Startbijeenkomst Kern met Pit

0
121
Burgum - kern met pit

BURGUM – Zaterdagochtend werden in Glinstra State in Burgum de nieuwe projecten voor ‘Kern met Pit’ gepresenteerd. Kern met Pit is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, waarbij bewonersgroepen worden uitgedaagd om hun leefomgeving te verbeteren. Kern met Pit daagt de groepen uit om hun idee binnen een jaar te realiseren. Is het project binnen een jaar klaar, dan krijgt de groep 1000 euro ten bate van het project. Uit alle projecten wordt een provinciale winnaar gekozen die nog eens 1500 euro extra krijgt.

Verschillende bewoners groepen uit heel Friesland kwamen zaterdag in Burgum bijeen om hun ideeën ter verbetering van hun leef omgeving te presenteren. Zo presenteerde Dorpsbelang Hantumhuizen een idee om twee al bestaande wandelpaden met elkaar te gaan verbinden, zodat men niet aan het einde van elk pad dezelfde route terug hoeft te lopen. De kerk in Hantumhuizen is eigenaar van de grond, en heeft reeds het groene licht gegeven voor de aanleg van een verbinding tussen de beide wandelpaden.

Buurtvereniging ‘de Heidebuorren’ uit Sumarreheide presenteerde een plan waarbij een nieuwe kabelbaan geplaatst zou worden op het speelplein. De huidige kabelbaan is tijdens de jaarlijkse keuring afgekeurd door de gemeente en moet afgebroken worden. Ook vanwege de vele fietstochten die zomers langs het speelplein komen is het voor de buurtvereniging van belang dat er een nieuwe kabelbaan geplaatst gaat worden.

Van alle presentaties die gehouden werden zijn er twaalf geselecteerd om mee te doen met het project.

‘s Middags was er de uitreiking van de prijs van 2012. Het jeugdhonk in Morra-Lioessens won de Fryske Kern met Pit-prijs en daarmee een bedrag van 1500 euro. De nieuwbouw van het jeugdhonk heeft ervoor gezorgd dat de problematiek van de zuipketen verdwenen is en daarmee is de leefbaarheid van de dorpen flink verbeterd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here