“Herindelen naar 100.000 inwoners is heel onwaarschijnlijk”

0
88
Arno Rutte in Wehe Den Hoorn

Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD):

WEHE DEN HOORN – Volgens Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) is het bij een herindeling onwaarschijnlijk dat er in Noord-Nederland gemeenten komen van 100.000 inwoners of meer. Dat zei hij afgelopen maandag tijdens een ledenbijeenkomst in Café Hoornstertil in Wehe den Hoorn. Op de avond ging hij in op vragen over het Kamerwerk en zijn privéleven.

De leden van de VVD legden Rutte het vuur aan de schenen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Af en toe kreeg hij te maken met enkele kritische vragen vanuit de achterban. Zo vinden een aantal leden het raar dat zorgverzekeraars niet transparant kunnen aangeven hoeveel kosten per jaar gemaakt worden. Volgens Rutte moet dit ook beter. “Een zorgverzekeraar moet kunnen vertellen wat zij inkopen. Toch is dat vaak moeilijker dan gedacht. Bij de apotheek kun je direct zien wat iets kost, maar veel ziekenhuizen sturen pas een jaar later een rekening voor een ingreep. Het is dus heel lastig om deze kosten onder elkaar te zetten.”

Een ander punt dat veel vragen opleverde was de zin in het regeerakkoord waarin wordt gesteld dat toegewerkt gaat worden naar gemeenten met 100.000 inwoners. De stelling zorgde in veel plattelandsgemeenten voor opschudding, omdat het betekent dat de provincie Groningen in bijna drie mega gemeentes kan worden opgedeeld. Rutte: “Ik verwacht niet dat hier in het noorden heringedeeld wordt naar gemeenten van 100.000 inwoners. Dat is heel onwaarschijnlijk. Wanneer je namelijk een gebied zo groot maakt is er geen efficiency meer te halen.” Volgens Rutte gaat een herindeling ook alleen werken als verschillende partijen er zelf achter staan.

Een goede ontwikkeling in De Marne noemde hij de komst van een huisartsenpost naar de regio. In deze post, die gevestigd is in Leens, worden naast het huisartsenwerk behandelingen uitgevoerd waarvoor mensen eerder naar het ziekenhuis moesten. “Mensen willen de zorg dicht bij hun houden,” was zijn stelling. Toch verwacht hij wel dat sommige regioziekenhuizen in de toekomst gaan sluiten. “Niet alle zorg kan openblijven. Wanneer de kwaliteit in gevaar komt moet je actie ondernemen. We moeten ook niet dramatisch gaan doen over de afstanden. Zolang dingen nog bereisbaar zijn is dat goed. In Frankrijk moeten mensen in sommige regio’s wel 200 kilometer reizen voor een ziekenhuis. In Groningen ben je er altijd binnen een uur.”

Ook zijn persoonlijke leven stipte het voormalig raadslid van de stad Groningen even aan. “Natuurlijk is het wennen voor mijn gezin. De impact is groot,” zegt hij. “Ik ben nu veel in Den Haag en dat heeft zeker iets bijzonders. Elke keer als ik mijn hand opsteek doe ik dat namens 110.000 inwoners. Sommige dingen worden ook heel normaal. Zo was het in het begin nog bijzonder als ik een hapje ging eten met de premier, maar tegenwoordig is dat heel normaal. Mijn vrouw kijkt er al niet meer van op.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here