Grootegast krijgt Live Cooking Restaurant

0
332
Grootegast Samir Amins

GROOTEGAST – Restaurant Samiramis uit Grootegast gaat verhuizen. Vanaf eind volgende maand opent de zaak nog geen honderd meter verderop aan de Hoofdstraat. Rond datzelfde moment opent op de huidige locatie een Live Cooking Restaurant met de naam Zarya. Met de verandering hoopt eigenaar Samir Salem beter in te spelen op de markt, die de afgelopen jaren flink veranderde.

Enkele jaren geleden woedde er een brand in het pand van Restaurant Samiramis. Met tranen in de ogen zag eigenaar Samir Salem hoe zijn droom tot de grond toe afbrandde. Enkele tijd later opende de zaak opnieuw. Nu veel groter dan de vorige versie, maar volgens Salem nog wel met dezelfde sfeer. De zaak liep in het begin goed, maar mede door de economische crisis liep het aantal gasten terug. “Mensen hebben nu veel minder te besteden,” zegt Salem. “Daar moeten wij op inspelen door wat te veranderen.”

Met de nieuwe kleinere zaak moet de sfeer weer terugkomen. “De bedoeïenententen zaten altijd vol,” zegt Salem. “Mensen wilden daar graag zitten, maar helaas was er niet altijd ruimte.” In het nieuwe pand moeten die karakteristieke tenten terugkeren. “De helft van het restaurant wordt een grote bedoeïenentent,” zegt Salem. “Daarnaast komen er gewone tafels en een grote stamtafel voor mensen die overdag even iets willen drinken. Alles wordt weer wat kleiner en dus intiemer.”

Op de huidige locatie van het restaurant moet een nieuwe formule ontstaan. “Een Live Cooking Restaurant,” noemt Salem de eetgelegenheid dat de naam Zarya krijgt. “Mensen kunnen kiezen uit minimaal 30 verschillende gerechten, acht soorten groenten en vier soorten saus.” Terwijl de gasten zelf hun voorgerecht samenstelen, wordt vervolgens in de keuken het hoofdgerecht bereid. “De mensen die komen eten betalen één prijs. Doordeweeks wordt dat € 17,75 en in het weekend € 19,75. Ze kunnen zo vaak als ze willen iets te eten bestellen.”

Volgens Salem is het nieuwe concept een beetje te vergelijken met een wokrestaurant, maar eigenlijk ook weer niet. “Bij een wokrestaurant kun je alleen chinees bestellen, maar dat kan bij ons juist niet. Wij willen gerechten van over de hele wereld brengen. Mensen kunnen dus gaan voor een Duitse Schnitzel, een Mexicaanse Taco of de Big Apple uit New York. We gaan ons richten op de grotere schaal. Mensen die bijvoorbeeld met een grote groep willen komen eten. We zien dat daar de laatste jaren steeds meer vraag naar is.” Salem claimt dat de formule uniek is in Nederland.

Wanneer de nieuwe zaak opent is nog niet bekend. Salem: “We zijn nu al twee maanden bezig met de nieuwe plek van Samiramis en daarna moeten we de huidige plek nog verbouwen. Ik verwacht dat eind februari de deuren opengaan.” In het nieuwe restaurant komen 60 zitplekken, de huidige locatie behoud de 200 stoelen.