Autisme Kafé Tytsjerksteradiel kweekt kennis voor autisme

0
26
Burgum - Autisme Kafé Tytsjerksteradiel

‘De hersenen werken gewoon wat anders’

BURGUM – In de Pleats in Burgum wordt aankomende zaterdagochtend voor broertjes en zusjes (brusjes) van kinderen met autisme een gezellige ochtend georganiseerd. Er wordt een film vertoond, de kinderen kunnen cupcakes versieren en krijgen aan het einde van de ochtend allemaal patat.

Kirsten Adema is één van de ouders die het Autisme Kafé Tytsjerksteradiel (AKT-diel) hebben opgericht. Zelf heeft zij een zoon met Asperger, een aan autisme verwante stoornis. In de organisatie van het AKT zitten ook ouders met kinderen met PDD-NOS of klassiek autisme. De verzamelnaam voor deze stoornissen is Autisme Spectrum Stoornis, kortweg ASS. ‘Als AKT-diel zijn we in september begonnen met de voorstelling ‘Een indiaan in huis’. Bij deze voorstelling hebben we ouders van kinderen met ASS, leerkrachten en mantelzorgers uitgenodigd. Het was voor de ouders een heel herkenbaar stuk. Als AKT-diel hebben we het doel om mensen de gelegenheid te bieden om bij elkaar te kunnen komen en daarbij kennis en ervaringen over ASS uit te wisselen. Daarnaast willen we ook voor de kinderen leuke dingen gaan doen.’

Voor gezinnen met meerdere kinderen waarvan één ASS heeft kan het soms knap lastig zijn om de kinderen gelijk te behandelen. Vaak is dit ook niet mogelijk. ‘Het verschilt natuurlijk per gezin hoeveel aandacht het kind met ASS nodig heeft en hoeveel aandacht het kind zonder ASS nodig heeft.’ Feit is dat het er bij gezinnen met kinderen met ASS vaak anders aan toe gaat dan bij gezinnen waar alle kinderen zonder stoornissen zijn. ‘Daarom willen we ook voor de broertjes en zusjes wat leuks doen. Zodat er ook eens iets speciaal voor hen gedaan wordt.’

Het begrip voor mensen met ASS is groeiende. ‘Vroeger bestonden er natuurlijk ook kinderen met ASS, alleen wist men het toen nog niet zo te benoemen. Tegenwoordig is er veel meer bekend over ASS en kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat deze mensen de juiste begeleiding krijgen. Het is per school en per leerkracht nog heel verschillend hoeveel kennis er in huis is over ASS.’ De zoon van Adema gaat naar het reguliere onderwijs. Wel met de begeleiding die nodig is om hem even goed les te kunnen geven als andere kinderen. Zo krijgt hij een paar uur per week individuele begeleiding om eventueel gemiste lesstof in te kunnen halen. ‘Gelukkig gaat men er op de school van mijn school goed mee om. Ze helpen daar waar ze kunnen. Ook zijn klasgenoten reageren erg goed op hem. We hebben in zijn klas uitgelegd dat zijn hersenen anders werken en dat hij daarom wel eens anders reageert dan zij. Daar hebben de kinderen alle begrip voor.’

De eerste week van april is de landelijke Autismeweek. AKT-diel is van plan in deze week in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme een speciale middag te gaan organiseren over passend onderwijs voor kinderen met ASS. Samen met scholen, leerkrachten en ouders willen ze op die middag na gaan denken over de toekomst van het onderwijs voor ASS’ers. ‘Voor veel ouders is het kiezen van passend middelbaar- of beroepsonderwijs een zorg. Lang niet altijd is de keus voor het speciale onderwijs de beste keus. Maar hoe zal het gaan wanneer je kind naar de middelbare school gaat waar het er qua structuur heel anders uit gaat zien? Hier willen we op deze middag met z’n allen over nadenken.’

Voor de toekomst heeft AKT-diel meer plannen en worden er geregeld nieuwe plannen bijgemaakt. ‘We krijgen ook van andere ouders of juist leerkrachten ideeën aangedragen waar we mee aan de slag willen. Zo willen we graag eens een volwassen ASS’er uitnodigen om te horen wat zijn of haar ervaringen zijn.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here