Café Wongema: voor dorpelingen en aanstormend kunstenaars

174
497

HORNHUIZEN – Alles moest er eind vorig jaar aan gedaan worden om het karakteristieke café midden in het centrum van Hornhuizen te behouden van de sloop, maar kunstenaar Erik Wong uit Amsterdam is het gelukt. Na een half jaar, met daarin een forse verbouwing, is het café sinds enkele weken weer open. Niet alleen voor dorpsbewoners, maar ook voor kunstenaars. Aankomend weekend is het eerste grote feest: Henk.

Wie iets te enthousiast het dorpje Hornhuizen binnenrijdt en niet op tijd remt, kan zomaar café Wongema, zoals het café sinds kort heet, binnenrijden. Uitbater Erik Wong is trots op wat er ontstaan is. “Een aantal jaren geleden heb ik het huis hier tegenover gekocht. Het was een beetje mijn tweede huis. Doordeweeks werk ik namelijk als grafische vormgever in Amsterdam, waar ik ook hoofddocent ben aan de Rietveldacademie.” Bijna elk weekend bracht Wong de afgelopen vierenhalf jaar in het gebied door. “Ik werd gegrepen door het platte landschap en het licht. Ook de natuur, met het tarwe dat dan weer geel en dan weer groen is. Het heeft iets Bijbels en dat zeg ik dan als echt stadsmens.”

Wong dacht dat zijn leven in het dorp anoniem zou zijn. “Dat was veel minder anoniem dan ik dacht. Hornhuizen bleek een heel leuk dorp te zijn met veel aardige mensen. Al vanaf mijn komst keek ik tegen het café aan, dat tegenover mijn huis staat.” Het café was op dat moment als drie jaar gesloten en stond zelfs op de nominatie om gesloopt te worden. “De oorzaak voor de sluiting was toch de krimp en de leegstand in deze regio. De dorpshoreca heeft het nooit makkelijk gehad. Er heerst hier wel een drinkcultuur, maar mensen houden niet van uitgeven.”

In de wandelgangen hoorde Wong dat het pand gesloopt zou gaan worden. “Dat vond ik ontzettend jammer. Niet alleen het voornemen voor de sloop lag er al, er was zelfs al een vergunning afgegeven. Ik ben daarop meteen een actie begonnen. De eigenaar sprak alleen de taal van het geld en wilde euro’s zien. Een half jaar mocht ik het huren en in die tijd moest ik zelf aan geld zien te komen om het te kopen. Uiteindelijk heb ik het samen met een stichting gekocht. Deze stichting koopt vaak verwaarloosd vastgoed op om het daarna op te knappen en een nieuwe bestemming te geven.” In december kwam de koop rond en kon begonnen worden met de bouw.

Met hulp van velen werd er achter de schermen gewerkt. Zo kreeg het café ook de functie van hotel en werd er een deel aangebouwd, waar jonge kunstenaars kunnen werken. “Het is een soort werkhotel geworden. Wel moeten we nu oppassen het geen bubbel van de Randstad wordt. Daarom wilden we ook iets met het dorp gaan doen. Op donderdagavond is het café voor het dorp geopend en op vrijdagavond is het een restaurant. Die combinatie is best een succes geworden.” Zo zitten er iedere vrijdag tussen de 20 en 30 personen in het restaurant. “Ik heb wel gemerkt dat dingen hier een tijdje duren. Ik ben een jongen uit Amsterdam, maar dat is helemaal niet zo eng. Mensen komen hier eten wat de pot schaft. Ik heb geen menu, maar mensen kunnen gewoon voor een laag bedrag aanschuiven en dan gaan wij voor ze koken. Een hoofdgerecht zal bijvoorbeeld nooit meer dan € 15,- gaan kosten.”

De eerste successen zijn al te zien wanneer in de agenda van het café gekeken wordt. Regelmatig zitten studenten in het pand, worden er cursussen gegeven en iedere twee weken komen een aantal oudere mannen naar het café om daar te klaverjassen of te praten.

Om te vieren dat het pand nu geopend is, vindt aankomend weekend het feest met de naam Henk plaats. “Henk is de loodgieter hier in het dorp. Hij is een hele aardige man, die wel eens zin had in een straatfeest. Dat feest gaan we hier nu vieren. We krijgen ook een koor, dat het openingslied komt zingen. Ik wil het zelf niet een opening noemen, maar dat is het natuurlijk wel. Ik ben geen man van momenten, laat mij maar gewoon lekker beginnen met werken.”

Voor de toekomst heeft Wong nog diverse plannen. “In de zomer zou ik hier nog wel iets meer met studenten willen doen. Een summercamp bijvoorbeeld. Ergens is het ook wel een romantisch idee om dat hier te doen. Als je in de slaapzaal het raam opendoet zie je twee dijken en daarachter ligt de zee. Mijn rol zal nog vaak gaan wisselen. Het ene moment ben ik docent, maar tegelijk eigenlijk ook herbergier. Dit moet een plek zijn waar alles kan en zelf wil ik graag veel organiseren.”

 

 

 

 

 

De laatste VERTEL! ochtend van het seizoen komt er aan. Donderdag is het onderwerp ‘een mooie zomerdag’. Er wordt ruimte gemaakt voor herinneringen aan schoolreisjes, geheime zwemplekken, fietstochtjes. Er zijn bibberige super-8 filmpjes uit het archief van Klaas en Annie Hindriks, er wordt gezongen met Roelie en als altijd praat Aafke de ochtend op onnavolgbare wijze aan elkaar. Natuurlijk is er koffie, thee en zoet. En als bonus is er ouderwetse ranja. Want zonder ranja geen zomer. De VERTEL! Ochtend duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

Het feest Henk begint aankomende vrijdagavond om 21:00 uur met een optreden van de fanfare van Kloosterburen en dorpskoor De Smarties. Zaterdagochtend begint dan een rommelmarkt en ’s middags staat een groot kinderspektakel op het programma. Henk sluit zaterdagavond met een 80’s en 90’s feest af.

174 REACTIES

 1. It’s really a great and useful piece of info.
  I’m glad that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 2. Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so
  I came to check it out. I’m definitely enjoying
  the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Wonderful blog and terrific design and style.

 3. Hello there, I think your website may be having browser compatibility problems.
  When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues.

  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, excellent blog!

 4. I’m truly enjoying the design and layout of your
  website. It’s a very easy on the eyes which makes it
  much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Outstanding work!

 5. I for all time emailed this weblog post page to all my associates, because if like to read it
  next my friends will too.

 6. I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and really enjoyed you’re page. Very likely I’m want to bookmark your website . You really have amazing stories. Bless you for sharing your website page.

 7. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 8. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 9. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

 10. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve truly loved surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I am hoping you write once more very soon!

 11. I have discovered that rates for on-line degree professionals tend to be an excellent value. For example a full Bachelor’s Degree in Communication with the University of Phoenix Online consists of 60 credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online provides a Bachelors of Business Administration with a whole program requirement of 180 units and a cost of $30,560. Online learning has made having your certification been so cool because you might earn your own degree in the comfort of your dwelling place and when you finish from work. Thanks for all the tips I’ve learned through the blog.

 12. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 13. I together with my guys came reviewing the great recommendations found on your site and then instantly came up with an awful suspicion I never expressed respect to the site owner for those secrets. Those young boys came as a result glad to read them and have now simply been tapping into these things. I appreciate you for indeed being really thoughtful as well as for getting such awesome themes most people are really wanting to be aware of. My personal sincere regret for not saying thanks to you sooner.

 14. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!

 15. You could definitely see your expertise within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart. “In America, through pressure of conformity, there is freedom of choice, but nothing to choose from.” by Peter Ustinov.

 16. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your great writing due to this problem.

 17. I’d have to verify with you here. Which is not something I normally do! I get pleasure from studying a publish that will make people think. Also, thanks for allowing me to remark!

 18. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks a lot!

 19. I was just seeking this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 20. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 21. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 22. Admiring the hard work you put into your site and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 23. I like this post, enjoyed this one appreciate it for putting up. “No trumpets sound when the important decisions of our life are made. Destiny is made known silently.” by Agnes de Mille.

 24. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

 25. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 26. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 27. Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you’re knowledgeable on this subject. Fine together with your permission allow me to grab your feed to stay up to date with forthcoming post. Thank you one million and please carry on the enjoyable work.

 28. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 29. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 30. I feel this is among the so much important info for me. And i’m satisfied studying your article. But want to statement on few general things, The site style is great, the articles is actually nice : D. Just right job, cheers

 31. Usually I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice article.

 32. Great info and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thank you 🙂

 33. Hello, i think that i noticed you visited my site so i got here to “go back the desire”.I’m attempting to in finding things to improve my website!I guess its ok to make use of a few of your concepts!!

 34. I’ve learned a number of important things through your post. I will also like to say that there will be a situation in which you will get a loan and don’t need a cosigner such as a Government Student Support Loan. When you are getting that loan through a common banker then you need to be ready to have a co-signer ready to help you. The lenders will certainly base any decision on the few aspects but the greatest will be your credit rating. There are some financial institutions that will as well look at your work history and determine based on this but in most cases it will depend on your credit score.

 35. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 36. Thank you so much for providing individuals with remarkably pleasant opportunity to discover important secrets from this site. It’s always so useful and full of amusement for me and my office acquaintances to search your web site on the least 3 times in 7 days to read the new items you have got. And definitely, I am also usually satisfied with your unbelievable ideas you serve. Certain 4 tips on this page are surely the most beneficial we’ve ever had.

 37. You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart. “If the grass is greener in the other fellow’s yard – let him worry about cutting it.” by Fred Allen.

 38. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 39. In this great design of things you secure a B- with regard to effort and hard work. Exactly where you lost me personally was on the facts. You know, they say, the devil is in the details… And that could not be more accurate here. Having said that, allow me tell you what did deliver the results. Your article (parts of it) is certainly rather powerful which is possibly why I am making an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Second, although I can easily see a leaps in logic you make, I am not really confident of how you seem to connect the points which inturn help to make your conclusion. For the moment I will, no doubt yield to your point but hope in the future you actually link the facts much better.

 40. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal web site.

 41. Hello there, just turned into alert to your blog via Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you happen to proceed this in future. A lot of other folks will probably be benefited from your writing. Cheers!

 42. The crux of your writing while appearing reasonable initially, did not really work properly with me after some time. Someplace throughout the sentences you actually were able to make me a believer but only for a very short while. I nevertheless have a problem with your leaps in assumptions and one might do nicely to fill in those breaks. In the event you can accomplish that, I could certainly end up being impressed.

 43. Thanks for making me to get new concepts about computers. I also have the belief that one of the best ways to keep your laptop computer in primary condition has been a hard plastic-type material case, and also shell, that suits over the top of your computer. These kinds of protective gear usually are model precise since they are made to fit perfectly within the natural casing. You can buy these directly from the owner, or via third party sources if they are available for your notebook computer, however don’t assume all laptop can have a shell on the market. Yet again, thanks for your recommendations.

 44. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.

 45. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

 46. I wanted to write you that bit of word so as to thank you so much again for your personal nice strategies you have discussed on this site. It has been really strangely open-handed of people like you to make easily what exactly a lot of folks could have distributed for an e-book to help make some money on their own, and in particular considering that you might have tried it in case you wanted. These tips in addition worked to provide a easy way to fully grasp that someone else have the same keenness just like my very own to figure out good deal more in terms of this issue. I think there are lots of more enjoyable situations up front for people who scan through your blog post.

 47. whoah this weblog is great i really like reading your posts. Stay up the good work! You know, a lot of individuals are looking around for this information, you can help them greatly.

 48. I’ve read several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you set to create any such wonderful informative site.

 49. Great work! This is the type of info that are meant to be shared around the web. Shame on the search engines for no longer positioning this publish upper! Come on over and talk over with my website . Thank you =)

 50. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 51. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognize what you are speaking about! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We can have a link change contract among us!

 52. Most of what you assert is supprisingly accurate and it makes me ponder why I hadn’t looked at this with this light before. This article truly did turn the light on for me as far as this subject matter goes. But there is 1 factor I am not necessarily too comfy with so while I attempt to reconcile that with the central theme of your position, let me see just what the rest of the visitors have to point out.Nicely done.

 53. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 54. I’m impressed, I need to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you could have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the difficulty is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my seek for something relating to this.

 55. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 56. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 57. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I in finding It really useful & it helped me out a lot. I hope to provide something back and help others like you helped me.

 58. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

 59. you’re really a excellent webmaster. The site loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a magnificent task on this subject!

 60. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 61. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 62. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 63. Thank you, I have just been looking for information about this subject for a long time and yours is the best I’ve found out till now. But, what in regards to the bottom line? Are you sure about the supply?

 64. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 65. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 66. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this info So i¡¦m glad to convey that I have a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot indubitably will make sure to do not disregard this web site and provides it a glance on a constant basis.

 67. It is in reality a great and helpful piece of info. I’m happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 68. Thank you, I have just been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 69. Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 70. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 71. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 72. I believe that avoiding processed foods may be the first step for you to lose weight. They will often taste fine, but ready-made foods have got very little nutritional value, making you eat more simply to have enough strength to get throughout the day. Should you be constantly taking in these foods, transitioning to whole grain products and other complex carbohydrates will make you to have more power while eating less. Great blog post.

 73. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 74. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 75. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 76. I’m impressed, I must say. Actually rarely must i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you could have hit the nail on the head. Your notion is outstanding; the issue is an issue that too little individuals are speaking intelligently about. My business is very happy we found this during my search for some thing concerning this.

 77. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 78. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually realize what you’re speaking about! Bookmarked. Please also discuss with my website =). We could have a link trade agreement between us!

 79. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 80. Someone necessarily lend a hand to make significantly articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to create this actual submit amazing. Great job!

 81. Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. Thanks!

 82. I do consider all of the ideas you’ve offered to your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for beginners. Could you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 83. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 84. whoah this blog is great i love reading your posts. Keep up the good work! You know, lots of people are hunting around for this info, you could help them greatly.

 85. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

 86. A lot of thanks for all of your work on this web page. Kim takes pleasure in going through investigations and it is easy to see why. All of us notice all of the lively form you produce great secrets by means of the web blog and therefore inspire participation from other ones on that matter and my child is understanding a lot. Take pleasure in the rest of the year. You’re carrying out a powerful job.

 87. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 88. It’s in reality a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 89. Hi there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 90. I have recently started a web site, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

 91. One more issue is really that video gaming became one of the all-time most important forms of recreation for people of all ages. Kids participate in video games, and also adults do, too. The particular XBox 360 is among the favorite video games systems for those who love to have hundreds of video games available to them, as well as who like to play live with some others all over the world. Thank you for sharing your opinions.

 92. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 93. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

 94. I’d have to test with you here. Which isn’t one thing I normally do! I take pleasure in studying a put up that will make folks think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 95. You actually make it appear really easy together with your presentation but I to find this matter to be actually one thing which I think I’d never understand. It kind of feels too complex and extremely vast for me. I’m having a look forward in your subsequent post, I’ll attempt to get the cling of it!

 96. What i don’t realize is actually how you are not actually much more neatly-liked than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus significantly on the subject of this matter, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men are not involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. All the time take care of it up!

 97. Its superb as your other articles : D, thanks for putting up. “Before borrowing money from a friend it’s best to decide which you need most.” by Joe Moore.

 98. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any suggestions? Thank you!

 99. Hey! I simply want to give a huge thumbs up for the great info you could have here on this post. I might be coming again to your weblog for extra soon.

 100. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here