Vrijheid belangrijk thema in kunstwerken Pyr Bosma

0
111
Kleintje cultuur Pyr Bosma

KOLLUMERPOMP – Kunstenaar Pyr Bosma woont met vrouw en kinderen in Kollumerpomp. Toen hij jaren geleden in het dorp kwam wonen kon hij niet vermoeden dat de supermarkt die recht voor zijn huis stond, later het atelier voor de stichting Kunst Op Maat zou worden. Naast zijn atelier aan huis waar Bosma aan zijn beelden werkt geeft hij in het KOM-atelier cursussen beeldhouwen en modeltekenen.

Al op jonge leeftijd was Bosma veel met kunst bezig. Tijdens een vakantie naar Kopenhagen met zijn familie ging hij naar een museum waar hij zei: ‘Dit kan ik ook.’ Toen was Bosma een jaar of zeven. Op de middelbare school was handvaardigheid zijn favoriete vak en de kunstacademie was daarop een logisch vervolg.

Nadat Bosma de kunstacademie had afgerond begon hij ook met het geven van cursussen, in elke soort van de kunstvormen die hij beoefent. ‘Al sinds 1995 geef ik cursussen. In het KOM-atelier en op locatie op scholen of bijvoorbeeld in de botanische tuinen van de Kruidhof te Buitenpost. Daarnaast geef ik ook handvaardigheids lessen op een basisschool.’

Bosma focust zich voornamelijk op beeldhouwen, maar ook schilderen en modeltekenen behoren tot de kunstvormen die hij beoefent. ‘Beeldhouwen doe ik met verschillende materialen. Steen, koper, maar het liefst met duizenden jaren oud eikenhout.’ In Bosma’s atelier hangen enkele van zijn kunstwerken. Opvallend vaak gebruikt Bosma het menselijk lichaam als onderwerp, soms in combinatie met vleugels van een vogel. ‘Als ik een stuk hout gebruik uit een boom van duizend jaar oud, vind ik het mooi om het hout vrijheid mee te geven. Als ik vleugels maak is dat niet omdat ik een vogel wil afbeelden, maar omdat ik er vrijheid mee wil laten zien, vrijheid van binnenuit.’

Ook de torso is een veelgebruikt onderwerp van Bosma’s beeldhouwwerken. ‘Ik vind het een uitdaging om expressie in een torso vast te leggen. Dat je zonder armen, benen en een hoofd toch ziet waar het lichaam mee bezig is. Zo heb ik schaatsers en dansers uitgebeeld met alleen een torso.’

Bosma probeert zijn cursisten vooral het plezier in het maken van een kunstwerk mee te geven. Dat doet hij ook op de basisschool waar hij lesgeeft. ‘Boetseren is een prachtige manier om de fantasie mee te prikkelen. Als ik de kinderen een stuk klei geef en een thema, zullen alle kinderen met een ander eindproduct komen. Dat vrije probeer ik ook de volwassen cursisten mee te geven. Het ontdekken en stimuleren van je beeldend vermogen. Ik heb eens een cursist gehad van een jaar of 80. Toen hij eenmaal de slag te pakken had was hij niet meer te houden. Hij zag overal potentiële beelden in en maakte elke week een nieuw beeld. Prachtig was dat.’

Vanaf 21 januari start Bosma een nieuwe beeldhouwcursus in zijn atelier in Kollumerpomp. In tien avonden van twee uur wordt er geleerd hoe je een beeld uit een stuk steen of hout kunt maken en af kunt werken tot een kunstwerk zoals jij dat zelf graag ziet. Kijk voor meer informatie op www.pyrbosma.nl of www.lauwersland.net/kom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here