Extra verkeerscontroles leiden tot verbetering verkeersveiligheid

0
114

WESTERKWARTIER – In 2011 startte het project Subjectieve Verkeersveiligheid met als doel de gemiddelde snelheid op vier wegen in het Westerkwartier te verlagen, zodat mensen zich veiliger voelen. Het project is afgerond en uit de resultaten blijkt dat er gesproken kan worden van en succes.

Op drie wegen is het gelukt de gemiddelde snelheid omlaag te brengen. Op de Mensumaweg in de gemeenten Grootegast en Leek ging de gemiddelde snelheid op een werkdag van 63 naar 59 km/per uur, op de Halbe Wiersmaweg in de gemeente Marum ging de gemiddelde snelheid van 75 nar 62 km/per uur en op de Weersterweg in de gemeente Zuidhorn ging de gemiddelde snelheid van 61 naar 59 km/per uur. Ook in de weekenden wordt hier langzamer gereden. Alleen op de Ipo Haaimaweg in de gemeente Grootegast steeg de gemiddelde snelheid. Een mogelijke oorzaak hiervan is de aanleg van betonstroken langs de weg ter bescherming van de bermen.

Zowel voor en na het project is er een enquête gehouden onder weggebruikers en omwonenden om te onderzoeken hoe men de verkeersveiligheid beleeft. Uit de resultaten blijkt dat minder mensen het verkeer als onveilig ervarne op alle vier de wegen. Het gaat zelfs om een daling van meer dan 20 procent op de Mensumaweg en de Weersterweg.