Sporthal Quicksilver S Zuidhorn

0
77
Zuidhorn Gasterraflames OG-1

Datum: 10 januari 2013

Tijd: 9.30 uur

Zoals het hoort in januari wordt er opeens een hoop gesport in de regio. Na een bezoekje aan het grote gymfeest van Epke vorige week, reist de Ongenode Gast dan ook deze week af naar een sportieve activiteit. In Zuidhorn mochten de kinderen uit groep 5/6 van basisschool De Borgh deelnemen aan een door het Huis van de Sport beschikbaar gestelde basketbalclinic van de Gasterra Flames.

Net als vorige week is de activiteit al te herkennen aan een hoop kinderfietsen buiten bij de sporthal en een hoop kindergeluid bij binnenkomst. Het is duidelijk, hier is wat te doen. Ietwat huiverig loopt de Ongenode Gast naar binnen. Herinneringen aan vroegere gymlessen en mislukte basketbaltoernooien spoken door het hoofd. En dan ook nog eens de belofte dat er twee spelers van de Gasterra Flames bij de clinic zullen zijn. Betekent dat boomlange kerels die met reuzenpassen door die hal dribbelen?

Niks blijkt minder waar. “Dit zijn wel de twee kleintjes van het team”, fluisters Annette Wiersema de Ongenode Gast in. Zij is secretaris van de plaatselijke basketbalvereniging Dunk, welke na deze clinic nog drie vervolglessen organiseert voor alle basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8. “Dat was een voorwaarde om deze ‘Health Energizer’ binnen te halen”, vertelt ze. Hoewel ze speciaal een dag vrij moest nemen om aanwezig te kunnen zijn, zit te duidelijk te genieten op de tribune. “Ik vind het niet erg om hier te moeten zijn. Moet je kijken wat een plezier de kinderen hebben en bovendien, ik kan hier ook nog leuke tips oppakken.”

Terug naar die spelers, die na een korte introductie van Bart Brands Buys, als combinatiefunctionaris verantwoordelijk voor de cultuur- en sportimpuls SportinZuidhorn, met de kinderen aan de slag gaan. Het zijn Dimeo van der Horst en Ties Theeuwkens en hoewel ze dan niet imponeren qua lengte, lukt dat qua spel wel. “Dit is misschien wel veel leuker dan zo’n boomlange kerel”, vertelt kenner Annette die de namen van deze spelers zo paraat heeft. “Anders waren de kinderen misschien wel onder de indruk van de gestalte, maar dit zijn twee hele balvaardige spelers. Als het gaat om dingen voor doen, heb je nu twee perfecte kandidaten lopen.”

De les staat onder leiding van trainer Ramon Wiersema. Hij brengt de kinderen op een hele speelse en ongedwongen manier de basisvaardigheden van de sport bij. Het begint een warming-up, waarna de kinderen al gauw gaan dribbelen en zelfs leren lay-upjes te maken. Ja, ook de Ongenode Gast pikt wat vaktaal op. De kinderen lijken vooral heel veel plezier te hebben. Kleine dames in roze outfits lijken dan wel ballerina’s maar dribbelen onbevreesd tussen Dimeo en Ties door. De Ongenode Gast spot al een kleine jongen die met zijn kleurtje en grote bos kroeshaar zo door kan gaan voor een Michael Jordan. Tevreden concludeer ik dat er zeker talent is. Annette kijkt met een ander oog en stipt aan hoe sommigen de pasjes precies op de juiste manier doen. Dat oog voor talent zal ze vast vaker hebben gebruikt. “Nou, het talent gaat meestal naar Groningen, omdat bij ons iedereen in één team speelt. Maar ik ben daar ook niet zo mee bezig. Ik leid spelers op, niet het team. Het allerbelangrijkste zijn de basisvaardigheden. Ik probeer ze duidelijk te maken dat iedereen even belangrijk is in een team. Met mij krijg je eerder ruzie als je niet schiet, dan dat je mist.”

Bart zit er tevreden bij. “Het gaat niet om dit half uurtje extra bewegen”, vindt hij, “maar het gaat er vooral om dat de kinderen lol hebben en dat hun weer aanzet tot meer bewegen. Zo’n warming-upje ook, het is net even anders dan anders en dan krijgen ze ook nog eens les van een ander dan de gymleraar. Zoiets als dit is niet alleen voor de beweging, maar ook om de kinderen te laten zien wat voor sporten er te doen zijn in het dorp. Er is hier een hele leuke basketbalvereniging.” Jammer toch dat alleen deze kinderen de kans te krijgen zich een echte basketbal-ster te voelen. “Nou, wij kregen één clinic aangeboden, maar als andere scholen ook zo’n clinic willen volgen, dan kan dat wel”, verduidelijkt hij. “Ik regel het met liefde."

De Ongenode Gast gelooft het maar wat graag. Op de weg naar buiten kan ik het niet laten nog één keer terug te denken aan die basketbalgoal die ik er ooit wel inschoot.

Zuidhorn Gasterraflames OG-5

Zuidhorn Gasterraflames OG-4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here