De Marne kan zich weer inschrijven voor de Humanitas kindervakantieweken

0
77

HORNHUIZEN – Aafke Bakker en Corrie Klein zetten zich alweer heel wat jaartjes in voor Humanitas. Ze werven voor de kindervakantieweken en zetten samen ieder jaar de speelgoedactie op touw. Samen vertellen ze over hun vrijwilligerswerkzaamheden.

Zo’n acht jaar geleden begonnen ze voor Humanitas in de thuisadministratie. Ze hielpen mensen die er zelf niet meer uitkomen. Het was iets dat beide niet zo lekker lag. “Ik heb thuis al zo’n hekel aan de administratie”, vertelt Aafke. Waarna Corrie nog toevoegt: “Ik lag er echt wakker van: als er morgen maar niet iemand belt voor hulp.” Gelukkig kon de brede vrijwilligersorganisatie ook wel iets anders voor de dames vinden. “Ze kwamen met de kindervakantieweken; is dit niet wat voor jullie?”

De kindervakantieweken zijn er voor kinderen die door een sociaal of economisch zwak milieu niet op vakantie kunnen gaan. “Daarbij valt te denken aan mensen die om financiële redenen niet op vakantie gaan”, legt Aafke uit, “maar ook ouders die met ziekte kampen en daardoor niet weg kunnen of bijvoorbeeld één-ouder-gezinnen die van hun werk geen vrij kunnen nemen.” Tijdens de vakantieweek wacht de kinderen sport, spel, disco, zingen en creatief bezig zijn in de groene bosrijke omgeving van Bakkeveen. “En daarnaast moeten ze ook klusjes doen zoals opruimen en schoonmaken, maar er is ook veel aandacht voor ze met één begeleider per vijf kinderen.”

De dames houden zich bezig met het werven. Ze merken dat er niet een hele hoge respons is. Misschien wel een goed teken. “De kinderen hier spelen ook gewoon sowieso wel veel buiten, dat is toch heel anders als in de stad.” Een ieder die zich opgeeft, wordt thuis bezocht. “Voor een wederzijdse indruk”, vertelt Aafke, “en het doornemen van alle details.” Van de ouders wordt een financiële bijdrage verwacht. “Ja, 130 euro, maar minimaal 30 euro, als ze dat kunnen betalen.” Gelukkig zijn er ook gulle gevers. “De Rotary Westerkwartier bijvoorbeeld, doneert voor vijf kinderen 100 euro. En dat is mooi. Vanuit allerlei geledingen wordt er samengewerkt om iets te doen voor kinderen die iets extra’s kunnen gebruiken.” Naast de gewone kindervakantieweken, werven de dames ook voor een speciaal kamp voor kinderen met ADHD, PDD-Nos en aanverwante stoornissen. Bij deze kampen is er zelfs één begeleider per twee kinderen beschikbaar.

Ook de jaarlijkse speelgoedactie wordt door deze twee bestierd. Voor alle kinderen die opgegeven worden, zorgen ze voor cadeaus en een iets van snoepgoed. “We hebben daarvoor tien euro per kind beschikbaar, maar gelukkig ondersteund de Marskramer in Leens ons altijd voor deze actie. Ze geven ons standaard 10% korting, maar doen verder ook nooit moeilijk als iets net wat duurder is.” Op 5 december rijden ze zelf alle cadeaus uit, een dankbare taak. “In opdracht van Sint als hulpjes hè”, zegt Aafke. “Ja, hoor, dan zeggen we Sint is in de war geweest, heeft deze cadeaus voor jullie aan mij gegeven”, voegt Corrie lachend toe.

Opgeven voor de kindervakantieweken kan tot 15 juni nog. De vakantie wordt weer gevierd op de kampeerboerderij de Harmsdobbe te Bakkeveen in de week van maandag 13 tot zaterdag 18 augustus. Ouders kunnen hun kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar aanmelden bij Corrie op telefoonnummer 0595-572528 of Aafke op telefoonnummer 0595-481434.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here