Steeds meer aandacht voor elektrische auto’s

0
45
Henk Rozema en de MIA

GROOTEGAST – Gemeenten hebben steeds meer aandacht voor het elektrisch rijden, dat merkt de 77-jarige Henk Rozema uit Grootegast. Bekend van onder meer de Digizerk heeft hij zich inmiddels gestort op het elektrisch rijden. Een hobbyproject dat hij uitvoert voor zijn in Surhuisterveen wonende zoon. Volgens Rozema heeft elektrisch rijden de toekomst.

Rozema’s zoon is directeur van een groot bedrijf dat in elektrische vorkheftrucs handelt. Als zijproject startte de onderneming afgelopen jaar met het invoeren van elektrische auto’s. Kleine auto’s, die gewoon op de weg mogen rijden. Ze hebben een topsnelheid van 105 kilometer per uur en kunnen zo’n 125 kilometer halen. “Zo’n auto als deze is perfect voor mensen die in de stad wonen en werken, maar bijvoorbeeld ook voor ZZP’ers. Je kunt een dag met deze auto rijden voor één euro.”

Rozema verwacht dat in de toekomst veel meer mensen met dit soort voertuigen gaan rijden. “In grote steden zie je dat gemeenten lang niet meer alles toelaten in de binnenstad. In Amsterdam mag je niet meer met een oude Mercedes over de grachten rijden. Met een auto als deze kan dat gewoon, omdat er helemaal geen uitstoot is.”

Inmiddels heeft Rozema al bezoeken gebracht aan diverse gemeentehuizen. “Overal zijn ze enthousiast. Ik ben al in Bedum, Zuidhorn, De Marne en natuurlijk Grootegast geweest.” Daarnaast werden diverse bezoeken gebracht aan leasemaatschappijen, die nu langzaam warm beginnen te lopen voor het karakteristieke autootje. Voor particulieren moet de Mia, want zo heet de wagen, uiteindelijk zo’n € 25.000,- gaan kosten. Rozema: “Voor ZZP’ers wordt het nog goedkoper. Zij betalen geen BTW en kunnen van allerlei subsidies gebruik maken. Er zijn verhalen bekend dat de Mia dan maar zo’n € 14.000,- gaat kosten.”

De proef op de som

Uiteraard mocht De Streekkrant ook een proefritje maken in de Mia. Het moet gezegd: de auto is gigantisch stil. Zo stil dat je gewoon helemaal niks hoort als de auto stil staat. Ook het optrekken werkt perfect. Omdat de auto niet hoeft te schakelen kun je in één keer optrekken tot zo’n 100 kilometer per uur. Dat gaat ook met aardig wat pit. De auto biedt plaats aan drie (eventueel vier) personen en kan daardoor best als gezinsauto gebruikt worden.

Nadeel is de accu, die slechts 125 kilometer meegaat. Het zorgt ervoor dat je met deze auto niet op vakantie kunt naar Zuid-Frankrijk. Wel is de auto handig in de stad. Als tweede auto of als bedrijfsauto moeten er kansen liggen voor dit unieke autootje. Blijft over het uiterlijk. Over smaak valt niet te twisten en daarom is het aan de lezer om te bepalen wat hij of zij van het ontwerp vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here