Meisje valt flauw in overvolle bus

5
100
Niekerk inbeeld Jan Wessels-1

GroenLinks eist maatregelen

NIEKERK/GRONINGEN – Een jonge dame is vorige week maandag onwel geworden in een overvolle bus. Het incident gebeurde in Groningen toen daar lijn 39 vanuit de richting Niekerk de stad binnenreed. GroenLinks Grootegast kent het verhaal en wil actie van de bestuurders. Zo pleit voorman Jan Wessels voor meer bussen in de spits, maar ook daarbuiten om de drukte op te vangen.

Al maanden hamert GroenLinks, net als de ChristenUnie, op een verbetering van het openbaar vervoer in de regio. Het is fractievoorzitter Wessels een doorn in het oog dat de bussen continu bomvol lijken te zitten. “Mensen betalen grote bedragen om met de bus te kunnen. Je verwacht dan een zitplekje, maar de praktijk leert dat je vaak moet staan. Als je kunt zitten is dat een unicum.” Dat de bussen soms zo vol zitten dat mensen in de verdrukking komen wist hij ook, maar hij schrok vorige week wel even toen zijn dochter thuiskwam met het verhaal dat een meisje in de bus was flauwgevallen door de drukte.

“Dat het in de spits een keer druk kan zijn begrijp ik,” zegt Wessels. “Echter was mijn dochter deze dag de eerste twee uur vrij en daarom zat ze pas om 10:00 uur in de bus, die propvol was.” Toen in Groningen een meisje flauwviel was de commotie enorm. “Iedereen moest direct de bus uit, terwijl andere mensen het meisje overeind hielpen. Toen ze weer op de been was bleef het meisje uit de bus, die weer verder ging.”

Volgens Wessels was ook de buschauffeur niet over het incident te spreken. “Hij was woest. Niet direct op het meisje, maar wel op het systeem.” Dat laatste verbaast het raadslid niks. “Het is al sinds 2011 een puinhoop bij Qbuzz. Ze zijn nu met advertenties een charmeoffensief begonnen, maar kunnen dat geld beter in meer bussen steken.” Volgens Wessels toont dit incident aan dat er nu echt meer bussen ingezet moeten worden. “Er zijn miljoenen over van het tramproject in Groningen en aan de andere kant heeft Qbuzz miljoenen tekort waardoor er minder bussen rijden. Waarom geven ze dat geld niet gewoon uit aan beter openbaar vervoer?”

Bonnie Ellens van Qbuzz reageert geschrokken op het incident. “Ik heb contact gehad met de chauffeur en hij vertelt dat het meisje niet door de verdrukking flauwgevallen is, maar omdat ze te weinig had gegeten. Toen ze weer bijgekomen was wilde ze niet meer in de bus en is een jongen met haar meegelopen naar school. Ik kan me voorstellen dat reizigers opgekeken hebben van de commotie.” Volgens Ellens zit de bus op het bewuste tijdstip niet altijd vol. “Het was gewoon onverwacht heel druk,” zegt ze. Ook vertelt ze dat een bus volgens haar organisatie niet vol zit als alle zitplekken bezet zijn, maar zodra ook de gangpaden vol zijn. “Reizigers kopen een vervoersbewijs, geen zitbewijs. Het betekent dus niet dat je recht hebt om te kunnen zitten.”

Als het aan het OV-Bureau Groningen Drenthe ligt, zit dat wat anders. Een woordvoerster laat weten: “De regel is inderdaad dat een bus pas vol zit als alle staplekken bezet zijn, maar daar zit wel nuance in. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je niet van mensen kunt verlangen dat zij langere tijd moeten staan. Hoelang die tijden precies zijn weet ik niet.”

Wel wil het OV-Bureau iets met het incident gaan doen. “We gaan nu nog een keer extra naar deze lijn kijken. We hadden verwacht dat de problemen opgelost waren na het invoeren van de nieuwe dienstregeling vorig jaar, maar dat blijkt misschien toch niet zo te zijn.” De komende tijd zal daarom lijn 39 extra in de gaten worden gehouden. Eindverantwoordelijk gedeputeerde Mark Boumans (VVD) is ook op de hoogte van de zaak. Hij wil niet direct actie ondernemen, maar laat via een woordvoerder weten de zaak in de gaten te houden.

5 REACTIES

 1. Generally I don’t read post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try
  and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks,
  very nice article.

 2. Hi everybody, here every one is sharing such experience, therefore it’s nice
  to read this blog, and I used to pay a quick visit this web site
  every day.

 3. Fantastic goods from you, man. I have consider
  your stuff previous to and you’re simply too great. I
  actually like what you’ve obtained right here,
  certainly like what you are saying and the way in which
  you say it. You’re making it enjoyable and you continue to take care of to stay it wise.
  I can not wait to read far more from you.
  This is actually a tremendous website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here