RTV Noord heeft al jarenlang een serieuze concurrent

0
145

Gesteggel om uitzendlicentie

GRONINGEN – Dat het ze bij RTV Noord dun door de broek loopt, gaat wellicht een brug te ver. Toch is men er bij de regionale omroep bepaald niet gerust op nu Peter de Graaf (27 pas) zich met Stichting Internet Radio Televisie Groningen heeft gemengd in de strijd om de uitzendlicentie. Want – zo meent De Graaf – IRTV Groningen kan het én goedkoper (zo’n 2,5 miljoen) én beter. De licentie wordt op 13 juni vergeven. Tot die tijd zal De Graaf geen mogelijkheid onbenut laten zichzelf te profileren en RTV Noord op een nette manier onderuit te halen. In het kielzog van al dit geweld hebben ‘we’ ook nog OOG TV, een volledig onterecht ondergeschoven en waarlijk onderschat kindje. Want in de strijd der miljoenen blijkt deze omroep al lang een méér dan geduchte concurrent van RTV Noord.

RTV Noord werkt naar verluidt met een begroting van zo’n acht miljoen euro. Dat is een hoop geld. Daarvoor biedt de omroep in bepaalde opzichten ook best kwaliteit. Dat is een feit. Toch is er voldoende aan te merken op de omroep, die zeker wat sport – toch een populair item in stad en ommeland- aangaat een hoop laat liggen. Sport is in de ogen van RTV Noord vooral FC Groningen, dan de Flames en dan een hele tijd niets. Kosten noch moeite worden gespaard om het wel en wee van de FC te belichten, het grote pezen in de provincie wordt al jarenlang over het hoofd gezien. Wat dat betreft zou Noord een voorbeeld kunnen nemen aan RTV Drenthe. Die doen het – met ‘Onze Club’- wat dat betreft veel beter. Het lijkt er soms wel op dat RTV Noord liever niet af wenst te reizen naar kleine oorden om daar de bal te zien rollen, maar liever met een veel te zware delegatie op het pluche in de Euroborg zit. RTV Noord hecht wat sport betreft ook nogal aan traditie. Doet het nog steeds met de Azing Grievers en Barend Beltmannen van deze wereld. Omdat dit nu eenmaal zo gegroeid is. Ook de vroeger zo onderscheidende zondagmorgen sportuitzending is al lang geen hit meer. Zeker nu zowel staf als spelers van FC Groningen slechts bij hoge uitzondering op willen komen draven. Onlangs was Robert Maaskant dan wel te gast, voorlopig zal dit bij die ene keer blijven.

Wat betreft algemene verslaggeving heeft RTV Noord een aantal toppers in huis. Het is dé rampenzender geworden die het ook zo graag wilde zijn. Er wordt zo nu en dan (en dat zal ongetwijfeld vaker gaan gebeuren) samengewerkt met het DvhN en qua aankleding, presentatie en kwaliteit zit het wel snor. Kan ook, want het mag allemaal wat kosten. Dat het allemaal wat te veel is, moge ook duidelijk zijn. Het is beslist geen grootspraak van De Graaf om te zeggen dat hij voor miljoenen minder, betere kwaliteit kan leveren. Bovendien: de zo geprezen redactie van Noord put voornamelijk uit weekbladen als deze. Aan bronvermelding wordt echter nooit gedaan. ‘Daar zijn jullie soort bladen voor’, is dan het commentaar. Werken op de algemene redactie van Noord behelst dan feitelijk ook niet veel meer dan het wekelijks lezen (en voorlezen) van huis-aan-huis-bladen.

Neem nog even weer OOG. Die zijn en blijven voor het grootste deel afhankelijk van subsidies en de inzet van vrijwilligers. Daar is niets mis mee, want ook op vrijwilligers moet en kun je gewoon kritisch zijn. Het is niet voor niets dat inmiddels grootheden als Wilfred Genee, Jelle Brandt Corstius, Jakhals Erik Dijkstra en Bert Haandrikman (Top 2000-icoon) het vak bij OOG leerden. En wat voetbal betreft: in dat opzicht overtroeft OOG TV collega Noord op werkelijk alle fronten. Ook OOG covert de FC. Stefan Bleeker c.s. slagen er bovendien in met enige regelmaat echt te scoren. Denk alleen maar aan Robert Maaskant, toen die zich nogal laatdunkend uitliet over linksback Johansson. Maar zeker op amateurvoetbalgebied is OOG TV op alle fronten beter. Het lijkt de programmamakers van Noord niet te interesseren dat er ook in Stadskanaal, Appingedam en Ter Apel gevoetbald wordt. Een minachting naar het achterland, naar je eigen publiek. Want Groningen is meer dan een zieltogende voetbalclub en een leuke basketbalclub, al kun je je afvragen of die sport in Nederland daadwerkelijk iets voorstelt.

Kortom: de komst van IRTV Groningen zal de boel weer eens goed opschudden. Ondertussen blijft OOG TV gewoon de eigen gang gaan. Met een luisterend oor voor het publiek, met nieuwe invalshoeken en kundige medewerkers. En met veel minder budget. RTV Noord is dus gewaarschuwd. Al lang.

Vincent Muskee