Centrumcross zet Surhuisterveen weer landelijk op de kaart

0
109
Surhuisterveen Centrumcross 2013-41

Deelnemers komen voor de prijzen, bezoekers voor de blubber

SURHUISTERVEEN – Surhuisterveen was donderdagmiddag dé plaats voor crossliefhebbers. Massaal schoten de renners door het centrum van Surhuisterveen. Deels over de keurig aangelegde straten, maar ook door verschillende weilanden. Op sommige plekken lag zoveel blubber dat de sporters er verstandiger aan deden om met de fiets op de rug naar de eindstreep te gaan. Marianne Vos wist te winnen bij de dames. Net als Rob Peeters bij de heren deed.

De temperatuur in het centrum van Surhuisterveen was afgelopen donderdag aangenaam en dat betekende dat Surhuisterveen enkele honderden, misschien wel duizenden, bezoekers mocht ontvangen langs de verschillende paadjes in en rond het centrum. Het was Marianne Vos die bij de dames aan de start verscheen. Vos was favoriet en wist de verwachtingen waar te maken. Als eerste kwam zij over de finish.

Later op de middag was het aan de mannen om zich van hun beste kant te laten zien. Gedoodverfd favoriet was Lars Boom. Echter vloog zijn ketting er vrijwel aan het begin van de race af, waardoor hij een podiumplek wel kon vergeten. Ook die andere favoriet, Lars van der Haar, presteerde niet zoals de bezoekers verwacht hadden. Waar de beide Larsen vochten om het spreekwoordelijk been, ging uiteindelijk Rob Peeters ermee heen. De Belg won overtuigend.

Ondertussen genoot het publiek van de race. “Wie al die mensen zijn? Geen idee!” vertelt Hans de Vries. “Het gaat mij ook niet echt om de namen. Het is gewoon prachtig om te zien hoe deze jongens zich door de modder naar een podiumplek ploeteren. Ik heb er respect voor, want ik zou het dus echt niet kunnen.” Samen met een vriend staat hij langs het parcours. Die vriend heeft er wel iets meer verstand van. “Zonde van Lars Boom,” zegt hij. “Ik had die jongen graag zien winnen. Je gunt het hem gewoon.”

De organisatie kijkt tevreden terug op de cross. Toch laat zij op haar website weten nog wel wensen te hebben. Volgens Joop Atsma moet de gemeente bij de aanleg van openbaar groen rekening houden met de cross. “De organisatie moest zich dit jaar letterlijk weer in veel bochten wringen om rond het dorpscentrum een voor renners én publiek aantrekkelijk parcours uit te leggen,” schrijft het comité. Volgens de organisatie hoeft een bult zand met wat graszaad niet veel geld te kosten.

Surhuisterveen Centrumcross 2013-51

Surhuisterveen Centrumcross 2013-53

Surhuisterveen Centrumcross 2013-65

Surhuisterveen Centrumcross 2013-55

 

Surhuisterveen Centrumcross 2013

Surhuisterveen Centrumcross 2013-13