BaronTheater staat al stevig op de benen

55
150
BaronTheater overzicht

OPENDE – In februari werd het BaronTheater in Opende officieel geopend. Crescendo liet zien waar het sterk in is: samen de schouders eronder. Het door vrijwilligers gebouwde theater, zou ook door vrijwilligers gerund worden. Spannend was het wel. Zonder ervaring en zonder beroepskrachten, zou het theater dan toch professioneel kunnen draaien? Greet Nieuwland toonde in december van vorig jaar trots de vorderingen. Tot in de puntjes werd alles verzorgd, van theaterrode deuren tot aan een rode loper naar de ingang. Hoe het theater eruit zou gaan zien, werd iedere dag meer zichtbaar; hoe het programma gevuld zou worden, was nog één vraagteken. Nog geen jaar verder en weer toont Greet zich trots. Zo goed als ieder weekend en een groot aantal avonden in de week is het theater gevuld.

Greet is tevreden over de keuze om het theater met vrijwilligers te runnen. “Tot nu gaat het allemaal goed. Het is heel druk, maar het enthousiasme wat we proeven, maakt het de moeite waard.” Ze spreekt over een grote bereidheid. “Iedereen draagt het theater een warm hart toe. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk vrijwilligers aan te trekken. Belangrijk is wel om mensen aan te stellen die coördineren. Bijvoorbeeld één iemand voor licht en geluid, die de vrijwilligers onder zijn hoede neemt en ze ook opleidt. En ook daarvoor staat gelukkig een groep enthousiaste mensen klaar. Weet je wat het is?”, vertelt ze, “ik wil het zelf ook niet meer leren.” Het waren namelijk wel tropenmaanden voor deze voorzitter van de bicycleband en voorzitter van de stichting BaronTheater. Maar andere keuzes zou ze niet snel maken, terugkijkend. “Niet echt in hoe het georganiseerd is. We hebben hier zelfs een uitvaart gehouden. En dan denk je eerst: kan dat wel? Maar ook dat geeft dus weer mogelijkheden. Eigenlijk levert het altijd weer wat anders op, als mensen hier eenmaal geweest zijn.” Greet sluit overigens niet uit, dat er ooit betaalde krachten zouden worden aangesteld. “De toekomst zal uitwijzen wat financieel haalbaar is en hoe druk het is.”

Ondanks dat alles er picobello uitziet, staan er nog wel wat wensen op het lijstje. “Een hoogwerker om de lampen op te hangen. Nu moet je nog een ladder opklimmen, met een lamp van 8 tot 10 kilo in de handen. Niet echt zoals het moet. Bovendien zouden we graag een professioneel kassasysteem willen en zitten we er aan te denken om naar digitale kaartjes toe te gaan. De kaarten maken we nu nog allemaal zelf. Ach, in de beginfase zijn er altijd wel dingen, die je nog wil verbeteren. We hebben er aandacht voor en dat komt allemaal wel. Het zijn dingen die het allemaal makkelijker zouden maken, maar ook professioneler.”

Want in de beginfase, dat zit het theater nog. Desondanks ligt er al een gelikt en goedgevuld theater programma. “We hebben bijna elk weekend wat anders en maandag, dinsdag en woensdag vast lessen. Het is hier heel breed qua mogelijkheden.” Ze spreekt over een cd-opname, djembélessen, vergaderingen en bijeenkomsten. Om het programma rond te krijgen, was wel even zoeken. “Je moet er wel in groeien”, vertelt ook de aangeschoven Annelies Hartjes. Aanspreekpunt voor de programmering is Greet, die vervolgens met de overige bestuursleden overlegt. Ze trok ook de ‘stoute schoenen’ aan en benaderde Mojo Theater. “Ik heb ze gewoon voorgelegd dat we nieuw en onervaren zijn. Ze kwamen met Ellen Dikker, Los muziektheater en Jan van Maanen. En daar ben ik wel heel blij mee. Deze drie treden door het hele land op, meestal in grote theaters. Ze komen niet zo snel naar een theater als deze. Vooral Jan van Maanen moet écht een hele leuke show zijn.” Maar er zijn meer pareltjes in de programmering te ontdekken. Wat te denken van het in de omgeving van Opende ontsproten Vangrail? “De reserveringen stromen binnen voor Vangrail. Ook mensen van verder weg. En de jongens zijn zelf zo enthousiast. Ze zeggen nu al: dit doen we weer.” Er is een gevarieerd programma samengesteld, zodat een ieder wel iets naar zijn gading kan ontdekken. Zo is er muziek van de Tailgators, cabaret met onder andere Teake van der Meer, theater van WAARK met Haardloper Huzengoa en zal het in samenwerking met Mien Westerkwartier opgezette Brunchen bij de Baronesse ook regelmatig terugkeren. “En dat is echt erg leuk”, vertelt Annelies. “Je komt, krijgt koffie, maakt een praatje en gaat naar het theater voor een leuk optreden. Daarna staat er een heerlijke brunch klaar en ga je nogmaals naar het theater, waar het programma weer verder gaat. Én je wordt onthaald door de Baronesse, dat is wel heel speciaal.”

Er ontbreekt wel iets in het programma: Crescendo. “Het streven is wel elk jaar iets te doen”, vertelt Greet, “om iets muzikaals te bieden, ook aan de Vrienden van Crescendo. En we willen wel heel graag, maar dan wel goed. Volgend jaar is echter een WMC jaar en daar zijn we heel druk op aan het oefenen. Om hele goede muziek te maken, kost heel veel tijd. We hebben veel nieuwe mensen, en die doen het goed. Ze moeten de muziek leren, het fietsen, de show en de marsparade; dat is veel. Een concert erbij, dat zou dit jaar teveel worden.”

Het programma in vogelvlucht 2012: 20 oktober – ‘Moat it no sa…?!’ Teake v/d Meer, Griet Wiersma en Minze Dijksma, drie Friese toppers en heel veel lachen; 28 oktober – Brunchen bij de Baronesse m.m.v. jazz ensemble muziekschool; 9 november – Vangrail ‘Wordt het geen tijd’; 10 november WAARK ‘Haardloper Huzengoa’ toneelstuk over legende Louwe Huizenga; 17 november ‘One Jan Show’, cabaret van Jan van Maanen; 24/25 november – sinterklaas familie voorstelling Choc; 25 november – Brunchen bij de Baronesse. Reserveren via reservering@barontheater.nl, meer informatie via www.barontheater.nl. Het theater is ook op twitter te volgen: @BaronTheater.

BaronTheater Jan van Maanen

BaronTheater Vangrail

BaronTheater jazzgroep

55 REACTIES

 1. I just want to say I’m new to weblog and truly enjoyed you’re web-site. Most likely I’m want to bookmark your blog . You surely come with fantastic stories. Kudos for sharing with us your blog site.

 2. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any approach you possibly can take away me from that service? Thanks!

 3. I like the helpful information you provide for your articles. I will bookmark your blog and test once more here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 4. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually know what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly also consult with my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 5. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a great website.

 6. I together with my friends have already been following the good items from your website and then then got a terrible feeling I had not thanked the blog owner for those secrets. Most of the young men became totally excited to study all of them and already have honestly been tapping into them. Many thanks for simply being considerably helpful and also for utilizing this sort of fine tips most people are really wanting to learn about. My honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 7. Generally I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.

 8. Nice post. I learn one thing more challenging on completely different blogs everyday. It will at all times be stimulating to read content material from other writers and apply slightly one thing from their store. I’d want to make use of some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 9. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 10. Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish incredible. Fantastic job!

 11. Hi there, I found your blog by the use of Google at the same time as looking for a comparable subject, your site came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 12. It’s truly a great and useful piece of information. I am happy that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 13. Great write-up, I’m normal visitor of one’s site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 14. That is the proper weblog for anyone who desires to search out out about this topic. You realize a lot its almost exhausting to argue with you (not that I really would want…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, just nice!

 15. F*ckin’ awesome things here. I’m very glad to peer your post. Thank you a lot and i am having a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 16. great points altogether, you simply received a new reader. What would you recommend in regards to your put up that you just made a few days ago? Any positive?

 17. Thanks for discussing your ideas. I’d personally also like to convey that video games have been actually evolving. Better technology and enhancements have assisted create practical and active games. These types of entertainment video games were not really sensible when the concept was first being tried out. Just like other styles of technologies, video games also have had to advance by means of many decades. This is testimony on the fast progression of video games.

 18. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 19. Thank you for another informative website. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

 20. Great goods from you, man. I have be aware your stuff prior to and you are simply extremely excellent. I actually like what you’ve obtained here, really like what you are saying and the best way by which you assert it. You are making it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a great web site.

 21. Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

 22. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 23. I’m just writing to let you understand of the great experience my wife’s girl found browsing your blog. She came to find numerous details, most notably what it’s like to have a great coaching mindset to make folks quite simply know just exactly chosen extremely tough subject areas. You undoubtedly surpassed our expected results. Many thanks for showing the informative, safe, informative and in addition cool tips about the topic to Ethel.

 24. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this site and give it a glance regularly.

 25. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 26. It¡¦s actually a nice and useful piece of info. I¡¦m satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 27. After examine just a few of the weblog posts in your web site now, and I really like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and shall be checking again soon. Pls take a look at my website online as effectively and let me know what you think.

 28. I do trust all the concepts you have offered for your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

 29. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 30. Absolutely composed written content, regards for information. “You can do very little with faith, but you can do nothing without it.” by Samuel Butler.

 31. My wife and i were quite satisfied when Jordan could finish up his survey via the precious recommendations he had while using the web site. It is now and again perplexing just to always be handing out procedures that many many others may have been selling. And we do know we’ve got the website owner to be grateful to for that. All of the illustrations you made, the straightforward web site menu, the friendships your site make it possible to foster – it’s got everything exceptional, and it is facilitating our son and us consider that the theme is thrilling, and that’s pretty vital. Thanks for all the pieces!

 32. obviously like your website but you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll surely come back again.

 33. Thanks for revealing your ideas. I might also like to convey that video games have been ever evolving. Technology advances and improvements have made it simpler to create genuine and active games. These kind of entertainment games were not really sensible when the actual concept was first being tried. Just like other areas of technological know-how, video games as well have had to grow by many years. This is testimony on the fast continuing development of video games.

 34. Usually I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

 35. you’re really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job on this topic!

 36. Generally I don’t learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 37. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here