Samen herdenken op de Lichtjesavond

12
175
Niekerk lichtjesavond-1

NIEKERK/OLDEKERK – De uitvaartvereniging Niekerk/Oldekerk organiseert op zaterdag 1 december van 16.30 tot 18.00 uur voor de tweede keer een Lichtjesavond. Een ieder die iemand heeft verloren, is welkom om te gedenken op de begraafplaats aan de Smidshornerweg.

Feike Swieringa en Tsjimke Huizinga maken beide deel uit van het bestuur, wat nog meer bestaat uit voorzitter Tonny van Kooten en Renze Koning en Sjoukje van Duinen. Hanneke Boersema is uitvaartonderneemster en verzorgt al meer dan 20 jaar de uitvaarten van de begrafenisvereniging. De vereniging kan nog altijd rekenen op een 2.000 leden, die overigens lang niet allemaal in de dorpen Niekerk en Oldekerk wonen. “We hebben zelfs leden in Amstelveen”, vertelt Feike. “Velen blijven toch lid met de gedachte ooit nog weer eens terug te keren naar het noorden.” De leden betalen op jaarbasis 7,50 euro contributie in ruil waarvoor ze bij overlijden recht hebben op een naturapakket. “De diensten worden vergoed, waarbij het gaat om de hele uitvaartverzorging van begin tot eind. Het is persoonlijker”, vertelt Feike over het lidmaatschap. “De dragers komen bijvoorbeeld ook uit het ledenbestand.”

Herdenken is volgens alle drie erg belangrijk. “Daarin zijn we als vereniging ook heel actief geworden de laatste jaren”, vertelt Hanneke. “Daarom is ook de bezinnings- en herdenkingsruimte op de begraafplaats gecreëerd en organiseerden we vorig jaar voor het eerst de Lichtjesavond.” Een idee wat wel even nodig had om tot stand te komen. “Ik had er al eens over gehoord, maar dacht: dat is niks voor dit dorp”, vertelt Feike. “Nadat het later eens ter sprake bij een bestuursvergadering naar aanleiding van een artikel in het magazine ‘uitvaart’, besloten we uiteindelijk ervoor te gaan.” Ook Hanneke speelde al eens met de gedachte: “Wow, maar zou dat werken in ons dorp?”

De opkomst was boven verwachting. “Een grote toeloop”, beaamt Tsjimke. “Zeker 180 man. Een aantal mensen wilde ’s avonds niet komen, maar kwam toch ’s middags even kijken en zei direct al: volgend jaar we er wel bij.” En hoewel de wind een grote spelbreker was, “het was echt extreem slecht weer en alles waaide uit”, was de sfeer zo goed, dat het als een paal boven water stond dat de Lichtjesavond een vervolg moest krijgen. “Het was gepast, ingetogen en heel zuiver”, vertelt Hanneke. “Er kwamen ook mensen naar de bezinningsruimte die iemand gedachten die ergens anders is begraven of gecremeerd.” Er is wel iets veranderd. “Vorig jaar kregen de mensen een kaars, dit jaar moeten de mensen zelf iets meenemen of kunnen ze voor één euro een kaars kopen”, aldus Feike. Verder is er net als afgelopen jaar vrije inloop voor iedereen, worden er passende gedichten voorgedragen en is er natuurlijk koffie en thee.

12 REACTIES

 1. My partner and I stumbled over here coming from a
  different website and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page again.

 2. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable
  deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny clear concept

 3. I’m not certain where you are getting your
  information, however great topic. I needs
  to spend some time studying much more or working
  out more. Thanks for wonderful information I used
  to be on the lookout for this information for my mission.

 4. Hello would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price?
  Kudos, I appreciate it!

 5. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  browsers and both show the same outcome.

 6. I loved as much as you will receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you
  shield this hike.

 7. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt
  donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for
  bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this website with
  my Facebook group. Talk soon!

 8. Great site you have here but I was curious if you
  knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really love to be a part of community where I can get feed-back from other
  knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here