Podium Veluwemeer NK Marathon met hoog Westerkwartier gehalte

28
106
foske goingarijp

Van der Wal net geen eerste, Bekkering verrast met brons

ELBURG – Danielle Bekkering en Foske Tamar van der Wal hebben op het Veluwemeer bij Elburg het Westerkwartier weer eens op de kaart gezet. Tijdens het NK marathonschaatsen op natuurijs, afgelopen vrijdag rechtstreeks te volgen bij de NOS, werden de dames respectievelijk 3e en 2e. Voor Bekkering, de outsider een mooie opsteker, bij Van der Wal waren er gemengde gevoelens.

Zij had de wedstrijd van het jaar graag willen winnen. "Natuurlijk ben ik blij met de tweede plaats, maar dit is de wedstrijd waar het om gaat en ik ben sporter. Dus wil ik winnen. Bovendien had ik goede benen, voelde me sterk en had het idee dat winst er in zou zitten. Dat ik hem dat net niet pak, is wel even zuur, " was de eerlijke conclusie van de nummer twee, die rivale Mariska Huisman zag winnen. Van der Wal reed een sterke race, attent en zat bij alle ontsnappingen voorin. Het was een kopgroepje van zes dames met o.a. Danielle Lissenberg-Bekkering en alle andere kopstukken dat de strijd leek te gaan uitvechten. Twee kilometer voor de finish werden de meiden alsnog teruggepakt door een jagend peloton. "Gelukkig gebeurde dat pas vlak voor het einde, zodat de wedstrijd niet helemaal weer opnieuw begon, " blikt Van der Wal nog eens terug. Bekkering zat in het sleurende peloton en zag dat ze de kopgroep steeds dichter naderden. Tot veler verrassing wist de Den Hamse, toch al een dagje ouder en in de sprint niet de snelste, in de massasprint een derde plaats voor zich op te eisen. En daar was ze blij mee. "Na de Elfstedentocht is dit toch dé wedstrijd. Ik reed lekker en voelde me goed, zat een paar keer goed mee met een groepje en baalde ook dat er een kopgroepje ontstond. Daar had ik bij willen zijn. Uiteindelijk hebben we ze teruggepakt en besloot ik vroeg te gaan sprinten, omdat ik toch niet helemaal voorin zat. Aanvankelijk dacht ik vierde te zijn geworden. Ik ging samen met Maria Sterk de finish over en de jury liet aanvankelijk weten dat zij (Sterk) derde was. Uiteindelijk na het zien van de beelden bleek ik dat te zijn. Ja, dat was wel even een vreugdemomentje,” gniffelt de kopvrouw van team Renault.
Een dag na het NK op het Veluwemeer revancheert Van der Wal zich door daar wel alle kopstukken te verslaan in de (semi) klassieker over 60 kilometer. Ze ontsnapt na ruwweg 30 kilometer samen met Erna Last-Kijk in de Vegte en ze laten zich tijdens de zware wedstrijd (harde wind en sneeuw) niet meer terugpakken door het peloton. Na een uitstekende samenwerking slaat Van der Wal in de sprint met dodelijke precisie ijskoud toe en schudt Last-Kijk in de Vegte van zich af. Ze liet zien dat Huisman nog wel te verslaan is. "Ik rijd gewoon niet zo sterk als vorig jaar, maar bij tijd en wijle raak in het niveau wel aan. Dat was zowel in Elburg als in Goingarijp het geval. Mariska en ik zijn gewoon erg aan elkaar gewaagd. Dit jaar wint zij vaker, vorig jaar was ik dat. En ik denk dat zij ook wel een sprongetje heeft gemaakt. Het maakt het alleen maar aantrekkelijker voor het publiek,” grijnst Van der Wal, die hoopt volgende week op de Oostenrijkse Weissensee weer een prijs te pakken en Huisman af te troeven. En Huisman zelf? "Heb ik Groningen een beetje pijn gedaan? Ach, Groningen heeft mij ook vaak genoeg pijn gedaan. Sorry, maar ben toch heel blij dat de nationale titel niet in Groningen staat maar in Andijk."
Bij de mannen vertegenwoordigden Jaap Ketelaar, Pim Cazemier en Wierd Osinga de regio tijdens het weekeinde op natuurijs in eigen land. Alleen Osinga liet zich even écht zien. Hij deed dat onmiddellijk tijdens het begin van het NK zien door alleen ten strijde te trekken. "Ik wilde aanvallen, hoopte dat er iemand mee zou gaan en dat we direct met een kopgroep los zouden kunnen." Zijn alles of niets werd het laatste. Er volgde niemand en Osinga moest vroegtijdig de wedstrijd verlaten. "Ik was volledig leeg, maar het was een mooie ervaring," blikt de boomlange krullenbol uit Aduard terug op zijn toch teleurstellende wedstrijd. Cazemier reed zowel in Goingarijp als Elburg boven verwachting. “Het NK was een schitterende ervaring en ging gewoon heel goed. Door een val mistte ik de aansluiting met de voorste groep heb hem netjes uitgereden en werd 25e. Een dag later in Friesland werd ik zelfs 10e. Daar waar maar 27 mensen hem uitreden. Het was wel een lijdensweg trouwens, 100 kilometer in sneeuw en wind,” concludeerde de Den Hornster die voor het eerst kennis maakt met het natuurijs. Ketelaar was tevreden over zijn NK, maar eindigde in, zoals hij het zelfs omschreef: “de mongolentrein.” Een aanduiding die slaat op het peloton achter het peloton. “Ik viel, jammer, anders had ik in de groep daarvoor geëindigd.” In Goningarijp gaf de schaatser van JB Besturingstechniek op.

Elburg Veluwemeer.

Vrijdag NK marathonschaatsen.

De Renaultlady's waren ook al op het Veluwemeer om het parcours te verkennen.
vlnr Bianca Roosenboom , Sharon Hendriks en Danielle Lissenberg Bekkering.

28 REACTIES

 1. I just want to tell you that I am just beginner to weblog and certainly loved your blog. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You actually have incredible articles and reviews. Thank you for sharing with us your web site.

 2. Hi! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

 3. Hi there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this site.

 4. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 5. Right now it appears like BlogEngine is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 6. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal site.

 7. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 8. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 9. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 10. Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Thanks, I appreciate it!

 11. I simply could not leave your website before suggesting that I really loved the standard information an individual provide for your guests? Is going to be back often to check out new posts.

 12. you are actually a good webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a excellent activity in this matter!

 13. Somebody essentially lend a hand to make severely posts I would state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this particular publish extraordinary. Excellent activity!

 14. Thank you for every other informative blog. The place else could I am getting that kind of info written in such an ideal approach? I’ve a project that I am simply now running on, and I’ve been on the glance out for such info.

 15. You actually make it seem so easy along with your presentation but I to find this matter to be really something that I think I would never understand. It sort of feels too complicated and very vast for me. I am having a look ahead in your subsequent publish, I’ll try to get the cling of it!

 16. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 17. Somebody essentially lend a hand to make significantly posts I’d state. This is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the research you made to make this particular put up amazing. Great process!

 18. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I’ll certainly be back.

 19. My brother suggested I may like this web site. He was once totally right. This put up truly made my day. You cann’t imagine just how a lot time I had spent for this info! Thank you!

 20. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from proper here. I did on the other hand expertise some technical points the usage of this site, since I experienced to reload the website lots of occasions previous to I may just get it to load correctly. I had been pondering in case your web host is OK? No longer that I am complaining, however slow loading cases times will sometimes impact your placement in google and can damage your high-quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my e-mail and can look out for a lot extra of your respective fascinating content. Make sure you replace this once more very soon..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here