Baldrs Draumar wil gewoon lekker optreden

0
170
Baldrs_Draumar_Live_1

DOKKUM – Met artiestennamen als Dondervuyscht, Zuypschuyt, Vuurschpuwer, Wildgeraesch en Schaduwlied krijg je niet de indruk dat je te maken hebt met een band die zoetsappige popmuziek maakt. En dat maakt de band Baldrs Draumar dan ook niet. Zelf omschrijven ze de muziekstroming als een combinatie van Viking- en Folkmetal. Kenners zullen in de muziek van Baldrs Draumar Scandinavische invloeden herkennen. De bandnaam en vele titels van nummers komen uit het Noors. Daarnaast gebruiken ze ook het Engels en het Fries.

De Scandinavische mythologie heeft op de eerste CD van de band een grote rol gespeeld. ‘Onze bandnaam is Baldrs Draumar, wat staat voor Baldr’s dromen. Baldr is in de Noorse mythologie de zoon van Odin. Baldr had profetische dromen waarin hij zijn eigen einde voorzag evenals het einde van de wereld. In de Noorse mythologie is Baldr niet de bekendste figuur, veel bands gebruikten al het verhaal van Odin of Thor. Dat maakte het voor ons juist interessanter om Baldr zijn verhaal te vertellen op onze eerste CD genaamd “Forfedres Fortellinger’, wat ‘Verhalen van onze voorvaderen’ betekent.’ Aldus Dondervuyscht, de drummer van de band.

Het mag dan misschien ruige muziek zijn die de band maakt, er is een aardige markt voor. ‘Toen we een jaar of vier geleden begonnen, traden we voornamelijk op in kroegen en kleinere zalen. Inmiddels hebben we optredens gehad in populaire Friese poppodia als Theater Romein in Leeuwarden en het Bolwerk in Sneek of festivals als Dokk’m Open Air. Ook komen we steeds meer buiten de provincie en zelfs buiten de landsgrenzen.’

Internationaal doet Baldrs Draumar het goed. ‘Het is ongelofelijk waarvandaan mensen ons en onze muziek weten te vinden. Onze CD’s worden in Amerika en Duitsland goed verkocht, een man uit Argentinië bestelde onlangs onze Friese t-shirts en zelfs vanuit India wordt er gekocht.’ Ondanks dat het buitenland lonkt beseft de band dat er ook in Nederland en Friesland nog veel winst valt te behalen.

‘Wij willen voornamelijk leuk optreden. Het is gaaf om zo nu en dan eens buiten Friesland en buiten Nederland op te treden, met een ander publiek krijg je ook andere reacties. Mochten we meer naar het buitenland kunnen om op te treden dan staan we daar zeker voor open, maar we zien wel hoe het gaat lopen.’

Baldrs Draumar geeft op Paasmaandag een optreden op het Friestalige festival Aaipop in Nijlân. ‘Wij zijn heel benieuwd hoe ons optreden daar ontvangen wordt. Het is een festival voor allerlei verschillende muzieksoorten en daar komen natuurlijk mensen met allerlei muzieksmaken op af.’

Momenteel is de band druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende CD. Op deze CD zal de band alleen Friese nummers ter gehore brengen. ‘We zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Op deze CD willen we het verhaal van Redbad, een van de belangrijkste koningen van Friesland, vertellen.’ De titel van het album zal ‘Aldgillissoan’ worden, wat‘zoon van Aldgillis’ betekent. Met het maken van een Friestalige CD wil de band ook in het buitenland het Fries bekendheid geven. Als alles volgens plan verloopt zal de nieuwe CD van Baldrs Draumar rond het einde 2013 klaar zijn.

Wie nieuwsgierig is naar de muziek van Baldrs Draumar kan daarvoor terecht op de website www.baldrsdraumar.com of de facebookpagina van de band.