Seniorweb Noordoost Friesland helpt ouderen digitaal wegwijs worden

0
131
Sociale Media

DOKKUM – Voor veel jongeren is het zovanzelfsprekend, even een foto ‘liken’ op Facebook, een statusupdate plaatsen of een privébericht sturen naar een vriend. Voor veel ouderen is dit veel moeilijker. Toch willen veel 50-plussers graag op de hoogte blijven van de sociale media. Voor hen organiseert Seniorweb Noordoost Friesland cursussen Sociale Media.

De cursussen zijn broodnodig volgens Kees van der Meer en Lisa Toornstra, de begeleiders van de cursus. ‘Sommige senioren geven bij opgave voor de cursus aan dat zij (klein-)kinderen in Australië hebben wonen waar ze graag mee in contact blijven, maar dat ze niet eens weten hoe ze een emailadres aan moeten maken. Anderen zijn iets gedrevener in het werken met de computer, maar zij lopen vast bij het gebruik van Facebook of andere sociale media. Voor degenen die nog nooit een computer hebben gebruikt geeft het Seniorweb basiscursussen. Degenen die een basiskennis hebben van de computer kunnen bij ons terecht.’ Lisa Toornstra is zelf ook enthousiast gebruiker van Facebook. ‘Ik vind het fantastisch om door middel van de computer contact te krijgen met mensen waar ik vroeger veel contact mee had.’ Kees van der Meer is iets minder gedreven in het gebruik van Facebook. ‘Ik heb wel een profiel, maar ik heb maar drie vrienden. Ik doe er zelf niet zoveel mee. Maar ik weet hoe ik er gebruik van kan maken en dat geef ik graag door aan anderen.’

De nieuwe cursus Sociale Media gaat 23 januari van start. Van der Meer en Toornstra hebben de cursus een keer eerder gegeven. ‘Vorig jaar was de cursus een groot succes. In de cursusruimte van Seniorweb, in de bibliotheek in Dokkum, is ruimte voor tien cursisten. Vorig jaar hadden we acht cursisten. Een van deze cursisten doet ook dit jaar weer mee.’ Volgens van der Meer wil niet iedereen die meedoet met de cursus ook zelf actief gebruik gaan maken van Facebook. ‘De mensen die meedoen willen voornamelijk weten wát het is en hoe het werkt. Het idee dat ze mee kunnen doen is belangrijker dan het meedoen zelf.’

Senioren kiezen er veelal voor om een cursus te doen bij Seniorweb omdat de cursussen in hun eigen tempo gegeven wordt, door leeftijdsgenoten. ‘Wanneer ouderen hun kinderen of kleinkinderen vragen hen te helpen met de computer hebben zij daar vaak het geduld niet voor. Jongeren zijn zo snel met een computer, dat kunnen ouderen vaak zo snel niet bijbenen,’ aldus van der Meer. ‘En wij vinden het ook belangrijk dat er in een gezellige setting geleerd kan worden,’ voegt Toornstra er aan toe.

Zelf haalt van der Meer ook de nodige voldoening uit het geven van de cursussen. ‘Presenteren en interactie met deelnemers vind ik fantastisch. Het is geweldig om kennis over te kunnen dragen en te zien dat mensen de computer echt leren beheersen.’ Ook Toornstra heeft er veel plezier in om cursisten te begeleiden. ‘Je ziet dat mensen na verloop van tijd minder angst hebben voor de computer. Waar het eerst rotding is dat kan crashen worden ze later de computer de baas en krijgen ze plezier in het werken ermee.’

Gloednieuw van Seniorweb Noordoost Friesland is de cursus Werken met de Ipad. Vooralsnog zijn er drie of vier deelnemers die zich voor deze cursus hebben ingeschreven. ‘Dat is voor nu ook wel genoeg. Werken met een Ipad is nog niet zo eenvoudig, er is zoveel mee te doen.’ Volgens van der Meer is dat ook de kracht van het apparaat. ‘Als je het werken met een Ipad onder de knie hebt, kun je er zoveel leuke dingen meedoen. Neem nou internetbankieren. Met een paar klikken is het voor elkaar! Dan hoef je nooit meer met een acceptgiro naar de bank toe te fietsen.’