Centrum Dokkum wordt mogelijk kleiner

0
1594

Binnenstadmanager moet nieuw elan brengen

DOKKUM – De verwachtingen zijn hoog voor de nieuwe binnenstadmanager van Dokkum. De komende maanden moet hij of zij met de enkele belanghebbenden een agenda op gaan stellen voor de toekomst van de stad. Met de agenda wil de gemeente Dongeradeel in gaan spelen op de veranderingen die de afgelopen jaren in de binnenstad hebben plaatsgevonden. Zo verdwenen een aantal ondernemers en nam de concurrentie van internetwinkels toe.

Het is burgemeester Marga Waanders (PvdA) er veel aangelegen om met en duidelijke agenda voor de toekomst te komen. “We willen dat samen met mensen doen die de verschillende belangen vertegenwoordigen. In die nieuwe agenda moet duidelijk staan waar we met z’n allen naartoe willen.” Met de groep is Waanders al enige tijd in gesprek. Zij gelooft in de toekomst van Dokkum. “Ondanks de crisis heeft Dokkum nog steeds een vitaal hart.”

In de gespreksgroep zitten belanghebbenden als ondernemers en vastgoedeigenaren, maar ook de stichting stadspromotie. Samen moet gekeken worden naar de toekomst. “We willen weten wat er op lange en korte termijn mogelijk is. De omgeving is heel aantrekkelijk, daar moet je op inspelen.” Als voorbeelden van zaken waar de stad volgens haar beter op kan inspelen noemt ze het trekken van toeristen, het mogelijk wijzigen van het parkeerbeleid en de toename van het winkelen via internet. “De nieuwe binnenstadmanager moet kijken hoe we daarmee om moeten gaan. Het is belangrijk dat deze persoon daarbij geen eigen belangen heeft, maar wel bekendheid met de regio.”

Wat er precies gaat veranderen wil Waanders nog niet zeggen, mede omdat over veel zaken nog een besluit moet vallen. Wel kan ze zich voorstellen dat de oppervlakte van het winkelgebied kleiner wordt. “We weten allemaal dat het aantal winkelaantal dat er ooit was niet terugkomt, dat heeft mede te maken met het internetwinkelen.” De burgemeester zou het dus niet raar vinden als de winkels dichter bij elkaar komen. Voor de leegstaande panden kan weer een oplossing worden gezocht. “Die winkels zou je een andere invulling of bestemming kunnen geven. Ik heb het vertrouwen dat zoiets gaat lukken.” Volgens Waanders is het mooi dat veel toeristen jaarlijks Dokkum wetente vinden. “Maar het kan altijd beter,” is haar oordeel.