Steursma neemt afscheid als bestuurslid van kringloopwinkel

0
1433
afscheid Pieter Steursma

GROOTEGAST – Pieter Steursma heeft afgelopen maandag afscheid genomen als bestuurslid van de kringloopwinkel in Grootegast. Steursma en zijn vrouw werden die middag verrast met een gezellige middag in de kantine van de kringloopwinkel in het voormalige pand van Inventra op het industrieterrein van Grootegast. De winkel raakt Steursma niet helemaal kwijt. Als vrijwilliger wil hij actief blijven.

Het aftredende bestuurslid werd toegesproken door de overkoepelende voorzitter Aafko de Vries. Hij memoreerde naar de jaren ’80 waarin de winkel opgericht werd. “Ik weet nog goed dat we met z’n allen bij de notaris zaten,” vertelt hij. “Het waren lastige tijden. In die jaren had Opende bijvoorbeeld nog haar eigen gebouw voor de sociale verzekeringen. Dat gebouw werd van binnen helemaal vernield door mensen die geld wilden in de economisch slechte tijden.”

Het aantal klanten voor de kringwinkels nam snel toe en overal begonnen groepen mensen eigen winkel. De overkoepelende organisatie zorgde voor de vestigingen in Marum, Dokkum, Lutjegast en Grootegast. De Vries: “We probeerden een zo neutraal mogelijke stichting te zijn, hoewel we allemaal wel een eigen kerkelijke achtergrond hadden. Wij stonden open voor iedereen.”

Ook Steursma weet nog veel uit die tijd. “Ieder jaar hadden we een toename. Mensen hadden te weinig geld en wij konden hun helpen bij het zoeken naar meubels en andere belangrijke dingen.” Toch legt de 81-jarige nu de bestuurstaken naast zich neer. “Je moet een keer een stap terug doen. Er zijn nu jonge mensen die het overnemen. Zelf ben ik niet bang dat ik in een zwart gat val, want ik blijf als vrijwilliger.”

In die 26 jaar haalde hij honderden woningen leeg. Vele tienduizenden meubels gingen daarbij door zijn handen. “We vonden allerlei dingen. Sieraden bijvoorbeeld en oude foto’s. Alles hebben we weer teruggestuurd naar de families.” Wat hem zo aansprak was de veelzijdigheid aan klanten. “Je kwam met allerlei mensen in aanraking, die soms heel anders waren dan wij van huis uit. Zelf heb ik een kerkelijk achtergrond, maar ik heb ook veel van de humanistische achtergrond geleerd. Het waren grootse ervaringen voor mij.”