(FR) Raard in rouw na oudjaarsnacht

0
128
Raard

Ongeval kost inwoner (59) het leven

RAARD – Grijs, grauw, pikzwart: het is hoe Raard sinds de oudjaarsnacht te beschrijven is. Bij een tragisch ongeval raakten zeventien personen gewond. Eén persoon zelfs zo ernstig dat hij later aan zijn verwondingen overleed. Het dorp is in rouw, komt samen en probeert het ongeval te verwerken. Dat ze er bovenop komen weten ze zeker, maar dat gaat nog wel even duren.

Ieder jaar viert het dorp Raard samen de nieuwjaarsnacht. Bij een groot vuur in een weiland net buiten het dorp komen de dorpelingen samen om elkaar het beste te wensen en samen wat te drinken. Zo ook tijdens de afgelopen oudjaarsnacht toen zo’n 50 inwoners van het dorp op de doorgaande weg langs het dorp stonden. Niet in het gras, want dat was veel te nat.

Ineens komt er vanuit het donker een auto aan. Voor de mensen goed en wel doorhebben wat er gebeurt volgt er een klap. Mensen vliegen door de lucht, knallen tegen elkaar en de paniek is compleet. Snel komt de hulp op gang. Mensen die gewond zijn, helpen mensen die nog meer gewond zijn. Anderen bellen naar 112 en al snel komt ook de professionele hulp op gang. Uit Groningen komt een traumateam en de traumahelikopter uit Amsterdam wordt ook verzocht om naar de ongevalslocatie te komen. Ondertussen brand het grote vuur door. De gewonden worden afgevoerd.

De dagen daarna is de ramp compleet. Het dorp wordt geleid door twee personen. Uiteraard burgemeester Marga Waanders (PvdA), maar ook voorzitter van dorpsbelangen Thom Feddema. De boomlange Fries blijft rustig ondanks alles. Nooit had hij gedacht deze rol op zich te krijgen. “Maar als je hulp gevraagd wordt, dan geef je die,” zegt hij enkele dagen later. Verbijsterend, zo omschrijft hij het ongeval. “Iedereen heeft een film voor zich, maar die ziet er anders uit. Dat gaat tijd kosten. We hebben ruimte en tijd nodig om dat een plekje te geven.” Zelf raakte Feddema ook gewond.

Ineens was het kleine dorpje met ongeveer 250 inwoners landelijk, nee zelfs wereldnieuws. “Normaal gesproken hoor je iets over een steekpartij in Den Haag. Nu was het Raard,” zegt Feddema. “Wat wel heel positief was, is dat de hulpverlening heel snel op gang kwam. De hele nacht was de burgemeester in touw en de volgende dag stond Slachtofferhulp al klaar. Iedereen doet wat hij kan, ook de school en de kerk.” Die kerk is in het overwegend christelijke dorp heel belangrijk. Tijdens de zondag gehouden kerkdienst zat deze zo vol dat buiten een extra tent met videoscherm geplaatst moest worden.”

Ondertussen blijft de gemeente Dongeradeel achter de schermen zoveel mogelijk zaken regelen. Regelmatig komen de burgemeester, ambtenaren, politie en mensen van andere instanties samen om over de situatie te spreken. Burgemeester Waanders: “Mensen moeten hun verhaal kwijt kunnen. Daarom werken we aan een plan van nazorg. Er zijn nu bijvoorbeeld mensen die er heel veel over willen praten, maar ook mensen die dat liever niet doen. Ook voor die laatste groep willen we er zijn als zij over een paar maanden wel hulp nodig hebben.”

Of er fouten zijn gemaakt, weet Waanders niet. Of het volgend jaar anders moet, wil ze nog niet zeggen. “Ik kan nu wel van alles gaan roepen, maar laten we rustig de evaluatie afwachten. In de gemeente Dongeradeel zijn meerdere vergelijkbare plekken waar het ook jarenlang goed ging. Je moet dat nu niet direct willen veranderen.” Voor het vuur had de vereniging geen vergunning nodig. Wel moest de brand gemeld worden, iets wat keurig door de organisatie gedaan is. “We hadden afspraken en alles stond in draaiboeken. Het is triest dat het zo gelopen is,” zegt Waanders die ook vertelt dat het dorp meeleeft met de 42-jarige automobiliste die het ongeval veroorzaakte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here