljoen. Wel kan dit bedrag verdeeld over de verschillende gemeenten over zeven jaar worden uitgesmeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here