Financiële meevaller van 9 ton voor Achtkarspelen

1
148

Gemeente wordt gecompenseerd voor hoge kosten bijstand

BUITENPOST – Wethouder Klaas Antuma (CU) kon afgelopen week tijdens de raadsvergadering mededelen dat de gemeente Achtkarspelen een financiële compensatie van iets meer dan zes ton krijgt voor het aantal bijstandsuitkeringen dat in 2011 uitgekeerd is. Daarnaast krijgt de gemeente volgend jaar meer geld uit het gemeentefonds waardoor er bijna een miljoen extra in de boeken kan worden opgenomen.

“We vinden de verdeling van het bijstandsgeld al jaren niet terecht en hebben er vaak tegen geprotesteerd,” legt wethouder Antuma uit. “We vroegen ons altijd af waarom onze gemeente er zo slecht uitkwam. We hebben een meerjarige compensatie aangevraagd, maar die is afgewezen. Voor een incidentele vergoeding kwamen we wel in aanmerking.” Vorige week kreeg de gemeente het bericht dat het geld toegezegd is.

Hoewel het geld een meevaller is, wordt het niet direct uitgegeven. Antuma: “We zetten het bij de reserves, omdat het aantal mensen met een uitkering hard oploopt. Zo komen er elke week tussen de 10 en 15 personen bij.” Antuma is bang dat wanneer de stijging doorzet de gemeente dit jaar weer op een tekort afstevent. In dat geval wil hij weer een aanvraag gaan doen voor een nieuwe compensatie. “Als het zo doorgaat gaan we weer naar een tekort. Dan zullen we opnieuw een beroep op de overheid doen om het gat dicht te krijgen.” Om het probleem voorlopig op te vangen heeft de gemeente een miljoen euro beschikbaar gesteld uit de grondreserves.

Antuma verwacht niet dat nog veel meer mensen in de gemeente werkloos raken. “De mensen die nu bij ons in de bijstand komen zijn van een eerdere ontslaggolf. Die mensen zitten nu in de WW en die loopt ten einde. Die werkloosheidsuitkeringen zullen stabiliseren en wij krijgen straks een piek in de bijstandsuitkeringen. Het verschil is dat het Rijk de WW betaalt en wij de bijstand.”

De wethouder wil de komende maanden in blijven zetten op werkgelegenheidsprojecten. “We gaan met werkgevers kijken hoe ze om kunnen gaan met banen om nog meer mensen aan het werk te krijgen. Eind januari hebben we daarover een bijeenkomst samen met Tytsjerksteradiel. We verwachten daar veel van.”

Naast de compensatie voor de bijstand kan de gemeente ook rekenen op extra geld vanuit het gemeentefonds. Wethouder Antuma verwacht dat dit bedrag uit gaat komen op ongeveer drie toen. “Voor 2012 blijft er nog minimaal drie ton extra over voor de gemeente, wat wij niet hadden verwacht dus dat is heel mooi meegenomen.” Mede door de meevaller verwacht de wethouder dat het jaar 2012 afgesloten is in de positieve zin. “Voorlopig ga ik uit van een kleine plus. Hoe hoog het bedrag is moeten we nog uitrekenen.”

1 REACTIE

  1. Greetings! Very useful advice in this particular article! It is the little changes that make the most significant changes.

    Thanks a lot for sharing!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here