Piet Adema niet beschikbaar

0
112

BUITENPOST – Waarnemend burgemeester Piet Adema (CU) is niet beschikbaar als burgemeester voor de gemeente Achtkarspelen, dat liet hij vorige week vrijdag weten via Twitter. De burgervader wil op deze manier andere kandidaten niet in de weg staan om te solliciteren naar de functie. Wat Adema wel wil, weet hij nog niet. Mogelijk gaat hij voor een grotere gemeente of een functie in het bedrijfsleven.

Volgens Adema is het goed om bekend te maken dat hij niet voor de baan beschikbaar is. “Anderen kan het misschien afschrikken als ze het idee hebben dat ik wel door wil gaan. Ik ben hier als waarnemer gekomen en heb het altijd goed naar mijn zin gehad. Als ik zou willen blijven, moet ik verhuizen. Als ik dan toch moet verhuizen, kan dat ook best ergens anders naartoe zijn.”

Adema mikt zelf op een functie als burgemeester in een grotere gemeente of een functie in het bedrijfsleven op de scheidslijn met het politiek werk. “Als ik kijk wat André Rouvoet nu bij de zorgverzekeraars doet, lijkt mij dat ook wel wat. Voorzitter of directeur van een brancheorganisatie zou dan wat voor mij zijn. Daar ben ik al eens mee bezig geweest, maar doordat het bedrijf toen moest bezuinigen verviel die functie.” Adema merkt daarbij duidelijk op dat hij dus niet beslist voor een andere burgemeesterspost wil gaan. “Een grotere gemeente zou kunnen, maar ik ben er voor mezelf nog niet uit of ik burgemeester wil blijven. De vraag is of die functie wel bij mij past.”

Adema zegt niet afgeschrikt te zijn op de functie-eisen, die de gemeenteraad nu aan een nieuwe burgemeester stelt. “Ik had mijn besluit al voor die vergadering genomen. Natuurlijk is het waar dat ik prikkel, maar ik kan ook goed met feedback werken. Zo heb ik mij altijd geschikt naar de keuzes van de raad. Wel vind ik dat een burgemeester moet kunnen prikkelen. Hij of zij staat boven de partijen.”

Hoewel Adema niet voor een verlenging gaat, is hij in principe wel beschikbaar tot het einde van zijn waarnemerstermijn, dat in januari afloopt. “Alleen als de hoofdprijs ineens voorbij komt moet ik wel goed bedenken wat ik wil. Ik ga een onzekere toekomst tegemoet, maar wil absoluut niet thuis komen te zitten. Mij zul je nog niet achter de geraniums zien zitten. Daar ben ik nog veel te jong voor.”

Vorige week werd ook bekend dat Adema een plaats heeft op de lijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij staat daar op plek 24; een voor de ChristenUnie tot nu toe onverkiesbare plek. “Alleen als ik met voorkeursstemmen in de Kamer kom of wij 24 zetels halen, zal ik het gaan doen. Toch acht ik die kans niet waarschijnlijk.” Wel verwacht Adema dat zijn partij mogelijk mee gaat praten tijdens de onderhandelingen, waarbij hij ook een rol voor zichzelf weggelegd ziet. Een baan als staatssecretaris na die onderhandelingen is volgens hem niet aan de orde.