Jacob Kraima

0
234
Aduard mmh Luit

Voorzitter IJsclub Aduard

“Een week als deze, dat er genoeg ijs ligt en het blijft vriezen, ja, daar word ik natuurlijk wel blij van. Daar doe je het al het werk voor en daarvoor knap je de ijsbaan op. Ik ben nu vijf jaar voorzitter en zolang ik dat ben, is er ijs geweest. Daarvoor is de ijsclub eigenlijk uit nood geboren, omdat we twaalf jaar geen ijs hadden gehad. De financiën stonden er niet al te fris voor en het onderhoud moest nodig worden opgepakt. Dankzij het ijs hebben we de laatste jaren een hoop voor elkaar gekregen. We zijn van 250 naar 400 leden gegroeid. Het is niet zozeer dat mensen opzeggen als er een jaar geen ijs is, maar je krijgt dan vooral geen nieuwe aanwas. Er is inmiddels een nieuwe schuur gekomen en de kantine is opgeknapt. Ook zijn er allerlei nieuwe machines gekocht. We hebben zelfs zelf een dweilmachine ontwikkeld. Dat werkt fantastisch. Ook hebben we een nieuwe website. Als er dan genoeg ijs ligt, dan maken we het daarop bekend. Ja, via de website, twitter en facebook werkt tegenwoordig wel zo snel. We hebben nog wel een bord aan de weg, maar dat is meer voor de nostalgie. Dat houden we er wel in, hoor. Wanneer we opengaan? Bij zeven centimeter ijs. Meestal wordt de baan in november onder water gezet en als het dan spannend begint te worden, dan ga ik dagelijks even heen om te meten. Nu het open is, ben ik er wel veel, inderdaad. Ik woon er bijna. Bezoekersaantallen houden we niet bij, maar de ijsbaan is wel behoorlijk vol. Er zijn denk ik toch wel telkens een paar honderd bezoekers aanwezig. Er ligt nu prima ijs en het is hartstikke gezellig. Eén groot succesverhaal dit jaar. Of eigenlijk de laatste vijf jaar wel. Zelf schaats ik niet, ik durf niet meer. Er was deze week ook nog een vrouw van tegen de tachtig op het ijs en een man die al dik tachtig was. Daar ben ik eigenlijk wel jaloers op.”