Bauke Zijlstra

0
44
MMH B Zijlstra-1

Voorzitter Schietvereniging Willem Thel Ulrum

“Schietvereniging Willem Thel is opgericht in maart 1964 in Houwerzijl. Jarenlang kwamen we dan ook bijeen in het dorpshuis in Houwerzijl. Toen deze van de ene op de andere dag dicht ging, moesten we noodgedwongen iets anders zoeken en sindsdien komen we bijeen in café Neptunus. Daar is de bovenzaal helemaal ingericht met zes banen. Iedere vrijdag nemen de leden het tegen elkaar op, we schieten dan op tien meter met luchtbuksen in vier disciplines: liggend, knielend, staand en met pistool. De bedoeling is natuurlijk het midden van de roos te raken, wat twaalf punten waard is. Bij iedere discipline schieten we op tien rozen. Aan het einde van het jaar wordt er gekeken wie het hoogste gemiddeld heeft gehaald. Diegene mag zich het hele jaar Koningschutter noemen. Dit jaar was dat 111 punten. Sinds jaar en dag is de hoogste schutter overigens een vrouw. Tegen haar score kan nog altijd geen man op. En nee, ze is niet de enige vrouw die lid is bij ons, maar we willen er best graag meer. Wat jongere leden erbij, zou ook mooi zijn. Als je het dorp leefbaar wilt houden, moet je ook de verenigingen op peil houden.

Zelf ben ik vanaf de oprichting lid van de vereniging. Ik ging toen net in dienst en heb daar ook veel geschoten, zelfs ook met een kanon en een ouzi. Of het imago een probleem is? Ik zal je wat vertellen. Er kwam eens een verslaggever van Brandpunt een reportage maken over krimp in dit gebied. Alle 23 verenigingen uit Ulrum kwamen bijeen en aan het einde van de avond zei de verslaggever overal lid van te willen worden, behalve van de schietvereniging. Hij dacht zeker dat wij een stelletje rauwdouwers zijn, maar dat ziet hij verkeerd. Wij zijn juist de meest vredelievende mensen en schieten heus geen vogels uit de boom. Dit is een echte concentratiesport waarbij het om precisie draait. Het gaat om de prestatie, niet om de knal. Er zijn overigens ook nog altijd best wel veel verenigingen in de omgeving. Zo doen we bijvoorbeeld één keer per jaar aan een groot toernooi mee, waaraan onder andere de schietverenigingen uit Zoutkamp, Marum, Kommerzijl, Munnekezijl en Aduard ook mee doen. Of het ook een gezelligheidssport is? Daar is het juist voor opgericht. Het is een echt sociaal gebeuren. Wie nieuwsgierig is, kan op ulrumonline.nl meer informatie vinden. Daar staan ook foto’s van de bovenzaal.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here