Schaatspret in de regio

0
129
Ryptsjerk Schaatspret in de regio 2

REGIO – Nog voordat de temperaturen het nulpunt bereikt hadden brak de schaatsgekste los in vele delen van Friesland. Een paar dagen voordat het zou beginnen te vriezen werden schaatsen uit het vet gehaald, de weerkaarten nadrukkelijk in de gaten gehouden en thermometers veelvuldig gecheckt. Toen het eenmaal begon te vriezen was er voor sommigen geen houden meer aan. De eerste schaatsers op de Ryptsjerksterpolder stonden op zondagmorgen vroeg al op de ijzers. Het ijs was toen nog maar een paar centimeter dik en hield het dan ook niet.

Nadat het na zondag twee nachten flink gevroren had kon er op dinsdag pas echt goed geschaatst worden bij Ryptjserk. ’s Middags stonden er enkele tientallen schaatsers op het ijs. Herman Roest uit Feanwâlden stapte na zo’n vijf kwartier schaatsen weer op de fiets richting huis. ‘Het ijs is echt magnifiek, het mooiste ijs van de laatste jaren. Er zijn bijna geen windwakken.’ Roest is van plan de rest van de week nog vaker te gaan schaatsen. ‘Daarom begin ik nu met een uurtje, vijf kwartier schaatsen. De schaatsconditie moet nog even opgebouwd worden. Ik ben van plan het elke dag een beetje op te voeren.’

Het ijs bij Ryptsjerk mag er dan wel goed bijliggen, op dinsdag was het ijs nog lang niet overal vertrouwd. ‘Ik kom nog niet te ver, verderop bij de Wielen lijkt het ijs mij nog niet dik genoeg.’

Sybrand Maat en Libbe Leistra hebben dinsdag in alle vroegte hun koek- en zopietent opgezet en serveren warme chocolademelk, koffie, thee en wat lekkers aan de hongerige schaatsers. ‘Wanneer er ijs ligt staan wij hier al snel klaar met de koek- en zopietent. Dit hebben we de voorgaande jaren ook gedaan. We staan hier net zolang totdat er op de buitenwateren ook gereden kan worden. Dan zie je hier niemand meer, dan wil iedereen op de buitenwateren schaatsen. Wij verhuizen dan naar de tegeltjesbrug of naar Bartlehiem,’ aldus Libbe. Of hij zelf niet liever een rondje wil schaatsen? ‘Dat doe ik ’s ochtends, voordat er andere mensen komen schaatsen.’

Toeval of niet, in de bibliotheek in Surhuisterveen werd deze zelfde dinsdag door Hedman Bijlsma de lezing ‘Onder nul’ gehouden, over de geschiedenis van het schaatsen, de schaatsgeschiedenis van Achtkarspelen en de rol die vrouwen spelen in de schaatsgeschiedenis. ‘Vorige week was er nog een voorzitter van een ijsbaanvereniging die tegen mij zei: ‘Bijlsma, het wordt ‘m niet deze winter.’ En moet je nu zien! Ik mag nog blij zijn dat er zoveel mensen bij de lezing zijn nu!’ Ongeveer dertig mensen hadden plaatsgenomen bij de lezing. Voor een aantal was de lezing een feest van herkenning. Bij namen die Bijlsma noemde uit de schaatsgeschiedenis van Achtkarspelen werd veelvuldig met de hoofden geknikt.

De meeste ijsbanen werden woensdagmiddag geopend. In Buitenpost ging de baan om 13.00 uur open. Terwijl verscheidene kinderen voorzitter Ale de Haan voorbij schaatsten was De Haan nog druk bezig een wak te hakken in het ijs in de tonnen op de baan. ‘Als je een wak maakt in de tonnen komt het water onder het ijs licht in beweging en dat voorkomt scheuren in het ijs.’

De eerste wedstrijden op het ijs werden op dinsdag en woensdag aangekondigd en op donderdag even snel weer afgelast. De ijsdiktes van verschillende ijsbanen bleken niet voldoende te zijn om een verantwoorde wedstrijd te kunnen organiseren. In Surhuisterveen werd de marathon van vrijdagavond afgelast vanwege de ijsdikte van het ijs. De vereiste 10 centimeter was er niet, de baan telde slechts 7 centimeter. De marathon is uitgesteld tot vrijdag 25 januari. Wanneer het ijs dan dik genoeg is wordt dan wel de marathon geschaatst.

Ryptsjerk - Schaatspret in de regio

 

Buitenpost - schaatspret in de regio 2

Buitenpost - Schaatspret in de regio