Massa-executie herdacht in Dokkum

0
191
Dokkum - herdenking

DOKKUM – Op de Woudweg in Dokkum werden kransen gelegd bij het monument ter herinnering aan de massa-executie van 22 januari 1945. Toen werden er twintig willekeurige gevangenen door de bezetter geëxecuteerd. De executie was een wraakactie op het verzet, die een paar dagen eerder bij de Falom een bevrijdingsactie hield op een gevangenentransport waarbij twee Duitsers om het leven kwamen. Op de Noorderdwinger werd een krans neergelegd door Raadslid Jacob Woudstra en wethouder Pytsje de Graaf. Na het opnoemen van de namen van de slachtoffers door directeur Stam van het Dockinga College werd er een stille tocht gehouden naar het monument op de Woudweg waar Florianne Haakma en Rafaela Dijkstra uit de tweede klas een krans neerlegden. Locoburgemeester Albert van der Ploeg en J.J. Blom van het comité tot herdenking van de 22e januari 1945 legden de andere kransen.