Friesland springt goed uit collectebus

0
3027

DONGERADEEL – Fryslân geeft gul aan goede doelen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau Fondswerving (CBF) is gebleken dat er tien Friese gemeenten in de top vijftig staan. De gulste gemeente van Fryslân is Schiermonnikoog. Gemeente Dongeradeel staat op plaats 21.

Geke van Buizen van het Prinses Beatrix Spierfonds denkt dat het te maken heeft met de verbintenis met de kerk. Buising: “De dorpen in de gemeente Dongeradeel zijn hechte gemeenschappen. Er is meer bereidheid en stimulatie om iets voor de medemens te doen. Kollum heeft een vaste groep dames die de collecte in het dorp organiseert. In de stad Groningen is het alweer veel moeilijker om een collectant te vinden omdat het veel anoniemer is. Vaak houden ze na een jaar collecteren ook alweer met op.” Er zijn verschillende manieren van collecte lopen. In Dokkum loopt men met de welbekende bus maar in de kleinere dorpen loopt men met lijsten. Hierop is openlijk te zien wat buurman A geeft en dan kan buurman B moeilijk achter blijven. “Je zou denken dat de lijsten meer opleveren maar dat scheelt gemiddeld € 30,- op het totaalbedrag.” Joke Jelgerhuis zit bij de organisatie in Dokkum. “Ook loop ik regelmatig zelf als er een tekort is. We halen al jaren een goede opbrengt op, al loopt het jaarlijks wel iets terug. De collectanten zijn erg fanatiek en gaan net zo lang bij een woning langs totdat er iemand thuis is. Er wordt echt moeite voor gedaan. Zelf loop ik ook nog voor Amnesty International,” vertelt Jelgerhuis.