Blaaskapel viert 25 jarig jubileum gezamenlijk met Adrian Mey

8
176
http://www.oldkampbloazers.nl/fotoalbum/INDEX/Image14%5B1%5D.gif

Tot in de lengte der dagen: de Oldkampbloazers

ULRUM – Twee oudgedienden maken tijd om te vertellen over het 25-jarig jubileum van de Oldkampbloazers. Dit wordt op 20 oktober gezamenlijk met Adrian Mey, die ook 25 jaar in het artiestenvak zit, gevierd in zaal Balk te Zuidhorn. Zowel Marten Zijlstra als Boudewijn Schuitema zijn leden van het eerste uur. En dat is al veel eerder dan 25 jaar geleden, want de Oldkampbloazers ontstonden uit een fusie van Aeolus uit de Oldehove en de Soltcamper Bloazers uit Zoutkamp. De mannen hebben wat om naar uit te kijken en zo zien ze het graag. Ook na het jubileum staan er alweer diverse optredens in de planning.

Marten kwam met het initiatief om de Soltcamper Bloazers op te richten. Hij is een muzikant in hart en nieren. Zelfs al voordat de Soltcamper Bloazers werden opgericht, was hij al 25 jaar lid van muziekvereniging Orpheus in Eenrum. Toen hij verhuisde naar Zoutkamp, reisde hij elke week samen met Zoutkamper Jan bij de Lei naar Eenrum voor de muziekvereniging. “Zouden we in Zoutkamp niet een blaaskapel kunnen oprichten?, dat we bespraken we dan onderweg”, vertelt Marten. Een oproep in de krant leverde een stuk of negen muzikanten op die onder auspiciën van Dorpsbelangen Zoutkamp van start gingen. Ook Boudewijn sloot zich vrijwel direct hierbij aan. “Ik heb eigenlijk altijd in de muziek gezeten en was jaren drummer bij een gospelgroep. Op een gegeven moment zoek je een andere uitdaging.” Beiden kunnen ze het begin nog goed herinneren. “De repetities waren in café de Zeearend”, bedenkt Marten zich. “En de dirigent, die bood zich spontaan aan. Later bleek dat hij er helemaal geen kaas van had gegeten.” Boudewijn voegt nog lachend toe: “Die was toch meer accordeonist?” “Maar goed”, vervolgt Marten, “wat we nu zijn, is daaruit weggekomen.”

En wat er nu staat, is een gezellige club van 14 leden die een voorliefde hebben voor de Mährische muziek, dat is Tjechische volksmuziek waaronder polka’s en walsen. Een beetje tempo, dat vinden de heren en dames mooi. Waar voorheen vooral Egeländischer muziek werd gespeeld, is de laatste jaren een keus gemaakt. En dat ging niet zonder slag of stoot. “Bij het samengaan met Aeolus kwamen ook een aantal saxofonisten mee, die zich hier minder goed in konden vinden. Zij speelden meer blues en boogy en zijn hun eigen weg gegaan.” Het samengaan is verder volgens Marten “wonderbaarlijk goed gelukt”. “Dan komt de muziek bij elkaar en die klik was er meteen”, vertelt hij.

De mannen typeren de Oldkampbloazers als een gezellige club die wel met het idee iets te presteren op het podium wil staan. Optreden doen ze graag. “Dan heb je ook de uitdaging om iedere keer ergens naar toe te werken met je stukken”, vindt Boudewijn. “We hebben ook verscheidene jaren meegedaan aan het blaaskapellenconcours in Muntendam en daar diverse eerste prijzen in onze klasse binnengesleept. Goede muziek maken is belangrijk. Maar ook”, voegt hij er aan toe, “een vrolijke uitstraling. Je moet er niet met en chagrijnig gezicht gaan zitten.” “Het mooiste is dat je het publiek meekrijgt”, aldus Marten. “Reactie uit het publiek speelt altijd lekkerder.”

Hoogtepunten in al die jaren zijn er genoeg. “Dat we een keer Nederlands kampioen zijn geweest. Daar is eigenlijk maar weinig ruchtbaarheid aangegeven. Het is wel een hobby die ondergewaardeerd wordt in de media.” Ook Marten sluit zich hierbij aan. “Als ze ons een keer horen spelen, dan zeggen mensen vaak: ‘goh wat een leuke muziek’. Maar je ziet ze niet bij een concert.” Het tienjarig bestaan is ook een hoogtepunt waar ze met plezier op terugkijken. Van dit 25-jarig bestaan hopen ze weer een feest te maken. Boudewijn, die Arie Meijerman wel kende, las in de Streekkrant over zijn jubileum en besloot de stoute schoenen aan te trekken. Met als uitkomst dit gezamenlijk jubileumfeest op 20 oktober, waarbij er ook een aantal gezamenlijke liederen ten gehore worden gebracht.

Voorlopig houden ze er nog niet mee op. “Al zijn we over tien jaar met een volgend jubileum wel allemaal grijskoppen”, bedenken ze zich lachend. “Iedereen is trouw en blijft zitten. De saamhorigheid is groot”, vertelt Marten. “Ja, iedereen zit er met volle overtuiging”, voegt Boudewijn toe. “En liever 14 man die er met volle overtuiging zitten, dan 21 waarbij er een vier à vijf tussenzitten, waarvan je denkt: doen die wel wat?” Marten verwoordt de toekomst van de Oldkampbloazers het beste: “tot in de lengte der dagen gaan we door.”

Meer informatie en de agenda van de Oldkampbloazers op de website www.oldkampbloazers.nl. Kaarten voor het jubileum zijn te reserveren via de fanclub van Adrian Mey: verwo342@planet.nl.

 

8 REACTIES

 1. Hey there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you require any html coding knowledge to
  make your own blog? Any help would be really appreciated!

 2. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday.

  It will always be interesting to read articles from other authors and use something from their sites.

 3. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it
  is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any solutions to help reduce content from being stolen? I’d truly
  appreciate it.

 4. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your
  blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same
  subjects? Thank you so much!

 5. Hi! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me
  of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward
  this page to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here