Zelfstandigheid Zuidhorn mogelijk onder druk door decentralisaties

0
89

ZUIDHORN – Het jaar 2013 gaat een spannend jaar worden voor de gemeente Zuidhorn. Dat werd duidelijk tijdens de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bert Swart (CDA). Hij vertelde dat het komende jaar veel extra taken op de gemeente gaan afkomen. Hoewel zijn gemeente nog steeds tegen herindeling is, zei hij wel dat herindeling een ander verhaal wordt als de druk op de gemeente te groot wordt.

Onder het genot van een hapje en een drankje luisterden de aanwezigen afgelopen donderdag in de kantine van het gemeentehuis van Zuidhorn naar de nieuwjaarsrede van de burgervader. Hij was blij om iedereen weer in volle gezondheid terug te zien. In zijn speech haalde hij enkele feiten uit het afgelopen jaar aan. “Dat de school in Den Horn moesten sluiten en de school in Visvliet dicht gaat, is heel jammer,” zei hij.

Kritiek had hij op de regeringsplannen die zeggen dat er gemeenten moeten komen van meer dan 100.000 inwoners. “Als je overgaat tot zulke grote gemeenten, dan kun je de provincies wel afschaffen,” was zijn advies. “In Zuidhorn hebben we het redelijk goed voor elkaar. Dat is ook te danken aan mijn voorgangers.” Toch waren er ook zorgen. Zo komen er de komende jaren een heleboel extra taken op de gemeente af. “Als dit teveel worden, dan wordt herindeling een ander verhaal,” zei Swart.

Volgens Swart moet de oplossing eerst gevonden worden in samenwerking. “Als ik bijvoorbeeld kijk naar de automatisering, dan maakt het geen bal uit waar dat gebeurt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de afstand tussen de bestuurder en de burger niet te groot wordt. Als je een te grote gemeente hebt, is er een kans dat je de realiteit niet meer onder ogen hebt.”

Wat Swart betreft moet bij een mogelijke herindelingsdiscussie ook de Rijksuniversiteit Groningen betrokken worden. “Zij kunnen duidelijk vertellen wat de kosten en baten van een herindeling zijn. We moeten daarover eerlijk gaan communiceren met de burgers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here