Elco Brinkman begint zijn nieuwe jaar in Dokkum

0
124
Elco Brinkman in Dokkum

“In het zwaarste jaar ooit moeten we ons richten op de experience”

DOKKUM – Het was aan de bestuursvoorzitter van Bouwend Nederland en tevens fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer Elco Brinkman om vorige week maandag een praatje te houden op de nieuwjaarsborrel van de Vereniging van Handel en Industrie van Dokkum. Volgens Brinkman wordt 2013 het zwaarste jaar ooit voor de bouwwereld, maar zullen ondernemers die inspelen op de beleving van de klant het goed gaan doen.

“In het zwaarste jaar ooit moeten we niet bij de pakken neerzitten,” vond Brinkman. In zijn speech haalde hij slechts kort de huidige economische malaise aan. Een malaise die volgens hem tijdelijk is. “Jongeren blijven nu misschien een jaartje langer bij hun ouders wonen, maar er komt een moment dat ze op zichzelf gaan. Ze willen dan iets wat echt van hunzelf is. Een beleving: een ‘experience’. Dat kan overal ontstaan. Bijvoorbeeld in een klein huisje, maar ook in iets groots. Het is aan ondernemers om daarop in te spelen. Ondernemers leven namelijk omdat mensen iets nodig denken te hebben, niet omdat het altijd nuttig is.”

In de afgelopen jaren dook het aantal mensen die werkzaam zijn in de bouw met zo’n 45.000 naar beneden. “Dat is 25% van onze mensen,” zegt Brinkman. “Die mensen hebben we straks wel weer nodig, maar op een andere manier. De mensen individualiseren steeds meer. Ze willen niet iets wat standaard is, maar net even iets anders. Een iets bredere deur bijvoorbeeld of net die andere afwerking. De klant moet het idee krijgen dat de door hun gekozen deur eentje is die alleen zij hebben.

Hoeveel er de komende jaren geïnvesteerd wordt in de bouw moet volgens Brinkman ook in de politiek besproken worden. “Ons huishoudbudget zal de komende jaren duurder worden. Er zal meer naar het huishouden gaan en minder naar de rest. De komende jaren komt ook het debat over de AWBZ bij gemeenten los. De vraag is of de overheid alles moet betalen. Nu kan iedereen nog een rollator via de gemeente krijgen, maar waarom verkopen we die nietbij de GAMMA?”

Ondernemers moeten volgens hem verder gaan innoveren. “Doe het bijvoorbeeld via de nieuwe media of ga met de klanten om tafel. Er is een enorme omslag nodig in de manier waarop we de klant moeten benaderen. In de nieuwe samenleving doen mensen alles apart. Ze wonen hier, werken daar en hebben hun vrienden weer ergens anders wonen. Ze reizen zich te barsten.” Brinkman verwacht dat hier verandering in gaat komen, waarbij niet perse alles naar de steden trekt. Zo verwacht hij veel van het platteland, omdat daar de woningen veel goedkoper gebouwd kunnen worden. “De beste reclame voor een stad of een dorp is een goede woonwijk.”

Als bouwondernemers vervolgens gaan samenwerken met architecten, installateurs en andere ondernemers verwacht hij dat de markt een nieuwe impuls krijgt. “Ik geloof daarin,” zei hij terwijl hij met zijn vuist op tafel sloeg. “Er zijn nu al buurten waar dit lukt. Met dit verhaal trek ik de komende maanden door het land, waarbij Dokkum het beginpunt is.”

Ademloos luisterden de meer dan honderd aanwezige ondernemers naar het verhaal van Brinkman. Voorzitter Pieter Willem Meinema was dan ook blij met de woorden van zijn gast. “Brinkman zegt dat we een andere denkwijze moeten toepassen waarbij we toegevoegde waarde aan een product moeten koppelen. Ik ben het daar mee eens. Voeg je als ondernemer niks meer toe? Ga dan wat anders doen.” Ook hoopt hij op kansen uit de crisis. “In de jaren ’80 hadden we ook een crisis en daar kwam de computer uit. Wie weet waar deze crisis ons brengt.”