Analyticus Paul Raveneau over de kansen van Oranje

0
178
Paul Raveneau

‘Huntelaar is de beste spits van Europa’

RODEN – De NOS heeft Jan van Halst en Jan Mulder, RTL7 doet het met Derksen en Van der Gijp. De Krant heeft Paul Raveneau. Hij gaat de komende weken de wedstrijden van het EK inhoudelijk analyseren. Raveneau is trainer van FC Groningen A1 en volgt momenteel de cursus Coach Betaald Voetbal. Een kenner dus. Vandaag trapt Paul af en geeft hij zijn opstelling prijs.

De verdediging

‘Ik kies voor Stekelenburg in de goal en daarvoor van links naar rechts Schaars, Mathijsen, Heitinga en Van der Wiel. Schaars kan daar zeker spelen. Het ligt voor een groot deel ook aan de hoeveel energie het middenveld en de aanvallers in hun verdedigende werk willen steken. Kan Nederland zoals in Zuid Afrika heel snel druk zetten en kunnen de ruimtes klein gehouden worden, dan verwacht ik niet dat Schaars en de rest van de defensie in de problemen komt. Willems? Te onervaren. Is denk ik nog teveel met zichzelf bezig, en dat is niet goed voor de teamcohesie.’

Van Bommel en de Jong

‘Van Bommel en De Jong spelen bij mij voor de verdediging. Van Bommel is een aanjager, weet wat er gevraagd wordt en zoekt de grenzen van het toelaatbare. Bovendien heeft hij af en toe diepte vanuit de tweede lijn. Het is zijn laatste kunstje in Oranje en dus kunnen er wel eens extra krachten vrijkomen. Ik zie het niet meteen als een belemmering dat De Jong niet alles gespeeld heeft bij Manchester City. Ligt ook een beetje aan de club. Ze hebben alles gekocht wat te koop was en dus wordt er gerouleerd. De Jong kan van uit een duidelijke taak spelen.’

Huntelaar

‘Klaas Jan Huntelaar is absoluut mijn centrumspits. Bijkomend voordeel is dat hij in tegenstelling tot andere spelers niet teveel in de bal komt en het veld dus groot houdt. Huntelaar is in mijn ogen de beste spits van Europa. Hij kent elke grasspriet in het zestienmetergebied. Hij beweegt slechts tussen de palen, weet wanneer de buitenspeler met een voorzet komt. In de WK-finale twee jaar geleden was het cruciaal dat hij niet in kon vallen, omdat Van Bronckhorst noodgedwongen vervangen moest worden. Met hem had ik het nog moeten zien.’

Van Persie

‘De drie mensen achter de centrumspits- Robben, Van Persie en Sneijder- moet je niet plaatsgebonden laten spelen. Laat ze het zelf maar invullen. Geef ze de vrijheid. Laat Van Persie naast Huntelaar komen, laat Robben vanaf het middenveld- want dan is hij sterk- komen. Ga variëren. Afellay is een fantastische speler. Die komt straks wel aan zijn minuten. Sneijder moet zich ondergeschikt maken aan het team. Hij lijkt me fit en hij kan zomaar opnieuw uitblinken.’

Denemarken en Portugal

‘De poule wordt close. De eerste wedstrijd is erg belangrijk. Gezien de kwaliteiten moeten we in staat zijn van Denemarken te winnen. Denemarken is overigens geen makkie, dat bleek twee jaar geleden wel. Portugal heeft geen toernooivoetballers. Ze komen vooral om zichzelf in de etalage te zetten. Nederland gaat dus door, met Duitsland. Denemarken en Portugal overleven de voorrondes niet.’
STRK-p27.indd