Summerstrike moet vakantiegevoel naar Grijpskerk halen

0
123
Summerstrike Grijpskerk

GRIJPSKERK – Op 14 juli aanstaande krijgt Grijpskerk een nieuw festival, genaamd Summerstrike. Dit festival moet volgens organisatoren Martin Spijkerman en Brandon Salakory het vakantiegevoel naar het Grijpskerker park halen. Diverse artiesten zullen tijdens Summerstrike van zich laten horen. De complete organisatie ligt in handen van vele vrijwilligers uit Grijpskerk en Drachten.

Het idee om in Grijpskerk een festival te organiseren ontstond zowel bij Salakory als Spijkerman. Zelf woont Salakory in Drachten. “De laatste jaren heb ik steeds meer vrienden in Grijpskerk gekregen. Bijna elk weekend ben ik er wel te vinden en samen bedachten we toen dat het leuk zou zijn om een festival te organiseren.” Datzelfde idee leefde bij Martin Spijkerman, de zanger van Mealox en voorzitter van de stichting Grijpskerk Gezellig. “Met Oudejaarsavond hadden we al iets georganiseerd voor vijf mensen die 40 jaar oud geworden waren en dat was heel gezellig. In totaal kwamen er een mannetje of 200 op dat feest af. Daarna wilden we iets doen wat groter was en toen we eerst hoorden dat Ruigeland niet door zou gaan, zijn we begonnen met de organisatie.”

Al snel kwam het duo elkaar tegen. Salakory studeert namelijk geluidstechniek en Spijkerman had hem eens benaderd om het geluid van zijn band te doen. “Ik zei toen dat het leuk was om het samen op te pakken,” vertelt Spijkerman. “Je kunt wel allebei iets gaan doen, maar dan wordt het altijd minder goed dan wanneer je het samen doet. Samen kunnen we ook meer sponsors bereiken en zo hebben we meer sponsorgeld binnen kunnen halen.” Zo heeft de groep al ruim € 15.000,- binnengehaald bij onder andere de Grijpskerker middenstand.

Het festival moet volgens de mannen het vakantiegevoel naar het dorp halen. “In deze tijden is het niet meer zo vanzelfsprekend dat iedereen zomaar op vakantie kan gaan,” weet Spijkerman. “Door nu allemaal leuke muziek hier naartoe te halen krijg je toch dat gevoel. In de catering spelen we daar ook op in. We hebben een sponsor die catering uit de verschillende landen bij ons kan serveren. Bijvoorbeeld uit de Ghanese keuken of Indische tafels, maar natuurlijk hebben we ook gewoon patat en broodjes hamburger.”

Om het geheel betaalbaar te houden betalen de bezoekers € 7,50 voor een volwassene en mogen kinderen voor € 2,50 naar binnen. Toch moet de opzet niet goedkoop zijn, vinden beide mannen. “Er komt een heel groot podium met veel licht en geluid. Ja, het moet zeker een professionele uitstraling krijgen,” vindt Spijkerman. De line-up van de dag is groots opgezet. Salakory: “We hebben twee DJ’s naast bands als Switch, Flannery en Maelox natuurlijk. Voor de kinderen hebben we ook nog een leuk programma. Zo hebben we Pipo de Clown, dus voor jong tot oud is er van alles te doen.”

De organisatie gokt op 1000 bezoekers bij de eerste editie. “750 moeten we in ieder geval halen om quitte te kunnen spelen,” legt Spijkerman uit. “Het enige risico dat we lopen is dat het weer slecht is. Dan kan het bezoekersaantal wel eens tegenvallen.” Mensen die al kaarten willen kopen kunnen dat doen via de site www.summerstrike2012.nl. Het evenement moet volgens het duo volgend jaar herhaald worden.