Jaap van Doormaal

0
648
Noordhorn MMH

Voorzitter Postduiven Vereniging Naar Huis Zuidhorn

“Postduiven Vereniging Naar Huis is al zeker een jaar of zeventig à tachtig oud. Wij bedrijven de postduivensport. Ja, het is een sport voor ons, hoewel we niet zelf vliegen natuurlijk. De prestatie wordt door de duiven neergezet. Die moet je optimaal voorbereiden en daar zit de clou. Ten eerste moet de duif de perfecte conditie hebben. In het wedstrijdseizoen worden ze dan ook tenminste één keer per dag losgelaten. Als ze er echt zin in hebben, vliegen ze spontaan een uurtje rond. Dat is een goede indicatie voor de wedstrijd. Ten tweede gaat het om de voeding. Voor een korte afstand moeten de duiven niet te zwaar zijn, voor een lange afstand moeten ze juist extra gevoerd worden. Daarnaast hangt de prestatie af van de motivatie van de duif om naar huis te komen. Eén manier om de duif te motiveren is door hem op nest te hebben. De motivatie wisselt per neststand. Motivatie is ook te beïnvloeden met het weduwschap. Dit houdt in dat je de doffer en de duivin scheidt na het broeden. Als de doffer terugkomt van de wedstrijd vindt hij zijn duivin op de broedbak. Na een aantal keer heeft hij dat door en dat motiveert hem extra. Je kan dan ook nog eens de duivin ook op wedstrijd sturen. Zij vliegt vooral op broedbak, op het territorium dus, en wil zo snel mogelijk weer die bak bezet houden. De wedstrijden vinden plaats van april tot half september. We beginnen met de vitesse, de korte afstanden tot 300 kilometer, dan volgen de midfond, tot 500 kilometer en vanaf half mei komt daar de ééndaagse fond tot 750 kilometer bij. Eind mei volgen ook de overnachtingswedstrijden van 800 kilometer en verder. Wij hebben dus in deze periode elk weekend tenminste één wedstrijd. We strijden binnen de vereniging, met 25 leden, tegen elkaar, maar ook in zogenaamde rayons en nog één niveau hoger in zeven rayons. Iedere week komen we dus zekertwee keer bij elkaar, voor het inkorven en om de klokken uit te laten lezen. Dus ja, het is ook een sociaal gebeuren. Wat ik er leuk aan vind? De terugkeer, dat romantische gevoel. Dan denk ik: ‘potverdorie, die duif was zo snel weer terug. Hij heeft vanochtend nog de Eiffeltoren gezien’.”