Grootegast krijgt voedselbank

0
74

Organisatie verwacht 50 tot 70 ‘klanten’

GROOTEGAST – De gemeente Grootegast krijgt samen met Marum een voedselbank. Dat nieuws kon wethouder Kor de Wagt (PvdA) afgelopen week mededelen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente. Bij de voedselbank kunnen mensen terecht die vanwege een geldtekort niet voldoende boodschappen kunnen halen. Op 1 mei aanstaande moet de voedselbank starten.

De wens bij De Wagt bestond al langer om een voedselbank te ondersteunen. Het was ook één van de voorwaarden waarom zijn partij halverwege november zich aansloot in de nieuwe coalitie. De Wagt: “De mensen die nu de voedselbank oprichten bestaan voor 80% uit mensen van de PKN kerk, maar het moet absoluut geen gereformeerde voedselbank worden. De voedselbank is er voor iedereen die dat nodig heeft.”

Op dit moment wordt achter de schermen een stichting opgericht die de start gaat voorbereiden. “Daarin komen mensen die al ervaring hebben met het opzetten van soortgelijke organisaties. Het moet goed gebeuren, omdat het ook over privacygevoelige informatie gaat,” zegt De Wagt. “We moeten gaan uitzoeken wie wel en wie niet voor de voedselbank in aanraking komen. Ik verwacht dat dit tussen de 50 en 60 personen zijn.”

Dat de bank er komt geeft dubbele gevoelens. “Het is schandalig dat het nodig is,” zegt de sociaaldemocraat. “Toch willen we de mensen die het nodig hebben zoveel mogelijk helpen. We werken daarvoor bijvoorbeeld samen met Humanitas en de schuldhulpverlening.” Of de gemeente ook actief mensen op de voedselbank gaat wijzen weet De Wagt nog niet. Reden daarvoor is dat nog uitgezocht moet worden hoe het met de privacywetgeving zit. De Wagt: “Voorlopig gaan we de voedselbank alleen faciliteren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here