Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden archiveert en deelt oude foto’s

0
1402
Oenkerk - Stichting cultureel erfgoed

‘Prachtig om te zien hoe men vroeger leefde’

OENTSJERK – Sinds het ontstaan van de fotocamera heeft de mens altijd behoefte gehad om gebeurtenissen vast te leggen. Veel foto’s verdwijnen echter in laadjes en op stoffige zolders en verliezen daarmee hun waarde. ‘Zonde’, zo vinden Djoke Deelstra en Piet de Vries, leden van de Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden. ‘Het is prachtig om aan de hand van oude foto’s te zien hoe men vroeger hier in de dorpen leefde. Wat voor bedrijven hier gevestigd waren en hoe de mensen de dagen doorkwamen.’ Vijftien jaar geleden is de Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden ontstaan toen bleek dat Jappie van Huizen een enorme verzameling van oude foto’s en ansichtkaarten van de Trynwâlden had aangelegd. Om deze verzameling zo goed mogelijk te kunnen bewaren en aan te kunnen vullen, werd de stichting in het leven geroepen. Inmiddels zijn er al zo’n duizend foto’s gedigitaliseerd.

In 1966 werd er in Oentsjerk een dorpsfilm opgenomen. In de meeste straten van Oentsjerk werd gefilmd en waren vele dorpsinwoners van die tijd te zien. In die tijd waren er nog maar weinig mensen met een filmcamera en de inwoners van de dorpen waren dan ook erg nieuwsgierig toen er een camera in hun straat verscheen. Daarom zijn er veel dorpsinwoners op de film te zien. Van de beelden zijn er 427 stilstaande beelden gemaakt om te kunnen achterhalen wie er allemaal op de film staan. ‘Inmiddels hebben we zo’n 97% van de mensen op de film kunnen achterhalen. Een enkeling zijn we nog steeds niet achter wie het zijn, maar van hen is het ook best mogelijk dat zij niet uit de Trynwâlden komen. Zo stond er een man op de film waarvan we er achter kwamen dat hij de voddenman was. Hij kwam dus helemaal niet uit het dorp.’

Naast de film van Oentsjerk heeft de stichting ook films van de dorpen Aldtsjerk en Gytsjerk in hun bezit. ‘Er is destijds ook van Mûnein een dorpsfilm gemaakt, maar die is niet meer te vinden. Het is lange tijd ergens in een kluis bewaard, maar daarna zijn we het spoor kwijt.’ Binnenkort zal Deelstra met de film van Gytsjerk aan de slag om daarvan te achterhalen wie er allemaal op staan. ‘In eerste instantie benaderen we eerst de bewoners van de straten zelf. De oudere bewoners weten vaak nog veel te vertellen over die tijd, en kunnen zich nog veel namen herinneren. Mochten we er echt niet achterkomen wie er op de film staan dan schakelen we de hulp in van anderen via onze website.’

De Vries beheert de website erfgoedtrynwalden.nl en de Flickr-pagina waar de stichting foto’s op zet. ‘Via het internet krijgen we veel reacties binnen. Mensen van buiten Friesland die familieleden herkennen op de foto’s vinden het leuk om te reageren.’ En de website en fotopagina doen het goed. De foto’s werden in minder dan een jaar tijd maar liefst 40.000 keer bekeken.