OBS de Lytse Wiman sluit de deuren

0
105
Twijzel - OBS de lytse wiman

TWIJZEL – Met ingang van het volgende schooljaar zullen de deuren van Openbare Basisschool de Lytse Wiman in Twijzel niet meer opengaan voor leerlingen. De school heeft minder dan 23 leerlingen en verliest daarmee het recht op de rijksvergoeding die nodig is om de school open te kunnen houden. Het bestuur van de Stichting Regionaal Openbaar Basisonderwijs Lauwersland (Roobol) heeft bij de gemeente Achtkarspelen het verzoek voor het sluiten van de school ingediend.

Voor het schoolbestuur van de Lytse Wiman kwam het als een onaangename verrassing dat de school de deuren moet sluiten. Op 1 oktober 2011 voldeed de school nog aan de gestelde normen, het jaar erop telde de dorpsschool 21 leerlingen. ‘Het leerlingenaantal is de afgelopen jaren snel gedaald. We hadden niet verwacht dat de sluiting zo snel al zou komen. Natuurlijk hebben we er al een aantal jaar rekening mee gehouden dat we wel een hele kleine school hebben, maar we hoopten dat we meer tijd zouden hebben,’ aldus Trees Galema, directeur van de Stichting Roobol.

Voor de gemeente Achtkarspelen is het belangrijk om een gevarieerd onderwijsaanbod aan te kunnen bieden. Zij faciliteren daarom een onderzoek om te zien hoe in Twijzel een samenwerking tussen het christelijk en het openbaar onderwijs plaats zou kunnen vinden. Achtkarspelen heeft het doel om in elk dorp van de gemeente ten minste een school te behouden waar leerlingen van christelijke en openbare identiteit zich prettig voelen.

Er zijn al langere tijd gesprekken gaande tussen de schoolbesturen, directies en ouders van beide scholen. De bereidheid tot medewerking is groot, maar concrete afspraken zijn er tot dusver niet gemaakt. Ouders van de kinderen die nu nog op de Lytse Wiman zitten hebben begripvol gereageerd op de sluiting van de school. ‘De ouders vinden het jammer dat de school gesloten wordt, maar hebben er wel begrip voor.’

Met name voor de leerlingen die momenteel in groep 7 zitten en na dit schooljaar nog maar een jaar naar het basisonderwijs hoeven wordt druk gezocht naar een passende oplossing voor het laatste jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here