Tremahal Oldekerk

0
143
Niekerk Gymspektakel-6

Datum: 2 januari 2012

Tijd: 13.00 uur

Sinds de Olympische Spelen deze zomer kan er gesproken worden van een heus ‘Epke-effect’ waar de gymverenigingen welig op tieren. Daarom werd door de KNGU, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, het Grote Gymfeest georganiseerd, waarbij er in het hele land door gymnastiekverenigingen activiteiten worden georganiseerd. De Ongenode Gast was wel nieuwsgierig hoe het met het Epke-gehalte onder de jeugd in Niekerk en Oldekerk staat en nam een kijkje in de Tremahal.

“Wij gaan naar de sporthal”, schellen kinderstemmen door de entree, waarop de baliemedewerkster “daar ben ik bliede om”, antwoordt. En zo is het, sporten is goed voor iedereen en jong geleerd is oud gedaan. Eerst maar eens op zoek naar de levensgrote Epke waarmee alle deelnemers zich mogen laten vereeuwigen. Daar zou de Ongenode Gast toch ook mooi naast staan? Helaas, deze blijkt nog niet te zijn aangekomen.

De jeugd uit de dorpen wel. Het is druk in de Tremahal waar Derk Ottema en Lammie van den Oever samen met oudere jeugdleden van de Sportvereniging Niekerk Oldekerk nog snel de laatste puntjes op de i zetten. “Mooi hè?”, laat Derk in het voorbijlopen even vallen over de hoge opkomst. Op geheel eigen wijze doet hij de aftrap van dit Grote Gymfeest. “Dit jaar was er Epke, die één, twee, drie keer om de stok ging zonder handen op de Olympische Spelen en om hem in het zonnetje te zetten is er een groot feest georganiseerd. Ik zie dat een aantal van jullie al op gym zitten en degenen die nog niet op gym zitten, vinden het zo mooi vandaag, dat ze natuurlijk ook op gym gaan”. Een veertig à vijftig kleine voetjes staan te trappelen om los te gaan. De trapeze, trampoline, vliegende mat en tumble-baan lonken, alhoewel niet naar iedereen. “Kan ik dit wel mama?”, vraagt een jonge ‘Stekelenburg’ zich af.

Zijn moeder Klazina Huizinga maakt zich daar geen zorgen over. Zij staat met Oldekerker dorpsgenoot Arjan Rozema over de sportiviteit van hun kinderen te praten. Beiden zijn met twee zonen naar het Grote Gymfeest gekomen. “Ze zitten allebei op voetbal”, vertelt Klazina over haar jongens, “maar eentje wil eigenlijk wel wat anders, dus nu kan hij mooi gym proberen. Want ik wil ze wel op een sport hebben”, voegt ze er nog aan toe, “wij zijn een sportieve familie.” Haar oudste zoon, die niet mee is vandaag, turnde ooit trouwens niet geheel onverdienstelijk. “Maar hij stopte ermee, omdat hij de enige jongen was.” Een probleem wat aan de opkomst van vandaag zo te zien tegenwoordig minder speelt. Of zou dit dan het ‘Epke-effect’ zijn? Ook de één van de twee zonen van Arjan wil misschien wel op gym. “Hij heeft zijn A- en B-zwemdiploma gehaald en nu mag hij een sport kiezen, dus dit is een mooi moment voor hem om kennis te maken.” Vaders hoopt dat het aanslaat bij zijn zoon. “Hij wil het liefste op voetbal, maar dat zie ik zelf wat minder zitten”, biecht hij nog op. “Dan moet je toch elke zaterdag mee.”

Van het ‘Epke-effect’ heeft Derk nog geen grote verwachtingen. “Gym moet natuurlijk meer in the picture en dan is Epke een mooi boegbeeld, maar de helft van de kinderen hier, weet heus niet wie Epke is. Het gaat erom dat ze vandaag zien dat wij leuke dingen doen op gym.” Zelf kan hij met zijn enthousiasme de sport ook wel zonder Epke promoten. “Maar dat heeft ook zijn nadelen, hoor”, zegt hij bloedserieus. “Mensen hebben altijd zoiets van: altijd die Derk Postema. Hij wil iedereen op gym hebben en dan is hij pas tevreden. Terwijl het gaat erom, dat iedereen beweegt. Wat wel zo is”, voegt hij er nog met een grote grijns aan toe, “gym is wel de basis van alle sporten.”

Niekerk Gymspektakel-3

Niekerk Gymspektakel-2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here