School te koop

0
148
Aduard Dijkstra makelaardij-1

Dijkstra Makelaardij ziet vooral uitdagingen in de woningmarkt

ZUIDHORN – “Het is belangrijk om positief te blijven”, aldus de Zuidhornse makelaar Albert Dijkstra over de economische crisis waarin we alweer wat jaartjes zitten. “Je moet natuurlijk geen onwaarheden verkopen, maar een positieve toonzetting is wel belangrijk”, beaamt zijn vader Otto Dijkstra. Onlangs organiseerde hun kantoor Dijkstra Makelaardij en Financieel Advies een informatieavond, om hun klanten op de hoogte te brengen van de situatie op de woningmarkt en de veranderingen in het hypotheekwezen. De beide mannen spreken vooral over uitdagingen in een moeilijke markt.

Met hun kantoor zijn de heren vooral actief in het noordelijk westerkwartier. Ook hier is de situatie op de woningmarkt de laatste jaren gewijzigd. “We verkopen nog wel, maar dan meer met vlagen”, vertelt Albert. “De prijzen zijn ook hier gedaald, maar goed, we hebben dan ook jaren achter de rug dat het allemaal niet meer reëel was.” Het is de kunst om nu kansen te blijven zien. Zo komen de heren met nieuwe verkoopmogelijkheden. “Als je je woning wil verkopen, wil je vaak een woning die duurder is terugkopen. De prijzen zijn gedaald, dus je krijgt minder voor de te verkopen woning, maar je hoeft dus ook weer minder te betalen voor een aan te kopen woning. Het voordeel op deze laatste is vaak veel groter.” Als mensen hier bewust van worden, komt er de mogelijkheid een treintje te vormen. “We vragen al onze klanten op te geven welk huis ze zouden willen kopen, als ze hun eigen huis verkocht hebben. Wij kunnen dan aan de slag en kijken of we een treintje kunnen vormen.”

De belangrijkste tip voor nu is volgens Albert een langere adem. “En een realistische vraagprijs”, aldus Otto. Ook de gewijzigde situatie op de hypotheekmarkt vormt een uitdaging voor de makelaars. “Het is strenger geworden, maar niet proberen is onzin. Er zijn nog altijd mogelijkheden.”

In het dorp Zuidhorn gaat het nog altijd redelijk goed met de woningverkoop. “Vooral de kleinere dorpen zonder voorzieningen hebben het zwaar”, vertelt Otto. Logisch dus, dat de sluiting van een aantal basisscholen in de gemeente door inwoners van de dorpen niet met gejuich wordt ontvangen. “Voor de dorpen is dit ook heel jammer. De periode dat de scholen dicht zijn, is nog te kort iets hiervan in de woningmarkt te merken. Maar goed, de dorpen bloeden steeds verder dood en dat is zonde.”

Het levert wel weer een uitdaging voor Dijkstra Makelaardij op. Zowel basisschool De Toermalijn als basisschool De Regenboog in Aduard staan bij deze makelaars in de verkoop. “De gemeente wilde in eerste instantie de scholen zelf verkopen”, vertelt Otto, “maar gezien het publieke karakter leek het beter om over te gaan tot een inschrijving, waarbij iedereen gelijke kansen heeft. Niet alleen de prijs, maar ook de bestemming geeft de doorslag bij de gunning. Er ligt een bestemming voor maatschappelijke doeleinden op de gebouwen, maar de gemeente geeft aan dat deze op kosten van hun kan worden aangepast. Dat wil niet zeggen dat alles mogelijk is in zo’n pand. Heel bewust is er dan ok overleg gepleegd met Dorpsbelangen.” Een strategie die voor de school in Den Horn al snel succesvol bleek. Inmiddels is hiervoor een koper die plannen heeft een bed & breakfast in het gebouw te vestigen.

De Regenboog kan voor het schijnbaar luttele bedrag van 275.000 euro k.k. aangeschaft worden. “Wat voor ideeën mensen bij een schoolgebouw hebben? Een heleboel. Vooral het combineren van wonen en werken, zoals kunst en kinderopvang.” Een prachtkans volgens de mannen, zo’n schoolgebouw. “Er zit een heleboel ruimte in en deze is makkelijk op te splitsen”, vertelt Albert. “Als je ziet waar je het gebouw nu voor kan kopen, daar kan je het nooit voor bouwen”, voegt Otto toe. De inschrijving bracht niet het gewenste resultaat, dus het gebouw is nog op de markt. Meer informatie is te vinden op www.dijkstramakelaardij.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here