Jong boerenkoppel wil consumenten bewust maken van wat ze eten

30
139
schotse hooglanders

“Dat we ze opeten is niet zielig”

OPENDE – Al zo’n twintig jaar houdt Jelwin Kuipers uit Opende Schotse Hooglanders. Eerst bij zijn vader in Briltil en tegenwoordig vanuit hun woning nabij Opende. In de winter staan de dieren bij huis. In de zomer is dat anders, dan denderen de beesten door de natuur bij de Jilt Dijksheide en het Leekstermeer. Sinds enkele jaren wordt het vlees van de dieren verkocht, waardoor de eigenaren mensen bewust van de afkomst willen maken.

De hobby begon zo’n twintig jaar geleden. “Ik weet nog dat we op vakantie waren in Duitsland en daar de Schotse Hooglanders tegenkwam. Ik was toen een jaar of 15, misschien 16. Mijn vader vond ze leuk.” Uiteindelijk haalde de familie de eerste vier dieren naar Nederland. Toen nog een unicum. “We vonden het heel mooi voor ‘er naast’,” zegt Kuipers. “Steeds werden het er meer. Eerst tien, toen vijftien en zo ging het maar door. We kwamen in gesprek met verschillende natuurorganisaties, waaronder Staatsbosbeheer.”

Jaren later overleed Kuipers’ vader. Het zorgde ervoor dat hij moest kiezen. “Ik moest me toen afvragen wat ik wilde. Ik wist dat moeilijk zou worden als ik boer wilde worden, omdat we zouden moeten uitbreiden. Ik wilde er eigenlijk niet mee verder.” Hij besloot alleen door te gaan met de Schotse Hooglanders. Zijn vriendin Ymkje Bosma vertelt: “Wij zijn moderne jonge boeren, die niet meer op een boerderij wonen. Voor deze dieren hebben we ook geen stal nodig. ’s Winters kunnen ze gewoon buiten bij huis staan.”

Op een gegeven moment kwamen mensen bij de familie die vroegen of zij ook vlees van de dieren konden krijgen. “We hoorden links en rechts wel wat van huisslachtingen, maar daar hadden we eigenlijk geen ervaring mee,” zegt Kuipers. Inmiddels is het duo een stuk verder en worden jaarlijks zo’n tien dieren geslacht. Evenveel als er geboren worden. “We moeten de kudde niet groter maken, anders spreek je straks van intensieve veehouderij.” Dit zou ook betekenen dat de dieren fors bijgevoerd moeten worden.

Het duo vindt het belangrijk dat de dieren een zo goed mogelijk leven hebben, voor ze geslacht worden. “Uiteindelijk eindigen ze niet op het kerkhof,” zegt Kuipers nuchter. “We doen het zoals het al eeuwenlang gaat. We zijn wel eens op reis geweest in India, Suriname en Kenia. Daar snappen ze echt niet dat wij daar zo moeilijk over doen.” Bosma vult aan: “Natuurlijk is de slacht niet het mooiste stukje, maar we doen het netjes en met respect in de wetenschap dat het dier goed geleefd heeft.” Van de verkoop van het vlees kan het duo nog niet leven. Bosma: “Als je al die uren bij elkaar optelt, kan het natuurlijk nooit uit.”

Belangrijk vinden ze het dat mensen weten waar het vlees vandaan komt. “Kinderen denken bij vlees vaak alleen wat ze eten,” zegt Kuipers. “In kinderboekjes zie je koeien praten met de eend. Bij ons in de theetuin (dat tegenover het Blote Voetenpad ligt, red.) realiseren ze zich vaak pas waar het vlees vandaan komt. Ze zijn dan eerst tien tot twaalf jaar voor de gek gehouden en komen er dan achter dat Sinterklaas niet bestaat.”

Volgens de twee zouden ouders daar ook meer mee bezig moeten zijn. “We vinden het jammer dat mensen in de supermarkt altijd maar voor het goedkoopste stukje vlees gaan. Het liefst willen ze ook niet weten waar het vandaan komt. We moeten daar veel meer open in zijn.” Bosma: “Toen ik het op mijn veertiende hoorde werd ik ook vegetariër. Later ging ik er genuanceerder over denken. Het is belangrijk dat iedereen zelf een afweging maakt. Wel is het hypocriet als je wel vlees eet, maar niet wilt weten waar het vandaan komt. Voor meer informatie: www.schotsehooglanders.nl.

30 REACTIES

 1. I just want to tell you that I am just newbie to blogging and certainly liked this website. Very likely I’m planning to bookmark your site . You surely have good article content. Bless you for sharing your web page.

 2. I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any solutions to help fix this problem?

 3. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 4. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say that you’ve done a fantastic job with this. Also, the blog loads very fast for me on Firefox. Exceptional Blog!

 5. I have to convey my affection for your generosity giving support to those people that require assistance with that study. Your special commitment to getting the message throughout became amazingly functional and has in every case enabled those just like me to achieve their aims. Your entire valuable report implies this much to me and substantially more to my office colleagues. Regards; from all of us.

 6. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 7. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 8. I simply desired to thank you very much again. I’m not certain what I might have carried out without those techniques provided by you about that concern. Entirely was a difficult circumstance for me, nevertheless understanding your specialized fashion you treated it made me to leap for happiness. I’m happier for this service and thus hope that you recognize what a great job that you’re getting into instructing the mediocre ones via your blog. I know that you haven’t got to know all of us.

 9. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great blog!

 10. One other issue is when you are in a problem where you don’t have a cosigner then you may want to try to exhaust all of your federal funding options. You’ll find many grants or loans and other scholarships and grants that will provide you with funding to help you with institution expenses. Many thanks for the post.

 11. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a tremendous web site.

 12. I do not even understand how I stopped up here, but I thought this post used to be good. I don’t recognise who you are but definitely you are going to a famous blogger when you are not already 😉 Cheers!

 13. naturally like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 14. I’ve been browsing on-line more than 3 hours lately, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely value enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

 15. I do consider all the ideas you’ve introduced on your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for starters. May you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here