“Wat de gemeente niet kan, lukt ons wel”

0
91
groningen oud jr stunt tram 3

Nieuwjaarsstunt DOP: Ontvreemde paardentram Wildervank op Grote Markt

GRONINGEN – De Doezumer Oudjaars Ploeg (DOP) liet weer eens goed van zich horen met de stunt die zij dit jaar uithaalden. Ze wisten beslag te leggen op de oude Wildervanker Paardentram die twee weken geleden ontvreemd werd uit de oude brandweerkazerne van het dorp. Op 31 december dook de tram ineens weer op bij de Grote Markt in Groningen. Het doel van de actie: de gemeente Groningen nog eens wijzen op het fiasco van de regiotram. Voorzitter van het DOP David Oldewarris zegt hierover: “Voor de nieuwjaarstunt zoeken we altijd een actueel onderwerp uit. Hier konden we niet omheen. Met de bereikbaarheid is veel misgegaan. Daarom bieden we dit alternatief aan.”

“Wat de gemeente Groningen niet kan in jaren, kan DOP in één dag klaren”. Deze tekst hangt op een groot doek dat over de tram gespannen is. De Groningse tramsoap staat centraal tijdens de nieuwjaarsstunt van de DOP. Oldewarris: “We zoeken voor de stunt altijd iets wat leeft in de samenleving. Heel veel mensen in Groningen zijn er niet van gecharmeerd dat de plannen voor de tram na al die voorbereiding zijn afgeblazen. Voor het vervoersprobleem is er echter nog geen oplossing. En alle miljoenen euro’s die er in geïnvesteerd zijn, zijn weg.”

Volgens de voorzitter was het niet moeilijk om de paardentram uit de oude brandweerkazerne te krijgen. “Het gebouw was niet zo heel goed beveiligd.” De ploeg heeft dus echt moeten inbreken. Oldewarris: “Je doet wat nodig is. We hebben niks vernield hoor.” Een kapot geslagen ruitje laat anders zien. De reacties op de verdwijning van de tram uit Wildervank waren nogal overweldigend. Degene die de tram had gerestaureerd, Jaap Weijs, verklaart met tranen in zijn ogen op de televisie hoe erg hij het vindt dat de tram weg is, zijn trots. Eerder verklaarde de voorzitter van de Eerste Wildervanker Paardentram al in deze krant dat het een grote klap voor de vereniging is. “We hebben duizenden euro’s in deze tram geïnvesteerd om ‘m een beetje toonbaar te maken. Dat juist die tram nu weg is doet extra pijn.”

Na de overweldigende media aandacht besluit DOP toch maar even een belletje te plegen met de vereniging van de Eerste Wildervanker Paardentram. “Toen het eenmaal duidelijk was dat het om een nieuwjaarsstunt ging, konden ze er wel om lachen”, vertelt Oldewarris. Iemand van de vereniging heeft zelfs de tram nog bestuurd. Er zijn nog zo’n vier rondjes met de tram door de stad gereden. Voor twee euro konden liefhebbers een ritje maken. De opbrengsten kwamen ten goede aan de stichting Kinderen Kankervrij. “Helaas hebben we niet zo heel veel geld opgehaald, omdat we van tevoren geen ruchtbaarheid aan de actie hebben kunnen geven.”

Wie wel van de actie wist was wethouder Joost van Keulen. De wethouder van verkeer en vervoer was op het laatst uitgenodigd om de tram te komen verwelkomen in zijn stad. Hij was niet te kinderachtig om de pers toe te spreken toen de tram binnen kwam rijden op de Grote Markt. Allereerst prees hij het DOP om de geslaagde stunt. Hij benadrukte wel dat het bij dit soort acties belangrijk is om het netjes te houden. Vervolgens nog over de tram. “Het is niet zo dat er geen ambitie is, maar het geld is op. En of dit de juiste oplossing is weet ik niet.” Een leuke actie dus, maar een echte oplossing is niet dichterbij gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here