Een project met meerwaarde

37
143
Zuidhorn CCZ Janet Postema Esther Plezier-1

Vrijwillige inzet op maat

ZUIDHORN – In de gemeente Zuidhorn is het project ‘Vrijwillige Inzet op Maat’ (VIOM) gestart. Alle mensen die een bijstandsuitkering ontvangen zijn benaderd of zij zich als vrijwilliger willen gaan inzetten. Het idee hierachter is dat deze mensen iets terugdoen voor de samenleving, als een soort van tegenprestatie voor het ontvangen van de uitkering. Bovenal echter, gaat het bij VIOM om investeren in de mensen die in deze categorie vallen. “Een project met meerwaarde”, vinden Esther Pleizer, coördinator vrijwilligerswerk bij de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ), en Janet Postema, die als coach is aangesteld.

Sinds 1 januari 2012 mag een gemeente van elke bijstandsgerechtigde een zogenaamde tegenprestatie verlangen. Daarom besloot de gemeente Zuidhorn het VIOM-project op te starten. Zij schakelde voor de uitvoering SWgZ in. Janet, projectmedewerkster bij SWgZ, is als coach degene die met de uitvoering van het project is belast. Eigenlijk kan er nu al van een succes worden gesproken. Binnen het project is ruimte voor twintig deelnemers, waarvan de eerste vijftien zich al binnen tien dagen hadden aangemeld. Inmiddels staat de teller zelfs al op zeventien.

Iedere deelnemer wordt persoonlijk door Janet begeleidt. Zo begint het traject met een thuisbezoek, waarbij zij met veel geduld en aandacht alleen al ieders verhaal aanhoort. “Ja, want er is niemand zonder verhaal”, beaamt Janet. Volgens Esther is dit een grote meerwaarde van het project. “Ik krijg deze mensen ook wel eens aan de lijn”, vertelt ze, “maar ik kan ze gewoonweg niet de tijd en aandacht geven die ze nodig hebben. Janet kan dat wel. We praten hier over mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De winst is dat ze wat gaan doen. Ze hebben vaak een heel laag zelfbeeld en zien niet meer de mogelijkheden in de samenleving.”

De naam is niet voor niets gekozen. “Het is echt maatwerk om uiteindelijk iedereen aan een leuk vrijwilligerswerk te helpen. We streven altijd ernaar om aan te sluiten bij de kwaliteiten van de mensen.” Janet vult haar aan: “een vrijwilligersjob passend bij wie jij bent en wat je doet. We zijn wel zoekende naar die meerwaarde.” Daarom gaat ze tijdens de gesprekken met de deelnemers hardop denken over de mogelijkheden. “Wat vindt je leuk om te doen. Wil je met kinderen werken of wil je snuffelen in de zorg? Waar kan je terecht hier in de omgeving? In Aduard bijvoorbeeld, heeft één persoon zich al aangemeld bij Dorpsbelangen en is een ander aangemeld als gids voor het Kloostermuseum.” Het is vooral investeren in de mensen zelf. “Janet gaat met ze brainstormen, maar legt wel het initiatief bij hunzelf”, aldus Esther. “Lukt dat niet, dan is ze er altijd nog om ze weer op weg te helpen.”

Dat SWgZ wordt ingeschakeld voor dit project is een mooie erkenning van het vrijwilligerswerk. “Vrijwilligerswerk wordt steeds meer als instrument gezien”, vindt ook Esther. “Ik merk dat er een hele kentering is geweest en dat het steeds meer een issue is. Op het gebied van re-integratie en participatie bijvoorbeeld.” Belangrijkste uitgangspunt voor haar is werken vanuit een perspectief. “Voor de één kan dit richting betaald werk zijn, voor een ander gaat het om sociale contacten of soms zelfs gewoon een dagritme.”

Voor de groep deelnemers aan VIOM wordt nu vooral hard gezocht naar een passende plek. “Daar kunnen we best nog wat helpende handjes bij gebruiken.” Over een eventueel vervolg is nog niet nagedacht. “Ik probeer deze mensen nu vooral mee te geven ook aan het einde van het project door te gaan bij de organisatie,” aldus Janet. “Het gaat wel om mensen die veel zorg nodig hebben, daarom is het nu begrensd tot deze twintig mensen”, vertelt Esther. “Maar het zou heel mooi zijn, als er een soort navolging komt. Voor nu willen we dit vooral heel positief oppakken.”

Voor meer informatie over het project kan men contact opnemen met SWgZ: www.deviz.nl, Esther Pleizier e.pleizier@swgz.nl of 06 22455673, Janet Postema (0594) 504711 of per mail j.postema@swgz.nl

37 REACTIES

 1. I simply want to say I am newbie to blogging and site-building and really liked your web blog. Likely I’m going to bookmark your site . You amazingly have good well written articles. Kudos for revealing your web-site.

 2. I have seen a great deal of useful items on your internet site about pcs. However, I’ve the opinion that notebook computers are still not quite powerful adequately to be a good selection if you normally do projects that require loads of power, such as video touch-ups. But for net surfing, statement processing, and the majority of other prevalent computer work they are fine, provided you can’t mind the tiny screen size. Thanks for sharing your opinions.

 3. I do trust all of the concepts you have introduced for your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 4. This is very attention-grabbing, You’re a very professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to searching for more of your great post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks!

 5. With almost everything that appears to be developing throughout this particular subject matter, many of your points of view are generally relatively radical. However, I am sorry, because I can not give credence to your whole suggestion, all be it stimulating none the less. It appears to us that your remarks are actually not entirely validated and in reality you are your self not fully confident of your point. In any event I did appreciate reading it.

 6. Hello, Neat post. There is a problem together with your web site in web explorer, could check this¡K IE still is the marketplace leader and a big component to folks will leave out your fantastic writing due to this problem.

 7. The heart of your writing whilst appearing reasonable at first, did not sit very well with me after some time. Somewhere within the paragraphs you managed to make me a believer unfortunately only for a while. I nevertheless have got a problem with your jumps in logic and one would do nicely to help fill in those gaps. In the event that you can accomplish that, I would surely be amazed.

 8. excellent put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 9. You are my inhalation, I possess few web logs and sometimes run out from post :). “No opera plot can be sensible, for people do not sing when they are feeling sensible.” by W. H. Auden.

 10. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information particularly the closing phase 🙂 I take care of such information much. I used to be seeking this certain info for a long time. Thanks and good luck.

 11. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 12. Simply want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply great and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 13. Thanks for your article. I also feel that laptop computers have gotten more and more popular these days, and now in many cases are the only form of computer included in a household. The reason being at the same time they are becoming more and more inexpensive, their computing power is growing to the point where they can be as highly effective as personal computers out of just a few years back.

 14. I used to be suggested this blog by means of my cousin. I’m not certain whether this publish is written by way of him as nobody else understand such targeted about my problem. You’re incredible! Thank you!

 15. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 16. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 17. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 18. I not to mention my buddies have been looking at the excellent strategies located on the website and at once got an awful feeling I never thanked the website owner for those secrets. These ladies appeared to be for that reason happy to learn them and have now without a doubt been making the most of these things. Thank you for truly being considerably helpful and also for picking out varieties of outstanding things millions of individuals are really desperate to discover. My honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 19. excellent put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should proceed your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 20. hello!,I love your writing very much! proportion we be in contact more about your post on AOL? I require an expert in this house to solve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to look you.

 21. Somebody necessarily help to make critically articles I’d state. That is the first time I frequented your web page and so far? I amazed with the research you made to create this actual publish amazing. Wonderful job!

 22. I used to be very pleased to search out this web-site.I needed to thanks in your time for this wonderful learn!! I definitely enjoying each little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 23. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

 24. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here