FC Grootegast nog niet volwassen

0
174
Oldehove OKVC Grootegast-4

Voorspelbare overwinning OKVC

OLDEHOVE – OKVC heeft het ambitieuze FC Grootegast de eerste de beste nederlaag toegebracht. Het winnende doelpunt – van Christiaan Koopman- werd in het slotkwartier gescoord. Verrassend? Ja. Gestolen?, zoals sommige OKVC-bestuurders het noemden, nee. In feite was het een voorspelbare winst. Grootegast was de beter voetballende ploeg, maar dwong veel te weinig af. OKVC gooide fysiek in de strijd, stond als een huis en wist het net wel te vinden, waar Grootegast de hele wedstrijd naar op zoek was.

Al na vijf minuten waren leider Wim Huisman en trainer Marcel Poll druk aan het schrijven. Poll zag al een beetje de bui hangen. "Tegen Appingedam kunnen de jongens zich wel opladen, maar OKVC is een ander verhaal". De scherpte ontbrak in ieder geval. Na 45 minuten stond er nog steeds 0-0 op het bord. Het was voorspelbaar. Hoe langer het doelpunt van Grootegast, de op papier sterkere tegenstander, uitbleef, hoe meer kans OKVC had op de zege. Het scenario kwam uit. Grootegast had 80 procent balbezit, maar de opbouw verliep te traag en zoals ook Poll het al zei: het spel te voorspelbaar. De ballen werden steeds het drukke centrum ingepompt en daar wist het organisatorisch sterk staande OKVC wel raad mee. Het spel was verder frivool en slordig. Kansen van de promovendus waren er nauwelijks. Slechts een indirecte vrije trap van Arjan Veenstra, een van de betere Grootegast-spelers, zeilde net over. En een voorzet van Roelof Brouwer werd bijna in eigen doel gekopt. De zwart-witte brigade van de nieuwe trainer Jurrie Smit stelde er aanvankelijk niets tegenover en kwam nauwelijks bij het andere doel. In de 35e minuut dan plotseling een kans. Een hoekschop van Pieter Sieperda werd net overgetikt en een zweefduik van dezelfde Sieperda, na een goede voorzet van Christiaan Koopman, was echter meer fraai dan doeltreffend. De rebound van Koopman was te zwak. Op slag van rust een gelegenheid aan de andere kant. Een strakke cross van Ronald Horinga werd van dichtbij in een keer op de slof genomen door Rick van Dellen, zonder resultaat. Het steeds feller spelende OKVC gaf voor rust niks weg: 0-0 (de laatste OKVC-Grootegast in competitieverband- in het seizoen2007-2008- eindigde in 0-0).

Hoewel Jurrie Smit wennen moest aan het ‘andere voetbal’ van OKVC ("Bij Poolster had ik de beschikking over twee vaardige spitsen, hier gaat de opbouw via de zijkanten vanuit een gesloten verdediging") wist hij wel waar de druk lag. "Het is heel simpel: Zij willen kampioen worden en wij willen erin blijven". Poll had er intussen een hard hoofd in. "Het is moeilijk doorkomen. Het wordt een heel verhaal". En deel 2 van dat verhaal was identiek. Grootegast bleef wel aandringen, maar de jonge formatie kon niet met de vuist op tafel slaan. Ook Ite Hoolsema- wisselvallig spelend- kon zijn ploeg niet op sleeptouw nemen. Af en toe strooiend met listige passjes, maar zonder dat het gevaar opleverde. De wespen die het publiek- weinig in getal voor deze enige streekderby in deze klasse- teisterde waren gevaarlijker. Direct na de pauze wel meteen een venijnig schot van Arjan Veenstra, waar doelman Marko van der Zijl moeite mee had. De frustraties aan Grootegast-zijde liepen echter op. Na een drietal pogingen van Ite Vogelzang, waarbij Van der Zijl even vol aan de bak moest, trok Ronald Horinga aan het nieuwe shirt van de doorgebroken sluwe Koopman. De vrije trap leverde niets op. Vervolgens kwam dezelfde Horinga wild in en botste keihard op John Holtrop. Beiden gingen gestrekt en met name Holtrop bleef lang liggen, waardoor de wedstrijd vertraging opliep. Holtrop moest de arena met een tulband om verlaten. Even later gaf Arjan Scheper voor. De defensie van Grootegast verzuimde weg werken, waarna Koopman liet zien hoe je moet scoren: gewoon in dat doel rossen: 1-0. Koopman kreeg het helemaal op zijn heupen en dook weer op bij het doel, waar hij gestuit werd. Te veel voor een penalty, maar wel een nieuwe waarschuwing aan het adres van Grootegast. Het was aan dovemans oren gericht. Na kinderlijk inleveren op het middenveld was daar weer Koopman die met de bal aan de haal ging en van heel ver het probeerde met een lob. Theo van der Meer kwam met de schrik vrij. De groen-witten namen wel meer risico en de prima ingevallen Rick Buma (het talent werd vanwege een blessure aan de kant gehouden) kon zowaar de 1-1 binnenlopen, op strak aangeven van Brouwer, maar mikte buiten het doelnet. Heel Grootegast schreeuwde nog om een penalty na een snoeihard schot van Arjan Veenstra tegen een hand van een OKVC-verdediger. Arbiter Korhorn wilde er niets van weten. OKVC bleef relatief eenvoudig overeind tegen Grootegast dat niet scherp was in de afwerking. Na het laatste fluitsignaal glunderde Smit van oor tot oor, terwijl Poll en zijn ambitieuze en talentvolle jonge spelers afdropen. Verzorger Harmke Slotegraaf had het bij het rechte eind: "We zijn fysiek afgetroefd. Jullie moeten volwassener worden".

OKVC-FC GROOTEGAST 1-0 (0-0); Scoreverloop: 75. Christiaan Koopman 1-0; Scheidsrechter: Korhorn (Kloosterburen); Gele kaart: Arjan Scheper, Sander Pieltjes (OKVC), Ronald Horinga, Rick Buma (Grootegast); Toeschouwers: 90

OPSTELLINGEN

OKVC: Marko van der Zijl, Martijn Delies, Danny Mollema, Wietse van Randen, Marc Smid, Gerd Groenewoud, Arjan Scheper, Hendrik Zuidema, Pieter Sieperda, John Holtrop (70. Sander Pieltjes), Christiaan Koopman

FC GROOTEGAST: Theo van der Meer, Roelof Brouwer, Ronald Horinga (70. Dennie Ploeg), Jan Haan, Herman Veens, Ite Hoolsema, Rick van Dellen, Chris Smedes, Tim Veenstra (70. Thomas Swieringa), Ite Vogelzang (65. Rick Buma), Arjan Veenstra

STER VAN HET VELD: CHRISTIAAN KOOPMAN (OKVC). Deed zijn naam eer aan, want hij was de spekkoper vandaag. Loerend op dat ene kansje wist hij als enige het net te vinden.