175 jarig jubileum muziekvereniging Orpheus

47
218
Eenrum Orkest-4

“Zonder oud papier hebben wij geen bestaansrecht”

EENRUM – Dit jaar viert muziekvereniging Orpheus uit Eenrum haar 175 jarig bestaan. Na “De Eendracht” uit Ezinge is de muziekvereniging de oudste in de regio. Ondanks de lange geschiedenis heeft de vijfendertig leden tellende muziekvereniging het niet gemakkelijk. Voorzitter Hans Staal: “We hebben in de gemeente te maken met leegloop. Steeds meer jongeren trekken weg, naar de stad om te studeren.” 

De geschiedenis van voorzitter Staal bij de vereniging gaat ver terug. Zo’n vijfenzestig jaar geleden ging zijn vader al bij de muziekvereniging. “Toen was het echt nog vooral voor de gegoede stand. Je kwam er niet zomaar bij. Mijn vader moest nog voor een ballotage commissie verschijnen.” Anno 2013 is de vereniging een stuk toegankelijker. Iedereen is welkom. Meer dan welkom zelfs. Met maar vier leerlingen kunnen ze wat versterking voor de toekomst zeker gebruiken. Zo’n dertig jaar geleden was dat wel anders. “Toen hadden we nog meer dan honderd leden. Er was een majorettepeloton, een drumband en een fanfare orkest.” Het fanfare orkest is nu het enige wat is overgebleven.

De vereniging, opgericht in 1838, bestond uit een groepje van ongeveer tien boeren, waarschijnlijk met een familieband. In de omgeving gebeurde niet veel. “Er was behoefte om gezamenlijk muziek te maken. Dat zag je ook veel in Duitsland. Ook daar ontstonden op het platteland veel kleine muziekgroepjes. Er werd vooral gespeeld op de klarinet, de koperblaasinstrumenten waren toen nog in ontwikkeling.”

Na de gloriejaren in de jaren ’80 heeft Orpheus het nu een stuk moeilijker. Tegenwoordig is het voor veel kinderen minder vanzelfsprekend om voor de muziekvereniging te kiezen. “Muziek is vaak in het nadeel van sport. Een kind van vier jaar kan bij de voetbalclub direct meedoen, hij kan direct tegen een bal aan schoppen. Bij ons is dat anders. Het kind begint met een toeter en moet eerst minimaal twee jaar oefenen voordat hij of zij mee kan doen met het orkest.” De vereniging heeft een eigen docent in dienst die de kinderen les geeft. Een aardige investering voor vier leerlingen. “Het gebeurt dat na die twee jaar kinderen stoppen met de muziek. Van de tien kinderen die je opleidt, blijven er drie over.”

Om financieel rond te komen wordt de bevolking betrokken. Staal meent zelfs dat de muziekvereniging alleen kan bestaan bij de gratie van de bevolking. “Erg belangrijk is het oud papier halen voor ons. Dat halen we zes keer per jaar op, zo’n 150.000 ton.” Dat geld is hard nodig ook. De vereniging heeft net een nieuwe bes bas gekocht. Kosten: 10.000 euro. Ook een nieuwe trompet kost een aardige duit, zo’n 3.000 euro. “De gemeente heeft al aangegeven dat we niks van hen kunnen verwachten. We zijn nu officieel een krimpgemeente, dus de geldkraan gaat dicht. Dan is het nog belangrijker om slim beleid te voeren. Zo maken we gebruik van het Prins Bernhard Fonds. Zonder het oud papier en het fonds zouden we niet kunnen overleven.”

Samenwerken met een andere vereniging in de regio zit er volgens Staal vooralsnog niet in. Een te andere signatuur is het argument hiervoor. De achtergrond zou te verschillend zijn. Ook organisatorisch zou het lastig zijn. “Je kan natuurlijk wel samen leerlingen opleiden, maar het zijn vaak kinderen in de leeftijd van acht tot tien jaar. Dan moeten ze elke keer reizen, ze moeten gehaald en gebracht worden. Het kan wel, maar het is niet ideaal.”

Ondanks het teruglopende ledental vindt Staal de muziekvereniging nog altijd erg leuk. “Je ziet wel dat de gemiddelde leeftijd op het moment naar boven verschuift. Ons jongste lid is acht en de oudste tachtig en het grootste deel bestaat uit veertig plussers. Maar er zijn ook kinderen van dertien, veertien jaar. Leeftijd hoeft geen belemmering te zijn. Verder moet je muziek maken echt leuk vinden. Je moet af en toe in een pakje willen lopen en je moet er wat voor willen doen. Ik heb nog drie broers die ook bij de muziek zitten. Vroeger stuurde onze moeder ons omstebeurt naar boven. Elke dag moesten we even oefenen.” De zoon van Staal zit ook bij de vereniging, hij heeft al acht jaar les. “Daar heeft hij ook niet altijd zin in. Dan zeg ik: ‘als vader begrijp ik dat je wilt stoppen, maar als voorzitter heb ik liever dat je doorgaat.’”

Op zondag 20 januari viert Orpheus het 175 jarig jubileum in restaurant Schierstee in Wehe-DenHoorn. Als cadeautip staat op de uitnodiging het welbekende envelopje afgebeeld, een extraatje is altijd welkom voor de aanschaf van nieuwe instrumenten.

47 REACTIES

 1. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any ideas or suggestions?
  Thank you

 2. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is really a tremendous site.

 3. Have you ever considered about including a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is important and
  everything. However think about if you added some great photos or videos to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video
  clips, this website could definitely be one of the best in its niche.
  Great blog!

 4. I just want to mention I am very new to blogging and site-building and definitely enjoyed this web site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You certainly have wonderful posts. Appreciate it for sharing with us your web site.

 5. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward
  to all your posts! Carry on the outstanding work!

 6. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 7. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing in your feed and I’m hoping you write again soon!

 8. I do not even know how I ended up here, but I believed this put up was great. I do not realize who you’re however definitely you are going to a famous blogger in case you aren’t already 😉 Cheers!

 9. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price? Thanks, I appreciate it!

 10. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 11. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 12. What i do not understood is in fact how you are not actually a lot more neatly-appreciated than you might be right now. You’re very intelligent. You understand therefore considerably on the subject of this matter, produced me in my opinion consider it from numerous various angles. Its like women and men aren’t fascinated until it’s one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs great. All the time deal with it up!

 13. I have recently started a blog, the info you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

 14. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get four emails with the same comment.

  Is there any way you can remove me from that service?
  Appreciate it!

 15. One more important aspect is that if you are a senior citizen, travel insurance pertaining to pensioners is something you must really think about. The old you are, the harder at risk you are for having something negative happen to you while in most foreign countries. If you are not covered by a few comprehensive insurance policies, you could have a number of serious issues. Thanks for discussing your good tips on this weblog.

 16. I have been surfing online more than 3 hours today, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is beautiful price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the web shall be a lot more useful than ever before.

 17. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I cant wait to read far more from you. This is really a terrific site.

 18. I’ll immediately take hold of your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me realize so that I may subscribe. Thanks.

 19. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 20. Hello! I’ve been following your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

 21. Good website! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 22. You completed several fine points there. I did a search on the theme and found a good number of people will have the same opinion with your blog.

 23. hello!,I love your writing so much! proportion we be in contact extra about your post on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 24. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 25. certainly like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 26. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to offer something back and aid others like you helped me.

 27. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 28. What i do not understood is actually how you are not really much more well-liked than you may be right now. You are very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 29. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 30. Hello, i believe that i saw you visited my blog so i got here to “go back the desire”.I’m trying to find things to improve my website!I assume its ok to make use of a few of your ideas!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here