Achtkarspelen maakt kennis met Gerben Gerbrandy

0
115
Installatie Gerbrandy 3

“Ze zullen weten dat ze een Fries binnengehaald hebben”

BUITENPOST – Met een eigen tour door de gemeenten maakte nieuwbakken burgemeester Gerben Gerbrandy afgelopen maandag kennis met de gemeente Achtkarspelen. Ter promotie van zichzelf en Burgernet deed hij in alle dorpen van de gemeente een woning aan om daar de bewoners te informeren over de nieuwe dienst waarmee de politie samen wil werken met de inwoners.

Een complete karavaan bezocht afgelopen maandag de verschillende dorpen in de gemeente. Zo ook het dorp Surhuizum waar Gerbrandy en zijn vrouw een stop maken bij de familie Van der Veen. Vader Feike staat al buiten als de bus met daarin de burgemeester voor het huis stopt. “Ik dacht: die komt voor de kerk,” zegt Van der Veen, die de koster is van de tegenover zijn huis staande kerk.

“Kent u Burgernet al?” vraagt Gerbrandy. Van der Veen antwoordt bevestigend. Hij kent het systeem al via een kennis die buschauffeur is. “Heel handig,” is zijn oordeel. Meteen mag Gerbrandy ook even een kijkje nemen in de kerk. Snel vertelt de koster de geschiedenis van de enorme kerk in het centrum van het dorp.

’s Avonds volgt de officiële benoeming. Al een uur voor het begin van de speciale raadsvergadering lopen de eerste mensen het gemeentehuis in. Vele wethouders en burgemeesters van omliggende gemeenten komen een kijkje nemen. Ook de twee voorgangers van Gerbrandy zijn aanwezig. Tjeerd van der Zwan komt alleen en Piet Adema wordt begeleidt door zijn vrouw.

Wie niet te zien is, is de nieuwe burgervader zelf. Na goed zoeken blijkt dat hij op de burgemeesterskamer zit, samen met zijn vrouw. Vanuit het raam kijkt hij even naar beneden en zwaait naar de vele gasten die vanavond allemaal voor hem gekomen zijn. Achter de schermen wordt ondertussen alles tot in detail voorbereid. De kabinetschef van de Commissaris van de Koningin leest voor wat er straks gaat gebeuren.

Als het dan uiteindelijk allemaal begint is als eerste het woord aan de Commissaris. John Jorritsma (VVD) memoreert dat met de benoeming de FNP weer een eigen burgemeester heeft. “Toch heeft deze raad niet gekozen voor een FNP’er of iemand van welke afkomst ook. Er is gekozen voor de kwaliteit,” stelt Jorritsma. Volgens hem ligt er de taak voor Gerbrandy om de gemeente de komende jaren robuust te maken.

Wethouder Jan Lammers (CDA) memoreert nog even dat Gebrandybenoemd wordt in het jaar de dat de gemeente 675 jaar bestaat. Vanuit de gemeenteraad zijn er verwachtingen. Tsjikke Krol (CDA) hoopt dat de nieuwe burgervader wat ervaringen vanuit de recreatie mee kan nemen naar de nieuwe gemeente. “In Sudwest is op dat gebied heel veel bereikt. Misschien kunnen wij daar als gemeente ook een graantje van meepikken.”

Als laatste is het woord aan Gebrandy. “Ze zullen weten dat ze een Fries binnengehaald hebben,” zegt hij. “Maar ondanks dat ik van de FNP ben wil dat niet zeggen dat ik geen aandacht voor de andere partijen heb. Integendeel: iedereen zal dezelfde inbreng krijgen.” De nieuwe burgervader zegt dat hij voor Achtkarspelen ook een netwerker, voorzitter en boegbeeld wil zijn. “Daarbij zal ik altijd een open houding hebben naar iedereen.” Eén van de dingen die hij wil bereiken is dat het bestuurscentrum van de gemeente transparanter wordt. Ook is er volgens hem voor 95% van de problemen een oplossing en wil hij graag bijdragen om die oplossing te vinden. “We moeten van het imago af dat we als overheid bij elk idee een probleem bedenken. We zullen creatief moeten zijn en ruimte geven aan de gemeenschap.”

Volgens Gebrandy moet het Fries prominenter aanwezig zijn in de gemeente. “Elke ambtenaar zou eigenlijk Fries moeten kunnen, maar dan wel op vrijwillige basis. We gaan niemand verplichten.” Toch pleitte hij ook voor het Nederlands. “Elke Fries moet het Nederlands goed kunnen beheersen. Net als het Fries en wat mij betreft ook het Engels.”

Zorgen over de nieuwe gemeente heeft Gebrandy ook. Volgens hem komen bouwondernemers nu echt in de problemen door de economische recessie. Hij pleitte voor een waarborgfonds van de overheid. “Gemeenten en provincies hoeven dan niks te betalen, maar ze staan wel borg voor projecten. Op deze manier kan de bouw alsnog doorgaan.” Volgens de nieuwe burgervader kan op deze manier op korte termijn iets gebeuren aan de problemen in de bouwsector.