Een project met meerwaarde

0
49
Zuidhorn CCZ Janet Postema Esther Plezier-1

Vrijwillige inzet op maat

ZUIDHORN – In de gemeente Zuidhorn is het project ‘Vrijwillige Inzet op Maat’ (VIOM) gestart. Alle mensen die een bijstandsuitkering ontvangen zijn benaderd of zij zich als vrijwilliger willen gaan inzetten. Het idee hierachter is dat deze mensen iets terugdoen voor de samenleving, als een soort van tegenprestatie voor het ontvangen van de uitkering. Bovenal echter, gaat het bij VIOM om investeren in de mensen die in deze categorie vallen. “Een project met meerwaarde”, vinden Esther Pleizer, coördinator vrijwilligerswerk bij de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ), en Janet Postema, die als coach is aangesteld.

Sinds 1 januari 2012 mag een gemeente van elke bijstandsgerechtigde een zogenaamde tegenprestatie verlangen. Daarom besloot de gemeente Zuidhorn het VIOM-project op te starten. Zij schakelde voor de uitvoering SWgZ in. Janet, projectmedewerkster bij SWgZ, is als coach degene die met de uitvoering van het project is belast. Eigenlijk kan er nu al van een succes worden gesproken. Binnen het project is ruimte voor twintig deelnemers, waarvan de eerste vijftien zich al binnen tien dagen hadden aangemeld. Inmiddels staat de teller zelfs al op zeventien.

Iedere deelnemer wordt persoonlijk door Janet begeleidt. Zo begint het traject met een thuisbezoek, waarbij zij met veel geduld en aandacht alleen al ieders verhaal aanhoort. “Ja, want er is niemand zonder verhaal”, beaamt Janet. Volgens Esther is dit een grote meerwaarde van het project. “Ik krijg deze mensen ook wel eens aan de lijn”, vertelt ze, “maar ik kan ze gewoonweg niet de tijd en aandacht geven die ze nodig hebben. Janet kan dat wel. We praten hier over mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De winst is dat ze wat gaan doen. Ze hebben vaak een heel laag zelfbeeld en zien niet meer de mogelijkheden in de samenleving.”

De naam is niet voor niets gekozen. “Het is echt maatwerk om uiteindelijk iedereen aan een leuk vrijwilligerswerk te helpen. We streven altijd ernaar om aan te sluiten bij de kwaliteiten van de mensen.” Janet vult haar aan: “een vrijwilligersjob passend bij wie jij bent en wat je doet. We zijn wel zoekende naar die meerwaarde.” Daarom gaat ze tijdens de gesprekken met de deelnemers hardop denken over de mogelijkheden. “Wat vindt je leuk om te doen. Wil je met kinderen werken of wil je snuffelen in de zorg? Waar kan je terecht hier in de omgeving? In Aduard bijvoorbeeld, heeft één persoon zich al aangemeld bij Dorpsbelangen en is een ander aangemeld als gids voor het Kloostermuseum.” Het is vooral investeren in de mensen zelf. “Janet gaat met ze brainstormen, maar legt wel het initiatief bij hunzelf”, aldus Esther. “Lukt dat niet, dan is ze er altijd nog om ze weer op weg te helpen.”

Dat SWgZ wordt ingeschakeld voor dit project is een mooie erkenning van het vrijwilligerswerk. “Vrijwilligerswerk wordt steeds meer als instrument gezien”, vindt ook Esther. “Ik merk dat er een hele kentering is geweest en dat het steeds meer een issue is. Op het gebied van re-integratie en participatie bijvoorbeeld.” Belangrijkste uitgangspunt voor haar is werken vanuit een perspectief. “Voor de één kan dit richting betaald werk zijn, voor een ander gaat het om sociale contacten of soms zelfs gewoon een dagritme.”

Voor de groep deelnemers aan VIOM wordt nu vooral hard gezocht naar een passende plek. “Daar kunnen we best nog wat helpende handjes bij gebruiken.” Over een eventueel vervolg is nog niet nagedacht. “Ik probeer deze mensen nu vooral mee te geven ook aan het einde van het project door te gaan bij de organisatie,” aldus Janet. “Het gaat wel om mensen die veel zorg nodig hebben, daarom is het nu begrensd tot deze twintig mensen”, vertelt Esther. “Maar het zou heel mooi zijn, als er een soort navolging komt. Voor nu willen we dit vooral heel positief oppakken.”

Voor meer informatie over het project kan men contact opnemen met SWgZ: www.deviz.nl, Esther Pleizier e.pleizier@swgz.nl of 06 22455673, Janet Postema (0594) 504711 of per mail j.postema@swgz.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here