Provincie plaatst stok achter de deur voor herindeling

8
155
herindeling gemeentes

“Niets doen is geen optie”

GRONINGEN – De Provincie Groningen heeft vorige week een aantal vlekkenkaarten gepresenteerd, die moeten leiden tot een herindeling of andere vorm van samenwerking. Volgens de provincie is het voor de gemeenten niet mogelijk om stil te blijven zitten nu er steeds meer taken op hen afkomen. “Niets doen is geen optie,” luidt het credo waarmee de gemeenten aan het werk moeten. Wel mogen ze zelf kiezen met wie ze gaan samenwerken.

Waar het college van Gedeputeerde Staten eerder nog een duidelijk stempel op herindeling wilde drukken, lijkt de ‘tone of voice’ nu enigszins afgezwakt te zijn. Het college legt de bal weer terug bij de gemeenten, die samen moeten gaan bepalen wat wenselijk is. Een herindeling is daarbij geen ‘must’, maar volgens de opstellers van het plan kleven er wel veel nadelen aan vormen van samenwerking. Zo zouden regelingen onbestuurbaar worden als teveel gemeenten er zeggenschap over hebben.

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh (D66) ziet de nu gepresenteerde plannen als een basis voor een “cocreatie” die tussen zijn organisatie en de verschillende gemeenten moet gaan plaatsvinden. “We gaan proberen om alle gemeenten hier achter te krijgen. De vlekkenkaarten die we online gepresenteerd hebben moeten een hulpmiddel zijn om te zien welke gemeenten het meest met elkaar hebben.” Zo kan er gekeken worden naar historische samenwerkingsverbanden, maar ook naar inrichting van het landschap.

Het plan werd door de gedeputeerde samen met burgemeester Rika Pot (PvdA) van de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) gepresenteerd. “De laatste jaren hebben de gemeenten in diverse clusters intensief samengewerkt. Nu zijn we bezig met een evaluatie waarbij we kijken naar het verleden, het heden en de toekomst. Dit gebeurt in een gezamenlijk stramien, waardoor de onderzoeken goed met elkaar vergeleken kunnen worden.”

Volgens de gedeputeerde is het nu gepresenteerde plan geen vrijblijvend proces. Iets wat door Pot ondersteund wordt. “We moeten ons nu niet verzetten, maar de verantwoordelijkheid nemen,” vindt zij. Volgens Pot vraagt dit wel tijd.

Een eventuele herindeling zal dan ook zeker niet op korte termijn plaatsvinden. De Vey Mestdagh vult haar aan: “Het belangrijkste is dat de gemeenten nu aan zet zijn. Wanneer we nog in 2015 willen herindelen, moet uiterlijk in december daarover een beslissing worden genomen. De kans daarop acht ik niet realistisch. Het is een gefaseerd proces.” De eerste herindelingen worden pas rond de verkiezingen van 2018 verwacht.

De Vey Mestdagh gaat ervan uit dat alle gemeenten mee zullen werken aan het plan. Ook de gemeenten waarvan nu de Raden zeggen dat zij hier pas tijdens de verkiezingen in 2014 over willen spreken, worden verwacht mee te werken. “Opschaling zal gewoon nodig zijn,” stelt hij. De komende maanden wordt er gewerkt aan een stappenplan en zal een consultatiecommissie langs de gemeenten gaan om onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Wanneer gemeenten niet willen herindelen, zal gekeken worden naar verschillende samenwerkingsvormen. Zo kunnen ambtelijke apparaten gefuseerd worden, maar kunnen ook gemeentelijk taken uitbesteed worden. Dit zoals de gemeente Ten Boer nu al bij de gemeente Groningen doet. De eerste uitspraken van gemeenteraden worden aan het einde van dit jaar verwacht.

8 REACTIES

 1. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every
  day. It will always be interesting to read content from other authors and use something from
  other sites.

 2. Simply desire to say your article is as amazing. The clearness in your put
  up is just spectacular and i could assume you’re an expert
  on this subject. Fine along with your permission let me to grab your feed to stay updated with forthcoming post.
  Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

 3. I do not even know the way I ended up here, but I assumed this submit was great.
  I don’t recognize who you are but definitely you’re going to a well-known blogger for those who are not already.
  Cheers!

 4. Hello There. I found your blog the usage of msn. This is a
  very neatly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read
  extra of your useful information. Thanks for the post.

  I will certainly return.

 5. Fantastic items from you, man. I’ve remember your stuff previous to and you’re
  simply too fantastic. I really like what you have got right here,
  certainly like what you’re stating and the best way in which you assert it.
  You are making it enjoyable and you continue to take care of to stay it wise.

  I can not wait to learn far more from you. That is actually a terrific site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here