Zorgen over werkgelegenheid Zuidhorn

0
85

ZUIDHORN – De gemeenteraad van Zuidhorn heeft zorgen over de toekomstige werkgelegenheid in de gemeente. De zorgen zijn zo groot dat er volgens een meerderheid van de raad een onderzoek moet komen naar opties voor de toekomst. De opstelling zorgde voor irritaties in de raadszaal.

Het is de VVD en GroenLinks een doorn in het oog dat de gemeente volgens de partijen niet goed weet waar de kansen in de toekomst liggen. "Het college laat zich meer door de omstandigheden dicteren dan het de kiezers beloofde beleid," stelde Klaas-Wybo van der Hoek (GL). "De burgemeester wordt dan ingezet als troef van het college en lacht alle problemen weg." Volgens de partij komen verschillende branches in de gemeente niet tot ontwikkeling. "Als er nu niks gebeurt op bijvoorbeeld het gebied van glasvezel weten we dat Zuidhorn over vijf jaar niet meer op de kaart staat."

Kritiek was er ook vanuit de VVD. "Dit college komt niet verder dan bedrijfsbezoeken, maar daarmee creëer je geen werkgelegenheid," was de stelling van René Westerhoff. Volgens Harrie Rutgers (D66) past het college vooral op de winkel.

Het college schoot na de beschuldigingen in de verdediging. Volgens de wethouders en de burgemeester wordt er juist hard gewerkt aan de werkgelegenheid, maar zijn er niet meer mogelijkheden. Steun kwam er direct van de ChristenUnie en de PvdA. Het CDA was minder happig. Deze partij had niet direct kritiek op het huidige beleid, maar wilde wel uitgezocht hebben hoe de toekomst eruit ziet. De partij ging daarom mee in een motie, die het college opdraagt het onderzoek uit te voeren.

Een andere motie, opgesteld door GroenLinks, haalde het niet. Met de motie wilde fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek het college te hulp schieten met een nieuw bestuursakkoord. "Er zit een gaatje in je hoofd als je hier niet op ingaat," zei hij. "De oppositie wil graag meedenken. Het college moet dit voorstel wel omarmen, anders zijn de woorden over samenwerking van burgemeester Swart niks waard."

Swart (CDA) was niet blij met de uitspraken. "We zijn er met hart en ziel mee bezig," stelde hij. "Als gemeente kunnen we niet alles aanpakken en ik ga u geen worst voorhouden." André Hatzman ondersteunde dat. Hij liet geïrriteerd weten dat de raad een plan van aanpak bij de voorjaarsnota kon verwachten. "Dan is het aan u om er iets van te vinden. Wij houden vertrouwen in dit college." De motie werd uiteindelijk alleen gesteund door de VVD en D66, waarmee er geen meerderheid voor was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here