Jaaroverzicht 2012

0
202
aduard diner der verleiding-72

JANUARI

Na een rustige jaarwisseling stond de hele regio in de eerste week van januari alsnog op zijn kop als er bakken met regen uit de hemel naar beneden komen. De Tolberterpetten werden uitgeroepen tot rampgebied en terwijl de hele landelijke pers zich daar staat te verdringen, ziet de Streekkrant in haar verspreidingsgebied het water ook hoger en hoger komen. Onder andere het Wolddiep en het dorp Zoutkamp werden met zandzakken versterkt en bij Lauwersoog werd er zelfs een heuse nooddijk aangelegd. Waar de één zand stond te scheppen, at de ander de laatste oliebollen weg. Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zuidhorn werd Jeugd- en Jongerenwerk Oldehove uitgeroepen tot winnaar van de Leefbaarheidsprijs, op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Grootegast zei burgemeester Dijkstra dat er nog geen reden tot somberheid was met betrekking tot de economische crisis en in De Marne sprak burgemeester Koos Wiersma in zijn nieuwjaarsspeech over een eventuele herindeling van gemeentes: “Een opschaling van gemeenten naar groter eenheden zal niet op voorhand de oplossing zijn.”

FEBRUARI

De vrees die de dorpen Niekerk en Opende al een maandje in zijn greep heeft, wordt in februari werkelijkheid: de bibliotheken in de dorpen gaan dicht. Eind januari oppert Dorpsbelangen Niekerk nog zelf vrijwilligers te regelen om de bibliotheek open te houden, maar het College van B&W laat beide dorpen weten dat de vestigingen niet meer te redden zijn. Teleurstelling heerst in beide dorpen en ook bij de gemeenteraad. Tijdens een volgende raadsvergadering lopen de spanningen zo hoog op, dat er maar liefst een uur geschorst moest worden. Het crisisberaad leidt tot een toezegging van wethouder De Haan opnieuw om de tafel te gaan met betrokkenen om te kijken of er alsnog creatieve mogelijkheden zijn. Krap een maand later gaan de deuren van deze vestigingen alsnog voorgoed dicht. Ondertussen is er ook feest in Opende deze maand als het BaronTheater wordt geopend. In Zuidhorn wordt bekend dat de nieuwe Brede School aan de Rijksstraatweg komt. De Streekkrant viert haar vijfjarig jubileum met een heleboel acties, waarvan de strijd om de titel ‘Het beste bedrijf van de Streek’ tot een climax komt deze maand. De eer is aan ‘Bij Zwaantje’ in Grootegast die niet alleen won op het aantal stemmen, maar ook door de ingevulde motivaties.

MAART

Een domper voor Zuidhorn als bekend wordt dat een eigen feestweek voor dit dorp er ook dit jaar weer niet in zit. Rik Velthuis, bekend van mannenkoor KUG en actief voor de VV Zuidhorn en tennisvereniging TIOL, ziet het niet zitten door te zetten met zijn plannen. Grootste struikelblok zijn de vrijwilligers. “Als ik het draaiboek van Niekerk doorspit zie ik zo tachtig vrijwilligers. Vanuit Zuidhorn krijg ik misschien tien aanmeldingen.” De Golff supermarkt in Leens wordt landelijk nieuws als eigenaar Siemon Dusseljee besluit na 18.00 uur geen contante betalingen meer aan te nemen. Dit is als antwoord op de overval-golf die supermarkten teistert. Het onderwerp herindeling blijft de gemeentes bezighouden. Commissaris van de Koningin Max van den Berg bezoekt Grootegast en vertelt daar dat hij wat herindeling betreft alle opties open houdt. De raad van de gemeente Zuidhorn spreekt zich in een raadsvergadering nogmaals tegen herindeling uit. Burgemeester Koos Wiersma van De Marne spreekt zich nog niet voor of tegen herindeling uit, maar uit wel zorgen over de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat. “Op dit moment werken we al samen met Bedum en Winsum op meerdere gebieden, maar het is de vraag of dat voldoende is voor de toekomst.”

APRIL

Het actiecomité, dat opgericht is om tegen de sluiting van de basisschool in Visvliet te strijden, laat van zich horen. Ze zamelen 300 handtekeningen in om hun streven de school ook na 2013 open te houden kracht bij te zetten en om een vuist te maken voor andere kleine dorpen. Johan Heddema, directeur-bestuurder van Penta Primair, ziet de toekomst minder rooskleurig en geeft aan te werken aan een nieuw toekomstplan, waarin rekening wordt gehouden met 15 tot 20% daling van de leerlingenaantallen. Novatec houdt de gemoederen ook weer bezig binnen de gemeentes Grootegast en Zuidhorn. Directeur Frank van den Broek legt zijn functie neer en krijgt een vertrekregeling van maximaal 500.000 euro mee, iets wat veel raadsleden in het verkeerde keelgat schiet. Paasavond van 2012 zal in het dorp Burum nog lang herinnerd worden: de karakteristieke en al 225 jaar oude molen in het dorp brand af. Later blijkt het om brandstichting te gaan. Een groepje tienerjongens steekt wat bijbels in de brand, denkt het vuur te doven, maar dit is niet zo en waait over naar de molen.

MEI

Grootegast rolt van het ene feest in het andere. Op 5 mei wordt er een groot bevrijdingsfeest georganiseerd op het Marktplein, terwijl de voorbereidingen voor de feestweek van 12 tot en met 19 mei alweer op volle toeren draaien. FC Grootegast doet er nog een schepje bovenop en haalt het kampioenschap in de vijfde klasse op Bevrijdingsdag op Schiermonnikoog binnen. De club wordt tijdens de kampioensreceptie ook nog eens verblijd met de toezegging van een kunstgrasveld. Na alle feestvreugde is het tijd voor serieuzere zaken: de burgemeester roept alle burgers op mee te denken over de toekomst van de gemeente en er worden ter voorbereiding van de nieuwe Toekomstvisie stellingen verspreid onder de inwoners. In de gemeente Zuidhorn is er veel aandacht voor fietsers. Burgemeester Bert Swart opent het nieuwe fietspad van Zuidhorn naar Groningen en vertelt daar trots over het fietspad tussen Aalsum en Electra en het fietspad naar Den Horn, welke ook nog aangelegd worden. Zoutkamp is weer een weekend lang ‘the place to be’ in het noorden, als het dorp weer een weekend lang in het teken staat van de Vlaggetjesdagen. Intussen maakt de raad van De Marne zich zorgen over de financiële situatie van de gemeente als er bekend wordt dat 2011 wordt afgesloten met een tekort van 819.000 euro.

JUNI

Een maand waarin sport centraal staat. Massaal zitten we voor de buis om de verrichtingen van het Nederlands elftal op het EK te volgen. Ook komen we zelf in actie. Tijdens diverse wandelvierdaagses worden er heel wat kilometers afgelegd in de dorpen. Het fierljepseizoen breekt weer aan en de Fierljepvereniging Grijpskerk kijkt trots toe hoe wethouder Fred Stol de vernieuwde baan opent door een nat pak te halen. De sportverenigingen in Oldehove slaan de handen ineen. De zes huidige sportverenigingen proberen één overkoepelende organisatie op te zetten. Het is niet alleen sport wat de klok slaat: Lutjegast heeft de definitieve plannen voor het nieuwe dorpshuis rond. Het dorp Grootegast doet juist een stapje achteruit als de raad de plannen voor een nieuw MFA terugfluit. De plannen werden te groots genoemd, zouden teveel gaan kosten en men vreesde voor concurrentie voor het BaronTheater. Het actiecomité in Visvliet neemt het heft in eigen hand en besluit de basisschool te bezetten. Een hoop commotie en actie maken ruimte voor goede gesprekken en vooral het dorpsgevoel te delen. Hoewel Johan Heddema zich naast dapper, ook begripvol toont, laat hij ook weten zijn besluit met betrekking tot het sluiten van de school niet terug te willen draaien. “Als wij met twee groepen moeten gaan werken, is dat onvoldoende voor de kwaliteit van het onderwijs.”

JULI

Vlak voor de zomervakantie maakt de gemeente De Marne bekent dat er krediet van 1,25 miljoen beschikbaar is gesteld voor de upgrade van de haven van Lauwersoog. Belangrijkste doel is de haven stevig te profileren en te zorgen voor een verbinding tussen toerisme, recreatie en visserij. Wethouder Harm Evert Waalkens staat te trappelen om na de vakantie aan de slag te gaan. Basisschool De Toermalijn in Den Horn sluit ook nog in de zomervakantie voorgoed haar deuren. Er wordt bekend dat van de 33 leerlingen 23 in het komende schooljaar vertrekken. Reden: de school staat als zeer zwak bekend bij de onderwijsinspectie. De scholen blijven de gemoederen bezighouden. De Maranathaschool in Kornhorn wil van het negatieve imago af. “Van speculaties over een eventuele op handen zijnde sluiting is niks meer”, laat directrice Dineke Scheffer weten. In Aduard sluit De Regenboog voorgoed, maar hierbij geen boze gezichten. Het schoolbestuur besloot zelf dat het onverantwoord was de school nog langer open te houden.

AUGUSTUS

De regio puft uit onder de zomerzon en geniet van alle het goede in het leven. Feestweken domineren de dorpen. Niekerk viert niet alleen haar jaarlijkse feestweek, maar de ook het twintigjarig jubileum van Spijkerpop. Als we uitgefeest zijn, begint eind augustus het ‘gewone’ leven weer. De amateurclubs maken zich weer op voor de start van de voetbalcompetitie. Het Buurthuiskamerproject in Aduard is eindelijk rond. De zo gewilde ontmoetingsplek voor ouderen zal gevestigd worden in het voormalige Groene Kruisgebouw in het dorp, waar ook de familie Wubs zich zal vestigen met een schoonheids- en kapsalon.

SEPTEMBER

Kanaalpop bestaat vijf jaar en het lukt de organisatie een spetterende jubileumeditie neer te zetten. In plaats van de gebruikelijke ene dag, kan men maar liefst drie dagen terecht op het festivalterrein, waar de Hollandse hits worden opgevolgd door de beats van Party del Sol om af te sluiten met twee podia op het eigenlijke Kanaalpopfestival. Als stunt wordt er ook nog een nieuw wereldrecord in het leven geroepen, namelijk dranghekdrummen, wat uiteraard gehaald wordt. September was ook de maand van de landelijke verkiezingen. Zowel in Grootegast als Zuidhorn bleek niet het CDA, maar de PvdA als grootste partij uit de bus te komen. Een grote verrassing. Ook in De Marne kleurde het rood, hier werd deze uitslag echter wel voorzien.

OKTOBER

De scholen blijven ook in oktober het nieuws domineren. De Maranathaschool in Kornhorn viert met een feestelijke middag dat het schoolgebouw geheel opgeknapt is, terwijl in Zuidhorn een avond lang gediscussieerd wordt over de invloed van het onderwijs op de leefbaarheid. Remco4Life, de Stichting opgezet voor de ernstig zieke Remco Togtema, ziet het levenslicht deze maand. Bij de elfjarige jongen uit Niekerk werd in februari van dit jaar een neuroblastoom gevonden. Als hij uitbehandeld is in Nederland komt hij in aanmerking om in Amerika een behandeling te ondergaan. Hiervoor is wel veel geld nodig, maar “dat gaan wij halen”, gonst het al direct in Niekerk, Oldekerk en Faan. De Opstap bijt het spits van talloze inzamelingen af met een Fancy Fair. Intussen pakken donkere wolken zich samen boven de politiek in Grootegast. Raadslid Gert van Werven moet diep door het stof als de raad zich kritisch toont over de illegale Bed & Breakfast die hij in zijn achtertuin runt.

NOVEMBER

Ondertussen nadert de sluiting van het Zwembad de Waterborgh in Zuidhorn met rasse schreden. Leven tussen hoop en vrees, zo denken vele vaste bezoekers van het zwembad over de toekomst. Helaas houdt de zwemclub Grijpskerk op te bestaan en ook de vrijwilligers die zwemmers van de Brug begeleiden somberen over hun voortbestaan. De bouw van het nieuwe Zwemcentrum Zuidhorn vordert inmiddels gestaag, maar lijkt de gestelde openingsdatum van 1 januari 2013 zal niet gehaald worden. Tot die tijd zij alle doelgroepenzwemmers welkom in het Zwemcentrum Kollum, kunnen zij direct met de formule en visie kennismaken. Als het regeerakkoord gepresenteerd wordt, wordt het onderwerp gemeentelijke herindeling ook weer uitgebreid besproken in de regio. In Grootegast is daar even geen tijd meer voor. Daar barst de bom in de gemeenteraad en leidt een vertrouwensbreuk tussen de fractievoorzitters van het CDA, de ChristenUnie en de VVD tot het vertrek van wethouder Harmke van der Sluis. Alle acties voor Remco4Life bereiken deze maand ook hun hoogtepunt als bekend wordt dat het streefbedrag is binnengehaald en de verzekeraar ook nog eens groen licht geeft. Remco kan naar Amerika.

DECEMBER

In De Marne rommelt het. De Dag van de Garnaal lijkt door onduidelijkheden van de kant van de gemeente op losse schroeven te staan. Nadat de organisatie met wethouder Harm Evert Waalkens om tafel gaat, staat uiteindelijk één ding als paal boven water: de Dag van de Garnaal moet blijven bestaan. Verder laten de dorpen in deze gemeente zien over veel initiatief te beschikken: Zoutkamp komt met plannen om de historie naar het dorp terug te halen en Kloosterburen krijgt subsidie om de jeugdsoos na een verbouwing weer open te kunnen gooien. En terwijl Sinterklaas en de Kerstman dapper door de sneeuw ploeteren, regent het provinciale vrijwilligersprijzen in de streek. Kanaalpop wint in de categorie jeugd- en jongerenwerk, De Smidse krijgt de aanmoedigingsprijs in deze categorie. Daarmee houdt het nog niet op: Zwembad Electra wint in de categorie leefbaarheijd, het project Ulrum 2034 krijgt in deze categorie de aanmoedigingsprijs. De Streekkrant organiseert op de 13e van deze maand het Diner der Verleiding, een hoogtepunt van dit jaar! Deze avond voor iedereen die alleen is of zich alleen voelt blijkt een daverend succes. In Hotel Aduard genieten vijftig mensen van heerlijk eten, het gezelschap van burgemeesters Kor Dijkstra en Bert Swart en optredens van KUG, Adrian Mey, Sijtse Scheeringa en verhalenverteller Sjoert van der Naald.

FC Grootegast Johannes 1

Gert van Werven

Grijpskerk Opening Fierljepschans-2

Grootegast bevrijdingsfeest-16

Grootegast Bij Zwaantje-6

leens golff supermarkt

molen

Niekerk 6kamp-8

Niekerk FC Groningen Remco4Life_-10Ongenode Gast opening Fietsplus 3

 

opende barontheater jeugdvoorstelling

Visvliet Bezetting School-2

Zoutkamp Pinksterfeesten-42

Zoutkamp Storm-5

Zuidhorn Kanaalpop Dranghekdrummen-8